Kispesti.hu
Apr 25

Mindennapok
Őszi-téli avargyűjtés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. október 19. csütörtök, 22:16

Az őszi-téli avargyűjtés és -szállítás 2023. október 16. és 2024. január 14. között történik a kispesti közterületekről.

A kertes, családi házas övezetben házanként 4 db sárga zsákot oszt ki ingyenesen az adott körzet képviselője, aktivistája a postaládákba. Kivétel Wekerletelep – a Hunyadi utcáig kiegészítve –, ahol idén változatlanul avargyűjtő ketrecek kihelyezésével segíti az önkormányzat a lombgyűjtést.

Kérjük, a lombgyűjtő zsákokat a kukák kirakási helyére tegyék ki!
Ügyeljenek arra, hogy a sárga zsákokba kizárólag utcai lomb kerüljön!

Az elszállítást a Közpark Kft. végzi:
- az őszi lombgyűjtésre használható sárga zsákban
- fizetős zöldhulladékgyűjtő zsákokban összegyűjtve

Az FKF Zrt. által forgalmazott zsákokat az FKF Zrt. szállítja el!

Minden egyéb hulladék kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül, amely szabálysértési eljárást von maga után.

A sárga zsákok elszállítása kizárólag az őszi-téli időszakban történik 2023. október 16. és 2024. január 14. között. Ezt követően nincs lehetőség a sárga zsákok használatára és kihelyezésére.

Wekerletelepen az avargyűjtő ketrecek kihelyezését szintén 2023. október 16-án kezdi a Közpark Kft., a ketrecek használatára 2024. január 14-ig van lehetőség, utána elszállítják azokat.

További kedvezményes árú (100 Ft/db) zsákok vásárlására az alábbi helyszíneken van lehetőség 2023. október 16. és 2024. január 14. között:
- Közpark Kft., Bercsényi u. 18.
hétfő–csütörtök: 07.30–15.15, péntek: 07.30–12.30

További kedvezményes árú (100 Ft/db) zsákok vásárlására az alábbi helyszíneken van lehetőség 2023. október 16. és 27. között:
- Varga Attila alpolgármester képviselői irodája, Ady Endre út 89.
kedd–péntek: 15.00–18.00
- Kertvárosi Közösségi Ház, Temesvár u. 117/a.
hétfő és csütörtök: 17.00–19.00 (október 23-án nyitva)
- DK képviselői iroda, Ady Endre út 106. (Hunyadi u. sarok)
szerda és péntek: 17.00–19.00

A lombgyűjtési akcióval kapcsolatban a Közpark Nonprofit Kft.-nél lehet érdeklődni:
Cím: 1192 Bp., Bercsényi utca 18.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon: +36 -1-282-9622

Fentiekkel összefüggésben felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a 48/1994. (VIII.1) fővárosi közgyűlési rendelet 3. § (1) alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan – beleértve az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről. Ennek során ügyelni kell arra, hogy a járda és az útburkolat ne rongálódjék meg, továbbá a terepszint változatlan maradjon.

Közpark Kft.

 

 

 
Késő délutánra áll helyre a menetrend a Nyugati és Kőbánya-Kispest között PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mavcsoport.hu   
2023. szeptember 07. csütörtök, 20:27

A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között már ismét korlátozás nélkül, mindkét vágányon közlekedhetnek a vonatok. Elvontatták a korábban Zugló megállóhelyen meghibásodott szerelvényt, így késő délután helyreállhat a menetrend ezen a szakaszon.

  • A Nyugati pályaudvarról 19:18-kor Lajosmizsére induló S21-es vonat (2928) csak Kőbánya-Kispesttől közlekedik, utasai a 19:23-kor induló Nyírség IC-vel (IC 618) utazhatnak Kőbánya-Kispestig, ami Kőbánya alsón is megáll.

Előzmény:

Csütörtök délután a Nyugati pályaudvarról 14:53-kor Szegedre elindult Napfény IC (IC 706) mozdonyhiba miatt Zugló megállóhelytől nem közlekedik tovább. Ceglédig utazó utasai a következő Z50-es vonattal (2826), Cegléden túl utazó utasai a következő Napfény IC-vel (IC 716) utazhatnak tovább.

A meghibásodott szerelvényt a Nyugati pályaudvarra visszahúzzák, elvontatásáig akadályozza a közlekedést, ezért a vonatok menetideje 15-30 perccel is meghosszabbodhat a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között.

  • A késések csökkentése érdekében a Nyugati pályaudvarról 15:33-kor Ceglédre induló Z50-es vonat (2876) szerelvénye a 15:38-kor induló S50-es vonat (2746) menetrendje szerint közlekedik Monorig.
  • A Monorról 17:07-kor a Nyugati pályaudvarra induló S50-es vonat (2773) nem közlekedik.
  • A Nyugati pályaudvarról 16:08-kor Monorra induló S50-es vonat (2756) csak Kőbánya-Kispesttől közlekedik.

MÁVINFORM

 

 

 
Péntektől harmadfokú hőségriasztás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. augusztus 24. csütörtök, 21:06

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását a 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan. Péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Fokozottan figyeljünk egymásra! Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be.

A ventilátort szintén szakaszosan kell üzemeltetni. Fontos tudni, hogy a lapátok csak a belső meleg (forró) levegőt forgatják, ami kiszárít bennünket, ezért még több folyadékot kell fogyasztani.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.

 

 
A kispesti tűzoltó megmentette a szarkát, egy különleges barátság lett belőle PDF Nyomtatás E-mail
Írta: foldjaro.hu   
2023. augusztus 12. szombat, 14:59

Zavarbaejtő látni, hogy egy vadon élő madár mennyire tud ragaszkodni egy emberhez. A Szikra nevet kapó szarkát kismadárként esett ki a fészekből egy vihar során. Sérülése miatt minimális volt az esélye a túlélésre, óriási szerencséjére azonban Bódi Attila tűzoltó őrmester találta meg, aki olyan szeretettel gondoskodott róla, hogy a kismadár szép lassan felépül.

Bódi Attila tűzoltó őrmester a XIX. kerületi tűzoltóparancsnokságon teljesít szolgálatot, és ahogy bemutatkozásában is elmondja, Nyíregyházán szerzett diplomát biológia-természetvédelem szakon. Nem csak szereti az állatokat, hanem ért is hozzájuk tehát. Korábban a Nyíregyházi Állatkertben is vállalt munkát zoopedagógusként.


 

 
Özönvizet zúdított Kispestre a szombati vihar PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarhang.hu   
2023. augusztus 06. vasárnap, 22:21

Villámárvízet hozott a szombat hajnali kispesti vihar, rengeteg fa dőlt ki a XIX. kerületben, sok utat elöntött a víz – számolt be róla a kerületben élő kollegánk. A kidőlő fák sok gépjárművet rongáltak meg. Egy kispesti Facebook-csoportban olyan videó is felkerült, amelyben a felvétel tanulsága szerint valamit komolyabb villámcsapás is érhetett. Az Időkép adatai szerint mintegy 63 milliméter csapadék esett néhány óra alatt. Összehasonlításképp, az éves átlagos csapadékmennyiség Budapesten 516 milliméter.

Víz borít egy utcát a főváros teljes területét érintő éjszakai vihar után a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 
Elhagyott rendszámtáblák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2023. augusztus 04. péntek, 16:28

Az éjszakai esőzés elöntötte a Nádasdy utcát. A megemelkedett vízben több autó elhagyta a rendszámtábláját. Megtalálhatók a Nádasdy és Fecske utca kereszteződésében.

 
Kertészeti munkák a Hunyadi utcában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. július 06. csütörtök, 22:06

A FŐKERT tájékoztatása szerint kertészeti munkákat végeznek a Hunyadi utcában az Ady Endre út és a Nagykőrösi út közötti szakaszon 2023. július 6-án, csütörtökön, 7-én, pénteken és várhatóan még július 10-én, hétfőn is 07.00–15.00 között, ezért az érintett szakaszon útszűkületre számíthatnak az erre közlekedő autósok.


 
Megváltozott forgalmi rend PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2023. július 06. csütörtök, 21:26

Közműfelújítás miatt lezárják a Vak Bottyán utca befelé vezető oldalán a Sibrik Miklós útra, jobbra kanyarodó sávot.

A Simonyi Zsigmond utcában megváltozik a forgalmi rend; a Derkovits Gyula utcától egyirányúsítják a Bartók Béla utcáig. Ezen az útvonalon tudtok a felüljáró felé kerülni.

 

 

 

 

 

 

 


3. oldal / 195