Kispesti.hu
Apr 28

Mindennapok
Milyen szerelőt válasszunk? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 01. péntek, 11:18

Milyen szerelőt válasszunk?

 

A FŐGÁZ Zrt. adatai szerint a fővárosban üzemelő mintegy 2 millió gázkészülék jó része – becslések szerint mintegy 800 ezer – elöregedett, 15-20 éves berendezés, használatuk veszélyessé vált, s sok esetben a hozzájuk csatlakozó vezetékek állapota is kívánnivalót hagy maga után.
A kialakult helyzet az 1990-es évek elején bekövetkezett változásokra vezethető vissza, amikor az állam a lakásprivatizációk során lemondott az épületeken belüli gázhálózatok tulajdonáról, ezzel együtt azok fenntartásáról is. Az 1994-es gáztörvény pedig megszüntette az időközben szintén magánosított gázszolgáltató társaságok ezen jellegű kötelezettségét. Bár a 2003-as gáztörvénybe ismét bekerült a kötelező felülvizsgálat, amelyet az előírások értelmében 5 évente el kell végeztetni, sokan a mai napig figyelmen kívül hagyják ezt a feladatot. Pedig ahhoz, hogy a fűtési szezonban ne kelljen nélkülözni a szolgáltatást, vagy – súlyosabb esetben – ne fordulhassanak elő gázbalesetek, elengedhetetlen a készülékek rendszeres, évenkénti ellenőriztetése.
Nem mindegy azonban, hogy kit bízunk meg a gázüzemű berendezések felülvizsgálatával. Jogszabály értelmében ezt a feladatot csak arra jogosított, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakember végezheti el. Bár a FŐGÁZ Zrt. évekkel ezelőtt beszüntette gázkészülék-szerelési tevékenységét, telefonon a mai napig segítséget nyújt abban, hogy melyik szervizt lehet megbízni a feladattal. A társaság azonban másként is segíti a fogyasztókat törvényi kötelezettségeik teljesítésében; így 2005-ben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával (BKIK), 2007 tavaszán pedig a Magyar Épületgépészek Szövetségével (MÉGSZ) kötött együttműködési megállapodást a csatlakozóvezetékek és fogyasztói berendezések ötévenkénti műszaki-biztonsági felülvizsgálatának támogatásáról. Az együttműködés részeként a két szervezet több vállalkozó elérhetőségét is megadja, amelyekből a fogyasztó kiválaszthatja az általa legkedvezőbbnek tartott ajánlatot.
A MÉGSZ telefonos ügyfélszolgálata a 211-30-00-ás számon érhető el, és hétköznapokon 8 és 16 óra között hívható. A BKIK kézműipari tagozatának telefonszáma 488-21-09, amely szintén hétköznaponként munkaidőben él. Közmű Újság.
 
Kerti munkák ősszel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. október 01. péntek, 11:17

Kerti munkák ősszel

 

A szeptember vége, az október eleje a hagymás és kétnyári növények, valamint a cserje- és faültetések időszaka. Mindezek mellett a megszokott munkákról, így az öntözésről és a fűnyírásról sem szabad megfeledkezniük a kerttulajdonosoknak.

 


 

Ebben az időszakban célszerű kiszedni a virágágyakból a tavasz végén, nyár elején elültetett egynyáriakat, amelyek nem bírják a hűvös reggeleket, a helyüket hagymás vagy kétnyári virágok válthatják fel. A hagymás növények ültetésénél arra kell figyelni, hogy a hagyma átmérőjével megegyező mélységbe helyezzük a virágot, azaz például egy öt centiméteres átmérőjű hagymát öt centi mélyre dugjunk a földbe. Ezek a hetek a legalkalmasabbak az évelők ültetésére is, csakúgy, mint a régebbi évelők tőosztással való szaporítására.
Mivel a rózsák nem bírják a hideget, töveiket még az első éjszakai fagyok beköszönte előtt takarjuk le lombbal vagy földdel, esetleg hálóval. Az érzékeny gyógy- és fűszernövényeket ültessük át kis cserepekbe és tegyük világos, meleg helyre.
Az őszi díszfa- vagy cserjetelepítéseket is az első fagyokig kell elvégezni, ezért érdemes már most felkeresni a faiskolákat, és kiválasztani a nekünk tetsző növényeket. A szakemberek javasolják, hogy vásárlás előtt mindenképpen tudjuk meg, milyen nagyságúra nő majd meg a növény, nehogy a későbbiekben kellemetlen meglepetés érjen bennünket.
Azért, hogy tavasszal jó minőségű termőtalajba kerüljenek a növények, már ősszel el kell kezdeni a munkálatokat. Ha nyárra virágokat, sziklakertet szeretnénk, akkor itt az ideje, hogy felássuk a területet, majd komposzttal beszórjuk.
Az őszi időszak feladatai mellett nem szabad elfeledkezni a megszokott munkákról sem, a rendszeres öntözésről és a fűnyírásról. Mivel napközben még kellemes meleg van, hajnalban pedig harmatos a fű, célszerű kéthetente lenyírni a gyepet. A hidegek beköszöntéig a füvet akár naponta, a frissen kiültetett növényeket pedig hetente kétszer locsoljuk meg.
 
Felnőttképzési program indul PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 24. péntek, 12:48

„LÉPÉSELŐNY" - több tudás, több esély a munkaerőpiacon

FELNŐTTKÉPZÉSI INFORMÁCIÓS SZOLGÁLAT

• felnőttképzési információk
• személyes és csoportos tanácsadások
• munkajogi tanácsadások
• felnőttkori tanulást segítő tréningek
• álláskeresést segítő tréningek
• képzéseink:
◦ munkaerő-piaci kompetenciafejlesztő képzés
◦ vállalkozói alapismeretek képzés

A szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe!

2010. szeptember 30. csütörtök 14-20 óráig
„LÉPÉSELŐNY” - több tudás, több esély a munkaerőpiacon
I. Felnőttképzési Börze
– projektnyitó nap
képző intézmények, cégek kínálata, munkajogi- pályaválasztási tanácsadás, előadások

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: kmo.hu

 
A fűtési szezon veszélyei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 24. péntek, 12:41

A fűtési szezon kezdetén megnő a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye, ezért ebben az időszakban különösen oda kell figyelni fűtőberendezéseinkre, még akkor is, ha azok látszólag megbízhatóan működnek – hívja fel a figyelmet a Magyar Tűzoltószövetség.

 

Évente mintegy 6 ezer–6 ezer 500 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyekben az elmúlt években körülbelül 120-130 ember vesztette életét évente, 600-an pedig megsérültek. A tűzoltók tapasztalatai szerint leggyakrabban a hagyományos fűtőberendezések, kályhák, kandallók, valamint a konyhában belobbanó olaj vagy zsír okoz tüzet a lakásokban. Az áldozatok és sérültek leggyakrabban a nem megfelelő reagálóképességű és a veszélyérzettel kevésbé rendelkező idős vagy beteg emberek, illetve a kisgyermekek, ezért rájuk különösen oda kell figyelni ebben az időszakban. A tűzoltók szerint szintén visszatérő probléma a szénmonoxid-mérgezés, mert ez a gáz a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan, nehezen érzékelhető. A legtöbb ilyen tragédia elsősorban a fürdőszobában és a hálószobában történik. A gázkészülékek karbantartásával vagy jelzőkészülék beszerzésével azonban ez a fajta veszély is megelőzhető – mondta Dobson Tibor, a szövetség szóvivője. A tüzelő- és fűtőberendezések kifogástalan működése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghető anyag a sugárzó hővel, nyílt lánggal működő eszközök közelében. Mivel pedig a tüzelőberendezés és a kémény egységes rendszert alkot, nem szabad elfeledkezni az égéstermék-elvezetők ellenőriztetéséről sem. Azok, akik lehetővé tették a Főkétüsz Kft. szakemberei számára az egyébként kötelező kéményellenőrzést, nyugodtan várhatják a fűtési idényt. A kéményseprők ugyanis olyankor nemcsak a kémény felülvizsgálatát, hanem az égéstermék visszaáramlását is ellenőrzik. Azoknak pedig, akik ezt eddig még nem tették meg, még nem késő elvégeztetni a felülvizsgálatot, amelyet a Főkétüsz területileg illetékes kirendeltségétől telefonon vagy személyesen is kérhetnek. Közmű Újság.
 
82 éves lenne Sinkovits Imre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 22. szerda, 15:44
82 éves lenne Sinkovits Imre

Sinkovits nem pusztán megszámlálhatatlan film- és színházi szerepe, valamint szinkronhangja miatt volt korszakalkotó személyiség, hanem hazája iránti szeretete, hitvallása és alázatossága miatt is. 1956-ban az október 23-i események egyik központi figurájává vált a Nemzeti dal elszavalásával.

Budapest, szeptember 21. - Ezen a napon látja meg a napvilágot Kispesten a 20. század magyar színháztörténetének egyik legmeghatározóbb egyénisége.

 
A hollywoodi világsztár ezúttal egy játéküzletet rohamozott meg gyermekeivel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 22. szerda, 15:41

Néhány héttel ezelőtti, turai látogatása után ismét Magyarországon vásárolgatott Angelina Jolie: a hollywoodi világsztárt szombat délelőtt két kislánya, Zahara és Shiloh társaságában egy kispesti bevásárlóközpontban látták.

A színésznő ezúttal egy játéküzletbe tért be, ahol többek között egy fakardot, egy halom kisautót, plüssállatkákat és egy játéktelefont vásárolt csemetéinek.

"Rendkívül kedves és közvetlen volt a színésznő, egyáltalán nem takargatta magát, még a szemüvegét is levette, miután összeszedte a gyerekeknek a játékokat, és a pénztárhoz jött fizetni" - mesélte a Borsnak Czank Szilvia, a Játéksziget üzletvezetője, aki szerint mire a sztár és gyermekei távoztak az üzletből, már kész tömeg gyűlt össze a kirakat előtt.

Az áruházban dolgozó egyik vagyonőr elmondása szerint Angelina Jolie-ék teljes titokban, a hátsó bejáraton, lifttel közelítették meg a boltot, miközben végig két hatalmas testőr vigyázott rájuk.

A hírek szerint a színésznő ezúttal is csak néhány napot töltött Magyarországon, s londoni átszállással már haza is repült Los Angeles-be. Forrás: Bors

 
Skate-park épült PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. szeptember 16. csütörtök, 22:57
Skate-park épült Kispesten. A görkorcsolya szerelmeseinek alakított ki a kor követelményeinek megfelelő játszóhelyet a XIX. kerületi önkormányzat. A Móricz Zsigmond és Irányi Dániel utca sarkán lévő, már használaton kívüli közterületi sportpályát alakították át erre a célra. A meglévő aszfaltfelületből 667 négyzetmétert újraaszfaltoztak, és egy 8 elemből álló görparkot alakítottak ki. Az elemek különböző magasságúak (0,2 méter és 1,5 méter között), és változatos formájukkal sokfajta ugrási és haladási lehetőséget biztosítanak a különböző tudásszintű használók számára. A területre padokat, szemetes edényeket, kerékpártárolókat, és egy ivókutat is építettek. Fővárosi Újság.
 
Hogyan csökkentsük a szemét mennyiségét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. július 16. péntek, 14:34
Életünkben egyre több szemetet termelünk, aminek az elhelyezése egyre  nagyobb gondot okoz. Ezért fontos a szemét mennyiségének a csökkentése, amihez itt van néhány ötlet. 

1. Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!
2. Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!
3. Komposztálj!
4. Javíttasd meg!
5. Használd újra!
6. Cseréld el vagy add tovább!
7. Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!
8. Keresd az újrahasznosított termékeket!
9. Válaszd a visszaválthatót!Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!
10. Tiltsd le a postai levélszemetet (reklámanyagokat)!

Forrás: humusz.hu

 


195. oldal / 195