Kispesti.hu
May 13

Mindennapok
Teajárat kispesten is. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2011. január 02. vasárnap, 01:00
A Magyar Vöröskereszt egyik legfontosabb feladata a legrászorultabbaknak támaszt és segítséget nyújtani. Szociális intézményeinken keresztül a hajléktalanoknak nyújtunk nap, mint nap segítséget - szállóinkon ágyat,népkonyháinkon ételt, nappali melegedőinkben tartózkodási lehetőséget a hideg téli napokon. A hideg időben teajárat is segíti a rászorulókat.

Minden nap 17 órakor indítja teajáratát a fővárosban a Magyar Vöröskereszt. A hideg, téli időszakban meleg teát, lehetőség szerint ruhaneműt és élelmiszereket is visznek az utcán élő rászorultaknak. Az utcai gondozó szolgálat munkatársai jól ismerik azokat a helyeket, ahol a nagy hidegben a legtöbb hajléktalan meghúzza magát, így leginkább ezekre koncentrálnak.

A szakemberek a teajárattal minden nap felkeresik az Árpád hídi aluljárót és környékét, a Dagály utca, Népfürdő utca, Frangepán utca által határolt terület, Csepelen a Szent Imre teret és környékét, Kőbányát, valamint a Kőbánya-Kispest és Határ út metróállomások és a Keleti-pályaudvar környékét. Forrás:voroskereszt.hu

 
BUÉK! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 23. csütörtök, 17:41

Minden kedves olvasónknak Áldott  Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk.

 

 
Díszkivilágítás a nagyfeszültségű oszlopon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 22. szerda, 17:38

Díszkivilágítást kapott a Sibrik felüljáró melletti nagyfeszültségű villanyoszlop.

 
Tilos a járdák sózása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 18. szombat, 15:05

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére. A kormány a rendelkezésével a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánja megvédeni. Az úttesteken ugyanakkor továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.
A hazai fejlesztésű „zöldsó” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20 százalékos keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz kloridiont, amely a fokozott korrózióért felelős.
A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 Celsius-fokon is kifejti hatását. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 Celsius-fokot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.
Az édesvízi mészkő az 1-5 milliméter közötti szemcsenagysága miatt a csúszós járdafelületek csúszásmentesítésére kiválóan alkalmas. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt vagy egyszerűen összesöpörhető és egyáltalán nem ártalmas a fákra, valamint más növényekre.
Hatékonyságára az is bizonyítékul szolgál, hogy lényegesen kevesebbet kell kiszórni ebből az anyagból, mint a hagyományos sóból, így kevésbé káros a környezetre. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb kloridion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.
Azt se felejtsük el, hogy a „zöldsó” önmagában nem elég a csúszásmentesítéshez, mielőtt kiszórjuk, a frissen hullott hótól le kell takarítani a járdát a hólapáttal. A meglevő jeges rétegre azután bátran kiszórható a környezetkímélő csúszásgátló anyag.

 

 

 
Korizóna PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 11. szombat, 21:41
December 10-én, pénteken immár harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az Europark Korizóna. A bevásárlóközpont főbejáratánál kialakított jégpályán idén is kedvező jegyárak mellett húzhatjuk magunkra a korit. Az eddigiekhez hasonlóan idén is lehetőség lesz korcsolyabérlésre, míg a jeges sportokkal még csak most ismerkedő gyerekek profi oktatók közreműködésével tanulhatják meg a korcsolyázás vagy a jégkorong alapjait. Ha pedig egy kis felfrissülésre vágyunk, a büfében egy forró ital mellett pihentethetjük a nagy csúszkálásban megfáradt lábainkat.
Minden hétköznap külön lehetőséget biztosítunk az iskolák számára, hogy - akár a tantervben szereplő testnevelés óra keretein belül - a pályát előzetes egyeztetés után kizárólagosan vegyék igénybe.
Az Europark Korizóna 2010. december 10. és 2011. január 16. között hétköznapokon 10-től 20 óráig, hétvégén 9-től 21 óráig várja a kori szerelmeseit.
Ünnepi nyitva tartás:
december 24-én: 9.00 - 14.00
december 25-26-án: 9.00 - 21.00
december 31-én: 9.00 - 21.00
január 1-jén: 12.00 - 21.00
Belépő : 400 Ft / 2 óra
Koribérlés: 400 Ft / 2 óra

 
Új kutyafuttató PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 03. péntek, 13:42
Új kutyafuttató épült Kispesten. A Bocskai utca és a Szigligeti utca közötti mintegy 600 négyzetméteres körbekerített területen szemetest és kutyapiszok-gyűjtőt, játékokat és a gazdáknak padokat helyeztek el. A tervek szerint a későbbiekben speciális ivókutat is felszerelnek, amelyből a kutyák is ihatnak majd. Fővárosi.
 
85 éve született Bozsik József PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. november 29. hétfő, 00:15
85 éve, 1925. november 28-án született a világszerte híres Aranycsapat labdarúgója, Bozsik József. A sportsajtóban Bozsik II. néven vált ismertté, mert bátyja Bozsik István szintén labdarúgó volt. Az eredeti cikk itt olvasható.
 
Lakossági lombgyűjtési program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. november 05. péntek, 11:24

 

November 6-ától december 2-áig tart a XIX. kerület lakossági lombgyűjtési programja. A kerületet négy részre osztotta az akciót koordináló Zöldprogram Iroda, az ott élők meghatározott időpontokban helyezhetik ki a kapuik elé a zöldhulladékos zsákokat, amelyeket az önkormányzat ingyen elszállít. A körzethatárokról és az időpontokról a www. kispest.hu oldalon lehet tájékozódni. Forrás: fovarosi.hu
 


194. oldal / 195