Kispesti.hu
May 19

Mindennapok
Baleset PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. január 17. csütörtök, 13:26

Személyautóval ütközött villamos az Üllői út és Könyvkötő utca kereszteződésében. A helyszínelés jelenleg is tart, óvatosan közlekedjenek.

 
Január végére megújul a kispesti városháza díszterme PDF Nyomtatás E-mail
Írta: budapestinfo.eu   
2013. január 16. szerda, 08:49

Saját forrásból újíttatja fel a kispesti önkormányzat a Városháza dísztermét, amely a képviselő-testületi ülések mellett társadalmi és közösségi események, kulturális programok helyszíne is - adta hírül a kerület honlapja. A több mint százéves helyiséget utoljára húsz éve újították fel, ráadásul az utóbbi évek beázásai is megviselték.

A hatmillió forintból megvalósuló munkálatok előreláthatólag január végére fejeződnek be, és az egész díszteremre kiterjednek. Sor kerül a parketta csiszolására, a mennyezet és a falak festésére, a nyílászárók és a radiátorok javítására és mázolására.

Forrás: budapestinfo.eu

 
Már idén megkezdődhet a kispesti Csillagfény Bölcsőde felújítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: budapestinfo.eu   
2013. január 12. szombat, 09:35

Műszaki bejárást tartottak az átalakítás előtt álló Csillagfény Bölcsődében Gajda Péter polgármester jelenlétében - adta hírül a budapestinfo.eu. Az eseményen jelen volt Horváth Gyula, a beruházást koordináló Kispest Kft. ügyvezetője, valamint a tervező Építészstúdió Kft. néhány munkatársa is. Az önkormányzat tavaly nyert európai uniós pályázaton 150 millió forintot a létesítmény bővítésére és felújítására, ami a tervek szerint idén meg is kezdődhet.

A munkálatoknak köszönhetően huszonöttel több gyermek járhat majd a bölcsődébe, amelyben nyolc új munkahelyet is létesítenek. Az intézmény mintegy 500 négyzetméterrel – ezen belül egy csoportszobával – bővül, és egy emeleti tömböt is felhúznak az épületre. Utóbbi ad majd otthont az irodáknak, a dolgozói öltözőknek, a kiszolgáló helyiségeknek, a szülői fogadóteremnek és a kistárgyalónak is. A felújítás egyben akadálymentesítést is jelent.

 

 
Horror Kispesten: csonkolt szarvasokat találtak! +18 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. január 11. péntek, 16:48

Több őz maradványait találták meg pénteken zsákokban a XIX. kerület egy elhagyatott, bokros területén - közölte a XIX. kerületi Hunyadi polgárőrség elnöke az MTI-vel.

Bakos Tibor, aki lakossági bejelentés után munkatársaival kiment a helyszínre, arról számolt be, hogy többzsáknyi állati testrészt - őzlábakat, -fejeket és belsőséget találtak a lezárt zsákokban. A Kőbánya-Kispest vasútállomás közelében, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út vasúti felüljárója alatt találták a zsákokat. Minderről értesítették a rendőrséget. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.  (MTI)

Fotó: MTI, Mihádák Zoltán

 
Változnak a jogosítvány megszerzésének feltételei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hirlap.eu   
2013. január 09. szerda, 15:20

Változnak a jogosítványszerzés feltételei: robogót például 16, nagyteherautót 21, buszt és nagymotort pedig csak 24 éves kortól lehet vezetni. A változások azt szolgálják, hogy még kevesebb baleset történjen az utakon.

A személygépkocsikat illetően nincs módosítás, a motoroknál, teherautóknál és buszoknál viszont annál inkább - számol be a teol.hu.

Megszűnik az M-es (segédmotor, moped) kategória, melynek az AM elnevezés lép a helyébe. A kormányrendelet szerint erre 14 év helyett már csak 16 éves kortól lehet megszerezni a jogosítványt. Búcsúzik az A korlátozott kategória is (max. 25 kilowattos motorok), ehelyett az A2 név használandó ezentúl. Az A kategóriás járműveket (korlátozás nélküli nagymotor) pedig csak 24 évet betöltött személy vezetheti.

A C kategóriánál (nagyteherautó) változás, hogy az eddigi 18 helyett csak 21 éves kortól lehet csak vezetni. Magasabb lett a korhatára a D és a D1 kategóriának is, buszt ezentúl legkevesebb 24 évesen lehet vezetni a korábbi 21 helyett.

A változások azt szolgálják, hogy még kevesebb baleset történjen az utakon, a szakemberek szerint azonban pozitív és negatív hozománya is lesz a kormányrendeletnek

Az egyik autósiskola vezetője a lapnak elmondta, a segédmotoros kategória korhatárának emelése vélhetően 80 százalékkal fogja csökkenteni a tanfolyamra jelentkezők számát.

Ennek az az oka, hogy aki eléri ezt az életkort, nagy valószínűség szerint már nem a robogóra szeretne jogosítványt szerezni, hanem az A1 kategóriára (a 125 köbcentiméter hengerűrtartalmat és a 11 kW-os teljesítményt meg nem haladó motorkerékpár), vagy vár még fél évet, és elkezdi a B-s tanfolyamot, hogy autót is vezethessen, merthogy e képesítéssel az AM és az A1 kategória is vezethető.

 
Trffipax PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. január 04. péntek, 22:46

Egy új rendőrautó parkolt a Simonyi Zsigmond utcában. Amikor közelebb értem akkor láttam már üzemel is a traffipax benne. Érdemes betartani a megengedett sebességet, mert az önjelölt autóversenyzőkről drága képek készülhetnek. Legyünk óvatosak.

 
Nyugalomra vágyik? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: origo.hu   
2013. január 04. péntek, 22:26

Budapesten a XVI. kerület a legnyugodtabb környék, de a XXII. is a legjobbak közé tartozik. A XIX. kerület - Kispest és a Wekerle-telep - nem rossz környék, de nagyon sok személy elleni erőszakos bűncselekmény történik itt. A legtöbb betöréses lopás a IX. és a X. kerületben történik, ellenben leginkább a III., IV., X., XI., XIII. és XXI. kerületben vannak biztonságban a lakások a betörőktől.

Az adatokból az is kiderül, hogy a VIII. kerület a közhiedelemnek megfelelően valóban nem tartozik a legbiztonságosabbak közé, de semmivel sem rosszabb, mint a szomszédos kerületek. Nagy meglepetés viszont Csepel, amely a többi kerülethez viszonyítva szinte minden kategóriában átlag alatti fertőzöttséget mutat. Itt viszonylag kevés a lakásbetörés, a közterületen elkövetett bűncselekmény és minden más is. Az V. kerületben például egy év alatt vagy 150 erőszakos bűncselekmény történt, míg egész Csepelen csak körülbelül 120. Pedig a Belváros-Lipótváros területe 3,4 négyzetkilométer, Csepelé pedig 25,7, és háromszor annyian is lakják, mint az V. kerületet. Forrás: origo Teljes cikk ide kattintva olvasható.

 

 
Fotó az űrbő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. január 04. péntek, 22:12

2013-ba lépésünk első pillanatai. Egy lenyűgöző fotó az űrből, melyet a NASA fényképezett le.

Így festett Európa éjfél után pár perccel... :)

 


141. oldal / 195