Kispesti.hu
May 1

Mindennapok
Jövőre indul a budapesti elektronikus jegyrendszer PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2013. január 25. péntek, 23:56

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy 54,2 millió euró értékben finanszírozná a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetését.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által a közelmúltban megkezdett budapesti elektronikus jegyrendszer előkészítése és bevezetése Tarlós István főpolgármester programjának részeként, a Fővárosi Közgyűlés megbízásából és támogatásával történik - írják a BKK honlapján.

A rendszer bevezetésének finanszírozása az elmúlt évtizedekben most először áll valós alapokon. Az ország legnagyobb, legtöbb ügyfél által igénybe vett közlekedési hálózatának régi nagy hiányossága a korszerű, könnyen és egyszerűen használható rendszer, mely az ügyfelek igényeihez rugalmasan, költséghatékonyan tud alkalmazkodni.

Az elmúlt két évtizedben a világ számos nagyvárosában vezettek be hasonló rendszert – most végre Budapesten is lehetőség nyílik rá.

Az elektronikus jegyrendszer tervezett, 2014-től fokozatosan, több ütemben történő bevezetése számos kézzelfogható változást hoz. A bérletigazolványt felváltja egy chipkártya, a papír bérletszelvény megszűnik és virtuális termékké válik. Hasonlóan működik majd, mint egy bankszámla, a hozzá tartozó bankkártya, illetve a pénz, ami a számlán van. A számlát a BKK fogja vezetni, a bankkártyának az utazási kártya felel meg, míg a számlán lesz nyilvántartva a bérlet. Forrás: bkk.hu

 
Kultúra napja a Kalákával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. január 24. csütörtök, 11:05

A Kaláka együttes koncertjével köszöntötte a kulturális dolgozókat az önkormányzat a magyar kultúra napján. A közművelődésért emlékplakettet a KMO igazgatója vehette át.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen elsőként a házigazda Wekerlei Kultúrház igazgatója, Szabó Mária köszöntötte a megjelent vendégeket: a kerület vezetőit, képviselőket, a polgármesteri hivatal és a művelődési intézmények vezetőit, munkatársait.
Köszöntőjében a kerület polgármestere arról beszélt, hogy Kispest büszke lehet azokra az eredményekre, amelyeket az elmúlt években elért a kultúra területén. Példaként említette a KMO és a Wekerlei Kultúrház felújításait, valamint azt a számtalan rendezvényt és eseményt, amelyekre jó szívvel gondolnak vissza a kispestiek. Gajda Péter hangsúlyozta, mindezekért azokat a közművelődési szakembereket illeti érdem és jár nekik köszönet, akik itt, a kerületben dolgoznak, és végeznek kiemelkedő munkát a kultúráért.
Köszöntötte a művelődési dolgozókat Mihály András, a kulturális bizottság elnöke is, majd a polgármesterrel közösen adták át a közművelődési emlékplakettet, a vele járó oklevelet és pénzjutalmat. Idén Gábor Ilona, a KMO Művelődési Ház igazgatója vehette át a díjat Kispest közművelődésében végzett kiemelkedő munkájáért. Az igazgatónő úgy fogalmazott a kitüntetés átvételekor, hogy munkatársainak köszöni a díjat, hiszen a mögötte álló kollektíva munkájának eredményeként tud vezetőként magas színvonalon teljesíteni.
Az ünnepség második részében egy honi zenei legenda adott koncertet. Az 1969-ben alakult Kaláka együttes 2000-ben, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben pedig Prima Primissima kitüntetést. Mai ünnepi műsorukban mások mellett Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Weöres Sándor verseiből adtak elő egy csokorra valót megzenésítve és énekelve.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. forrás:mti.hu


 
Egyéves a KMO Nyitott Könyvespolca PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. január 24. csütörtök, 11:03

A magyar kultúra napján ünnepelte születésnapját a KMO Nyitott Könyvespolca a KÖKI Terminálban. A rendezvényének Réz András esztéta volt a vendége.

Az ország első Nyitott Könyvespolcát egy éve január 20-án avatták a KÖKI Terminál második emeletén. A KMO Művelődési Ház külföldön már ismert és bevált városi könyvszekrények példájára alakította ki a könyvszekrényt a kispesti plázában: bárki, bármikor, regisztráció nélkül, ingyen hozzáférhet a könyvekhez, elvihet és hozhat is olvasnivalót. Az új kulturális színtér azt is igazolni kívánta, hogy az üzleti világ és a kultúra népszerűsítése jól megfér egymás mellett.
Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy a Nyitott Könyvespolc egyéves sikertörténete bizonyította az egyedülálló kezdeményezés létjogosultságát: a KMO hosszú távú programjának sikerült a plázába járó emberek közé is bevinni a kultúrát, a könyveket. Gajda Péter ezért további folytatásra buzdította a művelődési ház csapatát.
A magyar kultúra napja alkalmából szervezett kispesti programok zárórendezvényének vendége Réz András esztéta volt (egy éve „Teremtsenek közösséget!” felszólítással ő nyitotta meg a könyvespolcot). Ünnepi beszédében a magyar kultúrát egy szerteágazó gyökérzetből kinövő, sokszínű, pompás növénynek festette le. Beszélt arról, micsoda erőt ad a könyvek birtoklása, és, hogy ugyan ma még nehéz elfogadni, hogy esetleg egyszer a jövőben fájlok lesznek a könyvek helyett, mégis érdemes barátkozni ezzel a gondolattal is. Forrás:mti.hu


 
Figyelem! A Főtáv nevében csalnak a lakótelepeken PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hirlap.eu   
2013. január 23. szerda, 17:21

Lakossági bejelentés érkezett arról, hogy a FŐTÁV-ra hivatkozva illetéktelenek próbáltak távfűtéses lakásokba bejutni a főváros különböző kerületeiben fűtésellenőrzés céljából.

A FŐTÁV ezúton hívja fel a lakosság figyelmét, hogy szakemberei minden esetben a társaság emblémájával jól látható módon ellátott egyenruhát viselnek, és arcképes kártyával rendelkeznek, továbbá a FŐTÁV-nak nincs ma már egyetlen olyan szolgáltatása sem, amelyért a szakemberek a helyszínen készpénzt kérnének el. Semmi esetre sem köthető tehát a FŐTÁV-hoz ha ilyen esettel találkoznak a fogyasztók. A FŐTÁV kéri a lakosságot, hogy amennyiben a fentiektől eltérőt tapasztalnak, haladéktalanul jelezzék neki telefonos ügyfélszolgálatán, a 06 40 200 108-as számon, vagy e-mailben a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , bejelenthetik személyesen is bármelyik ügyfélszolgálati irodáján, illetve értesítsék a rendőrséget is.

Forrás: BVK Holding Zrt. – FŐTÁV Zrt.

 
Egészség a csírákban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. január 22. kedd, 17:46

Ne vegyél feleslegesen csíráztató edényt! Olcsó és praktikus csíráztatás titka: az elmosogatott befőttes üvegekbe rakunk magokat és valamennyi vizet, hogy megszívhassák magukat. Ezt szúnyoghálóval vagy harisnyával lezárjuk. Néhány óra múlva leöntjük a vizet, majd minden reggel és este tiszta vízzel alaposan átmossuk a magokat (a hálót nyugodtan az üvegen hagyhatod öblítés közben), egy-két percet a szájára fordítjuk a művelet után, hogy a felesleges víz kifolyjon, így biztosan nem penészedik be. Az üvegeket tartsuk sötétebb helyen. Jó csíráztatást! Itt még rengeteg jó ötletet találsz: http://www.zoldhaz.info/ Ha megosztod a képet, akkor másoknak is segíthetsz olcsón, praktikusan csíráztatni.


 
Pályahiba miatt ideiglenesen lassabban közlekedtek az M3-as metró szerelvényei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2013. január 21. hétfő, 22:09

Pályahiba miatt 2013. január 21-én, hétfőn délután bő egy órán keresztül az M3-as metró vonalán a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomások között ideiglenesen 15 km/órás lassújelet kellett elrendelni, melynek hatására a metró forgalma kismértékben lelassult, azonban jelentősebb fennakadás nem következett be. A forgalom 15.10-kor megindult.


Az M3-as metró vonalán a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomások között a síntörés miatt a pályás szakemberek 15 km/órás sebességkorlátozás elrendelését kérték. A lassújel hatására a metró forgalma kismértékben lelassult, de a hiba miatt jelentősebb fennakadás nem keletkezett. A műszaki szakemberek a hiba észlelését követően azonnal intézkedtek a javítás és a biztonságos forgalom beindulása, illetve a vonatközlekedés fenntarthatósága érdekében. Ennek során a síntörés átmeneti helyreállítását szakembereink haladéktalanul elvégezték, úgynevezett hevederes átkötéssel rögzítették a törött sínvégeket, így a sebességkorlátozás 15.10-kor megszűnt, és a járművek ismét az eredeti, 60 km/óra sebességgel közlekedhetnek.

A rendelkezésre álló rövid idő alatt elvégezhető ideiglenes javítás megtörtént, a végleges helyreállítás az éjszakai üzemszünetben lesz elvégezve.

Szakembereink mindent elkövetnek annak érdekében, hogy utasaink a lehetőségekhez mért legkisebb kényelmetlenséggel és időveszteséggel vegyék igénybe utazásuk során az M3-as metrót.

A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV a korlátozásokkal járó kellemetlenségek miatt ezúton is kéri és köszöni az M3-as metró utasainak türelmét és megértését!

Budapest, 2013. január 21.

Forrás: BKV Zrt. Budapesti Közlekedési Központ

 
Madarak etetése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. január 20. vasárnap, 22:10
A madarak etetéséről ne feledkezzetek meg. Azonban ne feledkezzünk meg a rendszerességről sem. Ha odaszoknak a madarak akkor mindig visszatérnek eleség reményében.



 
Alattomos gyilkos szedi áldozatait PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hazipatika.com   
2013. január 17. csütörtök, 21:19

Egyre több szén-monoxid-mérgezéses esetről lehet hallani a hírekben és a mentők több ízben sajnos már későn érkeztek. Hogyan lehet védekezni a "csendes gyilkos" ellen?

Színtelen, szagtalan és nagyon veszélyes

Az iskolai kémiaórákon meg is tanulhattuk: a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Már egészen kicsi (mindössze egy százalékos!) koncentrációban eszméletvesztést és rövid időn belül halált okozhat. Veszélyessége abban rejlik, hogy belélegezve a tüdőn keresztül gyorsan a vérkeringésbe kerül, és mintegy kétszázszor erősebben kötődik a vörösvértest oxigént szállító részéhez, a hemoglobinhoz, mint az oxigén. Így a szén-monoxid az oxigénmolekulák helyébe lép a vörösvértestekben és a sejtek oxigénhiányos állapotát okozza. A mérgezés első tünetei a kábultság, zavartság, nyugtalanság, izgatottság, majd fejfájás, hányinger, szédülés jelentkezik. A bőr cseresz­nyepirosra színeződése is jellegzetes tünet. Ha az egy légtérben tartózkodók közül többen is észlelnek magukon ilyen tüneteket (fejfájás, szédülés, hányás, gyengeség), a szén-monoxid-mérgezés lehetőségére mindig gondolni kell! A gyors cselekvés (szellőztetés, segélyhívás) azért is fontos, mert rövid időn belül cselekvésképtelenné válhatnak a mérgezettek: izomgörcsök, eszméletlenség, ritmuszavar, majd halálos légzésbénulás állhat be.

 

Hibás fűtőberendezések és túl jó ablakok?

Ez a rendkívül alattomos, veszélyes gáz tökéletlen égés során képződik, amikor a hibás, rosszul beállított, nem megfelelő füstelvezetésű, légutánpótlású kazánokban, kályhákban, vízmelegítőkben, tűzhelyekben nem ég el teljesen a tüzelőanyag. Súlyos tévhit, hogy a szén-monoxid csak a régi, széntüzelésű kályhákban keletkezhet: a legmodernebb kazánok is kibocsáthatják meghibásodás esetén, függetlenül attól, hogy gáz-, olaj vagy vegyes tüzelésűek-e. Ezért nagyon fontos, hogy már a tél beállta előtt el kell végeztetni a füstelvezető csövek ellenőrzését, kitisztítását (be kell engedni az ellenőrzést végző kéményseprőket, vagy külön ki is hívni a szakembereket), hiszen igen gyakori, hogy kéményhiba okozza a füstmérgezést.

Arra még kevesebben gondolnak, hogy nemcsak a berendezés hibája vagy a füstelvezető csövek eldugulása okozhat bajt, hanem a túl tökéletesre sikerült szigetelés is! Főleg az utóbbi időkben, a lakásfelújítások, nyílászárócserék idején fordul elő többször az is, hogy a légmentesen záródó új ablakok-ajtók mellett nem volt elégséges a levegő-utánpótlása, ami tökéletlen égéshez, szén-monoxid keletkezéséhez, illetve a kéményből égéstermék vissza­áramlásához vezethet. Ott, ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában stb.) van, ellenőrizni kell, hogy biztosított-e az égéshez szükséges levegő-utánpótlás.



Nagy bajt okozhat a gázkészülék fölé szerelt páraelszívó is, ha nincs megfelelő szellőzés mellette. A legutóbbi haláleset egy, kémény nélkül működtethető szobai gázkályha mellett következett be: szellőzés híján elfogyott a szoba levegőjének oxigénje, és a kályha szén-monoxidját lélegezték be az ott alvók. Megvan a veszélye annak is, ha valaki a gázsütőt használja a konyhája fűtésére, de minden esetre igaz, hogy működő gázkészüléket sosem szabad magára hagyni, sosem szabad elaludni mellette. Jó tudni, hogy a gépjárművek kipufogó gáza is tartalmaz szén-monoxidot, ezért óvatosnak kell lennünk a garázsokban is: a kocsi beindítását, bemelegítését csak nyitott garázskapu mellett tanácsos végezni.

A riasztó nem luxus!

Létezik olyan otthoni és irodai használatra tervezett, elektrokémiai mérőszenzoros műszer, amely már alacsony szén-monoxid-koncentráció mellett is érzékeli a gáz jelenlétét, és hangosan riasztva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Ilyen készülékeket már néhány ezer forintért be lehet szerezni, mindenképpen érdemes ezzel is gondoskodni a biztonságról.

Az elsősegélynyújtó vigyázzon magára is!

A szén-monoxid olyannyira mérgező, hogy az elsősegélynyújtó is veszélyben van. Első teendő ajtót-ablakot nyitni, a sérültet a lehető leghamarabb szabad levegőre hozni. Meg kell győződni arról, átjárhatók-e a légutai. Ha lehet, a szén-monoxidot kibocsátó készüléket le kell zárni, hogy ne legyen a gáznak utánpótlása. Gázmérgezés esetén akkor is indokolt mentőt hívni, ha a beteg eszméletén van, mivel a tiszta oxigén belélegzése megakadályozhatja a gáz további romboló munkáját a vérben, meggyorsítva a szén-monoxid-hemoglobin-szint felezési idejét. Az épületet mielőbb el kell hagyni, és addig nem is szabad visszamenni, amíg fennáll a mérges gáz kritikus koncentrációjának veszélye. Addig ne használják újra a fűtőberendezést, amíg a szükséges engedélyekkel rendelkező szakember át nem vizsgálta és meg nem javította a hibákat!

Jó tudni

A mentők hívószáma az ország egész területén, minden vezetékes és mobiltelefonról: 104, az egységes sürgősségi hívószám: 112.
További részletek itt!

Forrás: hazipatika.com

 


140. oldal / 195