Kispesti.hu
May 1

Mindennapok
Farsangoztak a kispesti horvátok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. február 17. vasárnap, 23:10

Közmeghallgatást, majd jelmezes farsangi estet tartott a Kispesti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat pénteken a KMO Művelődési Házban.

Petrics Mária elnök a 2012 legfontosabb eseményeit említette a Kispesti Horvát Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatásán. A tavalyi év is farsangi bállal indult, aztán a nyár szomorú eseménnyel köszöntött be: június elején elhunyt a kerületi horvátok vezetője, Zlatár György. A hónap végén új elnököt választottak Petrics Mária személyében. Decemberben Mikulás-rendezvényükkel a hátrányos helyzetű kispestieken segítettek. Az idei év tervei kapcsán az elnök elmondta, szeretnének több kulturális programot is tartani, például az Üllői úti könyvtárban. Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy ebben az évben a horvát testvérváros, Vrbovec ismét bekapcsolódik a diákcsereprogramba.
A közmeghallgatás végeztével farsangi bállá alakult át a rendezvény. A bál kezdetekor a jelenlévők ifj. Zlatár György javaslatára egyperces néma felállással emlékeztek édesapjára, a nyolc hónappal korábban elhunyt Zlatár Györgyre. A folytatásban a zenéé és a tánccé lett a főszerep, a talpalávalót a Prekovác zenekar húzta. A vendégek jellegzetes horvát ételeket is kóstolhattak a késő estébe nyúló jelmezes farsangi bálon.


 
Nyitott Bíróság - Rendhagyó osztályfőnöki óra egy kispesti általános iskola második osztályában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: jogiforum.hu   
2013. február 15. péntek, 14:48

Kispesten egy lelkes pedagógus ülnök - Kovács Péter - bemutató napokat szervez az osztályának, melyeken - többnyire szülők – ismertetik a munkájukat. Az ülnök tanár rendszeresen együtt tárgyal dr. Endrédy Zoltán bíróval. Így adódott a felkérés, hogy mutassa be bírói munkáját és a bíróságot a második osztályos diákoknak.

 

A rendhagyó órára február 11-én került sor a Vass Lajos Általános Iskola 2/A. osztályában.

Endrédy Zoltán bíró a gyerek életkorát figyelembe véve olyan előadást tervezett, melynek aktív részeseivé válhatnak a kisdiákok is. Ennek megfelelően a témák a következők voltak:

Hogy alakult ki a bíróság: miért volt káros a ősembereknek ha a törzs fele egy vita „rendezése” miatt kimaradt a vadászatból, a törzs/falu bölcs emberei döntésének elfogadása, a bíró szerepe a viták eldöntésében. Mennyi idő alatt és hogy válik valaki bíróvá: a gyerekek kiszámolták, hogy hány évet kell tanulni a bíróvá válásig, megtekintették, hogy mekkora irathalmot kell betanulni a szakvizsgára.

Megismerték, hogy mit csinál egy fogalmazó, mit egy titkár, és hogy készülnek fel a hivatásukra. Mi az ülnökök szerepe a bíróságon?

Megvitatták, hogy ki látott már filmen bíróságot és mit látott? Elmondták hogy szerintük mi zajlik egy tárgyalóteremben. Megbeszélték ki az ügyész, a védő, ki a felperes és az alperes és mi a szerepük a tárgyalóteremben, van-e Magyarországon kalapácsa és parókája a bírónak és miért visel talárt a bíró?

Mivel az osztályfők a tanítás mellett zenél is egy együttesben,a jogágak bemutatása egy képzeletbeli rockzenekar kalandjain keresztül történt, melynek a gyerekek adtak nevet.

Majd következtek a kérdések, melyek főleg a büntetőeljárásokkal voltak kapcsolatosak. Az általuk feltett kérdések alapján megbeszélték, hogy mi a különbség a rablás és a lopás között, mi a gondatlanság (közlekedési bűncselekmények kapcsán), és mi a garázdaság.

A rendhagyó órát követően az osztály átsétált a kispesti bíróságra, ahol megnéztek egy tárgyalótermet, megtekintettek egy bírósági iratot, melynek nem a tartalma, hanem a mérete hatott sokkolóan. A bátor vállalkozók felpróbálhatták a talárt és szabadon kérdezhettek a Bíró úrtól. A gyerekek megtudakolták, hogyan kerül a bíróságra a bűnöző és ítélt- e már halálra valakit a Bíró úr. Legvégül – a gyerekek nem kis örömére - az egész osztályt bezárták a bíróság előállító helyiségbe! Forrás:jogiforum.hu

 
Kisebb riadalom a Gábor Áron iskolában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. február 14. csütörtök, 16:58

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, tizennégy diák és egy tanár fejfájásra panaszkodott a Gábor Áron Általános Iskolában, ezért riasztották a tűzoltókat. A műveleti labor és az orvosi szolgálat műszerei a helyiségekben, illetve a megvizsgált diákok és a tanár szervezetében sem mutattak ki határértéken felüli szén-monoxid-szintet.

A katasztrófavédők megtiltották a tornaterem öltözőjének melegvíz-ellátását biztosító gázbojler használatát a kémény felülvizsgálatáig.

Délután 4 óra tájban érkezett a hír: a katasztrófavédelem hatósági eljárást indított a tömeges iskolai rosszullét ügyében, az iskolában történt tömeges rosszullét körülményeit hatósági eljárás keretében vizsgálja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság - közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Kisdi Máté hozzátette: a Fővárosi Gázművek az iskola egyik nagyteljesítményű gázkazánját elzárta, és azt csak a felülvizsgálat után helyezik újra üzembe. Ez azonban az iskola fűtését nem érinti. Az iskola két épületből áll. Az elzárt gázkazán a tornatermi épületszárnyban van, amelyhez csak a tornateremhez tartozó öltözők meleg vizét biztosítja. A tornateremben és az iskola egész épületében zavartalanul folyhat tovább a tanítás - mondta Kisdi Máté. Forrás: ittlakunk.hu

 
Új sínek idén, felújítás néhány éven belül a 3-as metró vonalán PDF Nyomtatás E-mail
Írta: budapest.hu   
2013. február 08. péntek, 14:58

Az M3-as metróvonalon az M2-es vonal 2004-2007 között végrehajtott rekonstrukciójához hasonlóan az elkövetkező években megkezdődhet a felújítás. A vonal legrégebbi szakasza 1976 óta üzemel, de a legújabb szakaszon is 23 éve futják köreiket a szerelvények. A műszaki állapotok olyan mértékben leromlottak, hogy a rekonstrukcióig hátralevő, az uniós források megszerzéséhez, jóváhagyásához szükséges néhány évben már csak jelentős korlátozásokkal tudnánk biztonságosan üzemeltetni a vonalat, ezért haladéktalanul megkezdjük a leginkább elhasználódott sínszálak cseréjét, amelyek pontos helyszíneit szakértői vizsgálat alapján határoztuk meg. Ez a síncsere még nem a teljes rekonstrukció része, a munka a vonal biztonságos közlekedésének fenntartásához szükséges. A BKK és a BKV egyidejűleg már dolgozik egy olyan európai uniós nagyprojekt előkészítésén, mely az M3-as vonal járműparkjának megújítását és a vonal teljes infrastrukturális felújítását célozza, erre azonban csak a 2014-ben kezdődő hét éves uniós finanszírozási időszakban látunk lehetőséget, addig a – 2010 előtt még csak el sem kezdett – tervezési, előkészítési munkákat végezzük el. Eredeti cikk ide kattintva olvasható.Forrás:budapest.hu

 
A hatvan éves Nick Árpád Guinness-rekordja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: superiormagazin.hu   
2013. február 04. hétfő, 08:08

Nick Árpád erőművész egy 21 tonnás kamiont mozgat egy kispesti óvoda előtt 2013. február 1-jén. Ezzel a 60. születésnapját ünneplő erőművész új Guinness-rekordot állított fel a közúti jármű szkandermozdulattal történő mozgatásában. (Szöveg: MTI)

 
Füstszag miatt hívták ki a tűzoltókat a Deák téri metrómegállóhoz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hir24.hu   
2013. január 31. csütörtök, 22:19
Üzemzavar miatt a teljes vonalon nem járt a 2-es metró csütörtök reggel, a tűzoltókat füstszag miatt hívták ki a Deák Ferenc téri megállóhoz.
A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán közölte: a Deák Ferenc térnél történt üzemzavar miatt a 2-es metró teljes vonalán pótlóbuszok közlekedtek egy ideig a Déli pályaudvar és az Örs vezér tere között.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, a Deák téri megállóban füstszagot észleletek, és ezért hívták ki őket. Vélhetően a vágányoknál lerakódott olajsár izzott kisebb területen, a tűzoltóknak nem kellett beavatkozniuk. Forrás:hir24.hu, 168ora.hu
hir24.hu
 
Útszűkület PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. január 31. csütörtök, 10:33

Karbantartási munkákat végez a Fővárosi Vízművek a Simonyi Zsigmond és a Vak Bottyán utca kereszteződésében. Útszűkületre számítsanak az arra közlekedők.

Képünk illusztráció.

 
Január végi sebesség-ellenőrzések Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2013. január 28. hétfő, 15:26

Forrás:ittlakunk.hu

A BRFK egyelőre január 31-éig tette közzé a sebesség-ellenőrzések aktuális listáját. Így mi is csak eddig az időpontig tudjuk veletek megosztani az helyszíneket és időpontokat.

január 28., hétfő:

  • 16.00-17.00    Bp. IX-XIX. ker. Határ út

január 31., csütörtök:

  • 13.30-15.00    Bp. XIX. ker. Űllői út
  • 16.00-17.00    Bp. XIX. ker. Ady Endre út
 


139. oldal / 195