Kispesti.hu
May 2

Mindennapok
Egyszerűbb kijutás a reptérre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. április 25. csütörtök, 15:29
A turistaszezonban a szokásosnál többen, gyorsabban szeretnének eljutni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ezért május 1-jétől, szerdától a jelenleginél sűrűbben, kibővített üzemidővel járnak a repülőtérre közlekedő 200E autóbuszok. Az sűrűbb menetrend a turistaszezon végéig, szeptember 30-ig lesz érvényben. Az egyik hajnali Nyugati pályaudvarról induló MÁV-Start vonathoz új csatlakozást biztosít a 900-as éjszakai busz, ezzel kínálva eljutási lehetőséget az első hajnali repülőjáratokhoz is. A 93-as járat egyes megállóit a 200E szolgálja ki a jövőben, a 93-as busz útvonala módosul.
A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret a tavaszi-nyári turistaszezonban lényegesen többen közelítik meg vagy hagyják el tömegközlekedéssel, mint ősszel vagy télen. A 200E autóbusz az M3-as metró és a Budapest-Szolnok vasútvonal felől is eljutást biztosít a reptérre, s gyakran alakul ki zsúfoltság a járaton.
A 900-as éjszakai autóbusz a Dél-pesti autóbuszgarázst köti össze a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2-es termináljával. A közelmúltban a MÁV-Start átalakította a vasúti menetrendet, így jelenleg 3:08-kor is indul vonat a Nyugati pályaudvarról Ferihegy irányába. A hajnalban felszálló első repülőgépek (például a 6 óra körül induló számos fapados járat) könnyebb elérése érdekében 2013. május 1-jétől egy újabb, a hajnali vonathoz csatlakozó indulást iktatnak be Ferihegy vasútállomástól a repülőtérre a 900-as busz menetrendjébe. A Nyugatiból induló 3:08-as vonattal és a csatlakozó 900-as busszal így fél óra alatt, 3:40-re érhetnek az utasok a repülőtér 2-es termináljához.
Május 1-jétől, szerdától új menetrendet vezetnek be a 200E busz közlekedésében. A járat menetrendjét a repülőgépek közlekedési rendjét és a szezonális utasforgalmat figyelembe véve alakították át. A korareggeli repülőgépekkel indulók gyors kijutását segítik azzal, hogy több mint egy órával, hajnali 4 órára előrehozzák a buszok üzemkezdetét. Az első két járat 4 órakor és 4:30-kor a Határ út M végállomásról indul, ahol kényelmesen, azonos peronról lehet átszállni a reptéri járatra a belvárosból érkező éjszakai 914-es, 914A, 950-es és 950A autóbuszokról. Forrás: bkk.hu
 
Virágzó villamosvágányok Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: urbanista.blog.hu   
2013. április 22. hétfő, 13:09

Már az Urbanista blog első posztjai közt is előkerült a füvesített villamospályák kérdése (nem is egyszer), ám olyan gyönyörűség, mint ami Kispesten van, még látványterveken sem szokott szerepelni. A fotókat Vinczek György készítette az 50-es villamos pályáján.

Nagyon tetszenek, de tényleg. Szívből remélem, hogy ezt nem veszik iróniának az illetékesek, és nem kezdenek rögtön reglonozni, mert kár lenne ezért a kis városi virágszőnyegért (még akkor is, ha biztos van rá műszaki magyarázat, hogy miért nem jó). Mindenesetre a Boráros téri villamosvágányból kinőtt paradicsomot ismerve van remény a megmaradásra.

 

A fotókat Bernát Péter küldte el, aki amúgy az igen izgalmas Magyar Limes Szövetség tagja.

 
Lufik a kultúráért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2013. április 16. kedd, 07:17

Múlt hét pénteken narancssárgába és kékbe borult az égbolt Kispesten és Pesterzsébeten.

Születésnapi rendezvénysorozatunk keretében egy közös találkozási ponton, a két kerületet összekötő Hunyadi felüljárónál találkoztak a Kispestről induló futók és a Pesterzsébetről tekerő kerékpározók, ahol rövid ideig megpihenve köszöntötték egymást a résztvevők. Majd néhány perc után útjára engedték a magunkhoz vett lufikat a kultúráért és a közművelődésért.

Tekintse meg az eseményről készült videónkat:


https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=W9E48Nr786U

Április 12-ei születésnapi rendezvényünkről bővebben weboldalunkon olvashat.
Látogasson el facebook oldalunkra is!

Fotó: kmo.hu

 
A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. április 14. vasárnap, 22:15

Társaságunk 2013. március 25-én, a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdi a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére, fokozatosan történő kiterjesztését. A teljes lefedettség várhatóan 22 hónap alatt, 2015-re valósul meg.
A projekt finanszírozása megoldott, miután a Fővárosi Önkormányzat sikerrel pályázott európai uniós forrásra. Szolgáltatásunk keretében a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém frakciók együtt kerülnek begyűjtésre.

Kerületünkben a napokban kerülnek kiszállításra az első hulladékgyűjtő edények.

 
Bontják az OBI-t PDF Nyomtatás E-mail
2013. április 14. vasárnap, 12:15

2011. augusztus 31-én zárt be az OBI a Tálas utcában, majd átköltözött a novemberben megnyíló KÖ-Ki terminál mellé, ahol azóta is kétszintes üzlet várja az "otthonteremtő" vásárlókat.

A hátrahagyott Tálas utcai épület magára maradt. Parkolójában megjelentek ugyan a gördeszkások és biciklisek, de az épület és a környéke romlásnak indult. Utcáit belepte a gaz és a hatalmas bozótosok, amelyek mögött nagyobb szemétkupacok is rejteket találtak. Az épület pedig öregedésnek és rozsdásodásnak indult, a csendes magányában.

Március vége óta azonban megindult a változás. Elkezdték bontani a hatalmas komplexumot. Mára már csak a hatalmas betontartó-oszlopok maradtak, meg a pléh-tető darabok. Ugyanis nem teljesen bontják el, hisz helyére egy másik egység kerül: az Aldi élelmiszerlánca nyitja meg itt újabb boltját.

Információnk szerint az átalakítás az év júliusában fejeződhet be. És akár már szeptembertől elindulhat a vevőáradat.

De így pár nappal a Költészet napja után két költői kérdés Tőlünk: kell e nekünk hegyén hátán létező élelmiszerdömping, hisz a közeli europarki Interspar valamint a a leendő konkurens mögött elhelyezkedő Penny is ad rendesen az inflációnak több éve.

A másik meg talán az, hogy ha az egyiknek lehet, a másiknak miért is nem? Hiszen egy másik áruházlánc azért nem építkezhet a Kisfaludy utca-Üllői út sarkán lebontott üzletek helyén, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ig ún. "plázastopot" hirdetett. Az itt létesülendő Lidl üzletnek már építési engedélye is volt, még 2011-ből, de ezt végül megtámadták, és végül nyertek. Az hogy ki győzött, ki nyert vele, abba most ne nagyon menjünk bele. De azt se lehet mondani, hogy más időket jártunk akkor és most. Hisz közel egy időben született meg "az új gyermek" gondolata, mindkét részről.

Így az egyik megszülethet, a másikra azonban várni kell a "fiatal szülőknek". Hogy meddig? Kérdezzék meg orvosukat, patikusukat hátha ők többet tudnak. Csak abban vagyunk biztosak, hogy mellékhatások lesznek az ügyben.

 

 

 

 
A gyermekbántalmazásról tartottak konferenciát PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. április 12. péntek, 07:35

Az idei Mondj nemet! konferenciának a gyermekbántalmazás volt a témája. Több mint 200 kispesti, fővárosi és vidéki szakember vett részt a KMO  szakmai rendezvényén.
A probléma fontosságát jelzi, hogy a nevelési és szociális szakemberek mellett Gajda Péter polgármester, a három alpolgármester: Vinczek György, Ékes Gábor és Tóthné Szabó Éva, Mihály András, az ifjúságpolitikai bizottság elnöke, valamint Plánk Róbert rendőrkapitány is részt vett a konferencián.
Köszöntőjében Kispest polgármester méltatta a KMO Művelődési Ház 16 éve indult Mondj nemet! drogprevenciós programját. Arról beszélt, hogy az induláskor ugyan sokan csodálkoztak azon, mit keres egy ilyen kezdeményezés egy művelődési intézményben, a KMO viszont felmérte, hogy foglalkozni kell a témával. Gajda Péter szerint azóta bizonyította létjogosultságát a program, amely mára egész rendszerré vált: a drogmegelőzés kiegészült a bűnelkövetővé, illetve áldozattá válás megelőzésével, és a program egyik eleme akkreditált képzés lett. A konferencia iránti érdeklődés is jól mutatja az elmúlt 16 év eredményét – hangsúlyozta a polgármester, megköszönve a KMO munkatársainak az évek alatt végzett munkát.
Gábor Ilona, a 90 éves KMO igazgatója arról beszélt, hogy a Mondj nemet! drogprevenciós program a 10-18 éves korosztály komplex prevenciós programjává vált. Az iskolai felvilágosító előadások, valamint a drámapedagógiai és művészetterápiás foglalkozások mellé mintegy három éve épült be a K.I.A.B.Á.L. bűnmegelőzési társasjáték a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ, a rendőrkapitányság és a KMO együttműködésének eredményeként. A közelmúltban újabb elemmel és színtérrel bővült a program: a Fő utca 20.-ban megnyílt az F20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klub, ahol a fiatalok jól érezhetik magukat, és a művészetterápiás lehetőségek mellett életvezetési, önismereti, drog, alkohol, családi problémáikkal is fordulhatnak a szakemberekhez.
A szakmai konferencia első előadója Wirth Judit volt. A NANE Egyesület jogásza példákkal is érzékeltette, mennyire nehéz egy zárt közegben tetten érni a szülő bántalmazását, és ez milyen hatással van a gyermekre. Toma Andrea védőnő a „megrázott gyermek” szindrómáról beszélt. Elmondta, a csecsemők és kisgyerekek tudatos vagy tudattalan rázása, dobálása – akár örömből is! – milyen sérüléseket okoz az agyban, és ezek a mikrosérülések később tanulási nehézségekhez vagy akár tragédiákhoz is vezethetnek. Szendi Gábor klinikai szakpszichológus a bántalmazás evolúciós gyökereiről tartott előadást, amelyben arra is kitért, hogy minél kevésbé hasonlít az apjára egy gyermek, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy apja bántalmazza. Csernus Imre pszichiáter Ki nevel a végén? Című előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakember azonnal látja egy gyermeken, ha lelki vagy fizikai agressziónak van kitéve. Azt a mintát követi, amit otthon lát, és ahhoz, hogy egy rossz mintát ne vigyen magával, nagyon komoly önismereti munkára van szüksége.
A délutáni szekcióüléseken a Mondj nemet! program egyes részei mutatkoztak be. A komplex program gyakorlati alkalmazásáról, tapasztalatairól Kovács Erika addiktológus és Gazdag Pál szenvedélybeteg-segítő beszélt. A K.I.A.B.Á.L. Prevenciós Társasjáték alkalmazását Kisberk Ágnes szociálpedagógus-gyógypedagógus mutatta be. Kisberk Melinda klinikai szakpszichológus interaktív drogprevenciós foglalkozást tartott pszichodramatikus módszerrel.
A konferencia és a Mondj nemet! program koordinátora úgy fogalmazott, hogy jól bevált, sikeres a program és a konfrenciák is népszerűek szakmai körökben. Forgon Miklós elmondta, a szenvedélybeteg-segítők országos találkozójából kinőtt konferenciákat évente rendezi meg az intézmény: volt már téma az iskolai agresszió, a „Z generáció”, és beszéltek a dizájnerdrogokról is. Évről-évre nő az érdeklődés a Mondj nemet! konferenciák iránt – jelentette ki a KMO művelődésszervezője.


 
Kátyúk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. április 11. csütörtök, 20:49

Tél végén az utakon mindig megsokszorozódik az autósokat bosszantó gödrök száma.

Nincs ez máshogy kerületünkben sem. Ha nem vezetnek figyelmesen az autósok akkor komoly károkat is okozhatnak.

Szerencsére az útjainkon megkezdték a kátyúk eltüntetését.

A felvétel a Nyári Pál utcában készült.

 

 

 
Metrómegállóban ropta Vastag Csaba PDF Nyomtatás E-mail
Írta: blikk.hu   
2013. április 11. csütörtök, 20:39

Budapest - Metróaluljáróban perdült táncra Vastag Csaba és Mármarosi Tünde. A Szombat esti láz döntőbe jutott párosa nagyon szeretne trófeával távozni szombat este, ezért úgy döntöttek, mindent bevetnek.

Miután Csaba különösen szereti vállára kapni Tücsit, ráadásul a legelképesztőbb helyszíneken, úgy döntöttek, hogy a metró utasainak is megmutatják, mi mindenre képesek.

Tény és való, a KöKi terminál aluljárójában egy pillanat alatt sikerült jó hangulatot teremtenie a táncospárnak, aki arra járt, nem tudta megállni, hogy pár percig ne figyelje a táncukat. Sokan örök emléket is szereztek maguknak: percekig fotózták vagy videózták a rögtönzött bemutatót.

Eredeti cikk ide kattintva olvasható.

 


134. oldal / 195