Kispesti.hu
May 2

Mindennapok
Wekerlei bolhapiac PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. június 07. péntek, 15:31

Wekerlei piacon lakossági bolhapiacot szerveznek az érdeklődők részére 2013. június 8.-án.

Részletek a képre kattintva olvasható.

 
A hétvégén csak Pestszentlőrinc és Villanytelep között jár az 50-es villamos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. június 07. péntek, 15:29

Hétvégén rövidített útvonalon közlekedik az 50-es villamos, a Lehel utcai vasúti átjárót pedig lezárják a közúti forgalom elől.   Hétvégén Kispesten, az 50-es villamos vonalán felújítják az Üllői út – Lehel utcai átjárót. Ezért az 50-es villamos ebben az időszakban rövidített útvonalon közlekedik, a Lehel utcai vasúti átjárót pedig, lezárják a közúti forgalom elől. Az 50-es villamosok helyett a Határ út M és a Lajosmizsei sorompó között villamospótló autóbuszok közlekednek.  

A villamosok közlekedése  
2013. június 8-án, szombaton és 9-én, vasárnap az 50-es villamos rövidített útvonalon, Pestszentlőrinc, Béke tér és a Villanytelep ideiglenes végállomás között közlekedik.  

A villamospótló autóbuszok közlekedése  
A fenti időszakban a Határ út M és a Lajosmizsei sorompó között az 50V villamospótló autóbusszal lehet utazni. A villamospótló autóbusz az alábbi megállóhelyeket érinti:  
•         Határ út M végállomás: a 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Corvin körút: a 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Lehel utca: a 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Kossuth tér: az Üllői úton a Báthory utca kereszteződése előtt,
•         Fő utca: a 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Árpád utca: a 93-as, 136E, 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Villanytelep: a 93-as, 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Lajosmizsei sorompó: a 93-as, 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Lajosmizsei sorompó végállomás: a Liszt Ferenc utcában az Üllői út torkolata előtt,
•         Villanytelep: a 93-as, 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Árpád utca: a 93-as, 136E, 914-es, 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Fő utca: a 914-es, a 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Kossuth tér: a 914-es, a 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Lehel utca: a 914-es, a 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Corvin körút: a 914-es, a 950-es és 950A autóbuszok megállója,
•         Határ út M végállomás: a 914-es, a 950-es és 950A autóbuszok megállója.  

Útvonal-módosítások, megálló-áthelyezések több autóbusz-járaton  
A fenti időszakban a 136E autóbuszok mindkét irányban megállnak a 93-as autóbuszok Villanytelep megállójában is.   A 909-es és a 968-as autóbuszok a június 8-áról 9-ére, szombatról vasárnapra, illetve a 9-éről 10-ére, vasárnapról hétfőre virradó éjszakákon Kispest, Kossuth tér irányában a Sibrik Miklós úti felüljáró – Szabó Ervin utca – Kispest, Kossuth tér végállomás módosított útvonalon közlekednek. Ezért a járatok Kőbánya-Kispest M megállóját a 68-as, 151-es autóbuszok ugyanilyen elnevezésű megállójába, míg a Kispest, Kossuth téri végállomáson a buszok a 68-as, 93-as, 148-as és 151-es autóbuszok azonos nevű megállójába helyezzük át.  
A Dél-pesti autóbuszgarázs irányú 914-es, valamint a Pestszentimre vasútállomás irányú 950-es és a 950A autóbuszok Kispest, Kossuth tér megállóhelyét a június 8-áról 9-ére, szombatról vasárnapra, illetve a 9-éről 10-ére, vasárnapról hétfőre virradó éjszakákon az 50V villamospótló autóbusz Kossuth tér megállójába, az Üllői útra a Báthory utca kereszteződése elé helyezzük át.  

Díjszabási tudnivalók
A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az 50V jelzésű villamospótlóról az 50-es villamosra, vagy az 50-es villamosról a 50V jelzésű póltóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a pótló járatra vagy a villamosra történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.  

Közúti forgalomkorlátozások  
Június 8-án, szombaton hajnaltól június 9-én, vasárnap éjjelig a Lehel utcai vasúti átjárót lezárjuk. A lezárt átjáró elkerülésére a Simonyi Zsigmond utcát és a Szabó Ervin utcát javasoljuk. A kerülőutakról az Üllői úton, a Vak Bottyán utcán és a Sibrik Miklós hídon kihelyezett táblák adnak majd tájékoztatást.  
A munkavégzés miatti forgalmi változásokról a BKK Info oldalán is olvashatnak.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a munkavégzés idején a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. A kényszerű átszállás okozta kellemetlenségek miatt ezúton kérjük utasaink türelmét és egyúttal köszönjük megértését.    

Budapesti Közlekedési Központ

 
Csak a Kispest és az MTK termelt nyereséget PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nb1.hu   
2013. június 06. csütörtök, 16:36

Budapest – Négymilliárdos veszteség a magyar futballkluboknál.

A futballcsapatokat működtető cégek többsége veszteséges volt tavaly. A cégbírósági adatokra támaszkodó Napi Gazdaság összeállítása szerint csak az MTK és a Honvéd futballcsapatait működtető gazdasági társaság tudott profitot termelni 2012-ben.

A legnagyobb költségvetésű magyar futballklub toronymagasan a székesfehérvári Videoton, a most zárult bajnokságot a második helyen záró csapat 2012-es árbevétele meghaladta a kétmilliárd forintot. A 2057,1 milliós rekordárbevétel nem kis részben volt köszönhető annak, hogy több mint ötszörösére nőtt a helyezésekért járó díj, így 570.4 millió forintot tett ki.

 

Ugyanakkor a Vidit működtető káefté mérleg szerinti eredménye 887,8 millió forint mínuszt mutat. Ennél csak az Újpesté volt nagyobb, igaz, majd’ kétszer akkora (1623,4 millió). A második legnagyobb bevétellel (748.1 millió forint) az FTC gazdálkodhatott, de bő félmilliárdos (510,5 millió) veszteséget is termelt – derül ki a napi.hu táblázatából szemezgetve.

 

A lap szerint a számok azt mutatják, hogy évi félmilliárd forint alatt nehéz NB I-es élcsapatot fenntartani, hiszen a DVSC és a bajnok Győri ETO bevétele (626,9, illetve 631,1 millió forint) is meghaladta ezt. Kivétel talán a Honvéd és az MTK, melyek nyereségesek lettek 300-400 milliós árbevétel mellett – írta a Napi.hu. A most zárult bajnoki szezont meglepetésre bronzéremmel zárt kispestiek 376,1 millió forintnyi jövedelméből 50,7 millió maradt profitként, míg a sorozat másik fiatalokra építő meglepetéscsapata, a negyedik MTK 87,1 milliós pluszt könyvelhetett el (a befolyt 303,7 millió mellett).

 

A beszámolókból az is kiderül, hogy komoly jegyárbevételre nem lehet számítani a magyar futballban, a legnépszerűbb klubok sem tudnak 100 millió forintnál érdemben többet elérni e címen, sőt vannak olyan csapatok, amelyek éves jegybevétele a tízmillió forintot sem éri el. A tévés jogdíjakból viszont még az utolsó helyezett Egri FC is százmillió forint bevételre tett szert, ez nagyjából a személyi jellegű kiadások felének fedezésére volt elég az adatok alapján.

 

Az NB I klubjai – a Diósgyőr Futball Club Kft. és a BFC Siófok Kft. nem adta le 2012-es beszámolóját – összesen 7058,2 millió forint bevételt értek el, és mérlegük szerint 4185,9 millió volt a veszteségük.

 

 
150 milliót bukhat a moziján Havas PDF Nyomtatás E-mail
Írta: borsonline.hu   
2013. június 05. szerda, 22:16

Százmilliónál is többet fektetett a kispesti Ady mozi átalakításába a népszerű műsorvezető. Szabadulna tőle, de képtelen eladni. Így minimum 150 millió forintja áll a pesti moziban, amelyet 2001-ben azért vett, hogy médiaiskolát nyisson benne.

Évek óta lakat őrzi az egykor szebb napokat is megélt kispesti Ady mozi bejáratát. A 835 négyzetméteres műemlék épület már legalább húsz éve nem működik moziként, s mint a Bors megtudta, 2001-ben Havas Henrik tette rá a kezét.

Az akkor már rég használhatatlan, romos mozi 12,5 millió forintért lett a Tanár úr tulajdona, amiből médiaiskolát és konferenciatermet kívánt létrehozni. Építészek szerint a felújítás teljes költsége 100-200 millió forintra is rúghatott, ám hiába a beruházás, az oktatási intézmény akkreditáció hiányában ­az­óta sem nyílt meg.

Havas Henrik évek óta meg akar szabadulni az ingatlantól: egy 2010-es hirdetés szerint 150 millió forintért akarta átadni új gazdájának a többemeletes komplexumot, ám mind a mai napig nem talált rá vevőt, s már hirdetése is lekerült az internetről. ­

Pedig a környékbeliek hetente ­leg­alább egyszer látják a mozi környékén Havast, aki különböző emberekkel ­tárgyal.

– A 2001. március 29-én kelt adásvételi szerződés szerint a vevő, a Média Menedzser Oktató Kft. vállalta, hogy az ingatlant kizárólag oktatási célokra használja, és ennek érdekében saját költségén beruházásokat végez, amelyeket 2002. december 31-ig befejez. Az önkormányzat visszavásárlási jogot kötött ki, ha a vevő nem tesz eleget a vállalt kötelezettségeinek. A visszavásárlási jogot a földhivatal 2003 szeptemberében törölte – tudatta lapunkkal a XIX. kerületi önkormányzat sajtóosztálya.

Nem csoda egyébként, hogy Havas meg akar válni az ingatlantól, a tulajdonos Média Menedzser Oktató Kft. ugyanis a cégbírósági papírok alapján felszámolás alatt áll.

Szerettük volna megkérdezni a Tanár urat arról, hogy a vételi szerződésben vállaltakkal ellentétben miért nem működik még az oktatási intézmény, ám Havas üzleti ügyekről nem kívánt lapunknak nyilatkozni.

250 milliót is érhet a házrész

Az egykori Ady mozi épülete a Wekerle-telep szerves része, a környék legjellegzetesebb épületének, a Barátok köztből is ismertté vált épületegyüttesnek a tagja.

Kós Károly tervezte, s ennek köszönhetően nemcsak szép, hanem értékes is. Egy ingatlanügynökségtől megtudtuk, akár 250 milliót is kérhetne érte Havas.

– Leginkább egy lakóingatlan-fejlesztőt tudnánk elképzelni vevőnek, aki feloszthatja lakásnak a területet. Ebben az esetben a Tanár úr akár 250 milliót is kérhet a moziért – mondta a kerület legnagyobb ingatlanközvetítőjének munkatársa, aki hozzátette: ők sem találkoztak még hirdetőként Havas Henrikkel. Forrás: borsonline.hu

 
Forgalmi rend változás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2013. június 03. hétfő, 15:33

Forgalmi rend változás történt a Bethlen Gábor utcában. Most az uszoda felől lehet behajtani, így lett egyirányú, de sajnos sokan még a régi rend szerint közlekednek ezért gyakran találkozhatunk a forgalommal szembe közlekedő autóval. Aki megszokásból vezet könnyen kerülhet nehéz helyzetbe ezért figyeljünk a kihelyezett táblákra.

 
Megújult a járda a Gutenberg körúton PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. május 30. csütörtök, 09:40

Elkészült a Gutenberg körút 12-20. előtti mintegy 170 méteres járdaszakasz felújítása. A lakosság is szorgalmazta a töredezett, balesetveszélyessé vált aszfaltburkolat javítását.

Régóta napirenden volt a Gutenberg körúti elhasználódott járdaszakasz felújítása, az ott lakók is többször kérték, a költségvetési korlátok azonban megakadályozták, hogy elindulhasson a munka. Mostanra viszont már halaszthatatlanná vált a rekonstrukció – tudtuk meg Kispest polgármesterétől. Gajda Péter elmondta, a felújítás május közepén kezdődött: mintegy 170 méter hosszú szakaszon bontották fel az aszfaltburkolatot, és helyette 1,5 méter szélességben térkővel építették újjá a járdát. Ez a burkolat jobban illeszkedik Wekerletelep arculatához és hangulatához, tartósabb és javítása is könnyebb.
A tervek szerint a nyári időszakban több utcában végeztet járdajavítási munkákat a Városüzemeltetési Iroda, elsősorban azokban, ahol a lakosság kezdeményezte.

Forrás: mti.hu

 
Wekerletelepen „állt a bál” a hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2013. május 30. csütörtök, 09:38

Kilencedik alkalommal rendezték meg Wekerletelep tavaszi nagyrendezvényét, a Székelykapu Napokat péntektől vasárnapig.

Az Innsbrucki Magyar Házat bemutató kiállításával, valamint az erről szóló dokumentumfilm bemutatójával kezdődött a program pénteken. A Wekerlei Társaskör (WTE) pincegalériájában Romhányi András, a tavaszi wekerlei fesztivált rendező Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a Magyar Ház történetét bemutató, festményekkel és fotókkal színesített kiállítást. Somogyvári Rudolf dokumentumfilmje az Innsbrucki Magyar Diákotthon és Kulturális Egyesület és az általuk fenntartott intézmény, a Magyar Ház történetét dolgozza fel. A ház magyar története 1956-ban kezdődött, otthont  adott a magyar menekülteknek. Több mint 100 diák lakhatott a Richard Wagner Strasse 3 alatt található házban, ahol ma kényelmes szobákban, kilátással a havas hegycsúcsokra 10-15 magyar diák kap szállást egyetemi tanulmányai idejére. A volt diákok közül többen innsbrucki lakosok lettek, de élő kapcsolatot ápolnak Magyarországgal, ápolják a hagyományokat, a kultúrát. Este a Munkás Szent József katolikus templomban hagyományosan koncert nyitotta a IX. Wekerlei Székelykapu Napok rendezvénysorozatát

Falunapon
Szombat délelőtt óvodák, iskolák és kispesti művészeti csoportok léptek fel a Tiéd a színpad keretében. Mintegy ötszáz gyermek és fiatal mutatta be a produkciókat: volt akrobatikus rock & roll, néptánc és népdalok, pom-pom lányok, ritmikus gimnasztika, ír és latin tánc, valamint country is. Délután előbb tai chi, majd kutyás bemutató következett, és a mesék birodalmában is kalandozhattak a gyerekek az Eszterlánc Mesezenekarral. Színpadra lépett Pulkau város férfikórusa, majd tánccsoportok szórakoztatták a közönséget. Az estét a Retroleum zenekar kezdte zenei időutazással, a folytatásban DJ Shelb gondoskodott a tánczenéről. Ugyanekkor – távolabb – a B.Shop is belekezdett: bluest és countryt játszottak a közönségnek. A Wekerlei Életfa Tere már napközben benépesült: 16 sátor várta az érdeklődőket foglalkozásokkal, kézműveskedéssel. Népszerű volt a kirakodóvásár, a játékok tere és a pónilovaglás is. A Zöld Hajtás (Átalakuló Wekerle) a gyermekprogramok mellett ablakszigetelési és komposztálási tanácsadást is tartott.
Romhányi András, a rendezvény főszervezője a kispest.hu-nak elmondta, az idei rendezvényt a tavalyinál jobb feltételek mellett rendezték: köszönhetően az önkormányzat egymillió forintos támogatásának, amellyel a minőséget tudták javítani, jobban megbecsülhették a mintegy 300 önkéntes erőfeszítését is. A Magyar Kollégium elnöke hangsúlyozta, a mostani volt a csúcsa a Székelykapu Napoknak, ez volt a legjobban megrendezett és a leggazdagabb programpalettájú rendezvény.

Futás!
A vasárnap hagyományosan a Wekerlei Székelykapu Futással indult, ez volt atizenegyedik. A 4,2 kilométeres távot mintegy 380-an futották le, és kétszáz óvodás vágott neki a 400 méternek is. Ennyien még nem futottak a verseny történetében. Romhányiné Kovács Mária óriási sikernek nevezte az idei versenyt, amely stabil sportprogramjává vált Kispestnek, megszerették az emberek: ugyan sokan jönnek vidékről és más kerületekből is, a versenyzők 80 százaléka kispesti. A futóverseny főrendezője külön kiemelte a segítőket: 125 önkéntes – köztük kerékpáros biztosítóként Ékes Gábor alpolgármester és színpadépítőként Lazányi Ferenc képviselő – dolgozott a sikerért. A legjobb futók Dr. Tarnai Richárdtól, Kispest parlamenti képviselőjétől, Ékes Gábor és Vinczek György alpolgármesterektől, Lazányi Ferenctől, Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselőtől, Romhányi Andrástól, Romhányiné Kovács Judittól és Somlói Judit WTE-elnöktől vehették át a díjakat.
Délután az Öt Elem Wushu egyesület tartott tai chi órát, majd zumba bemutatóra kerül sor. A zenepavilonban a Triola Fúvós Együttes zenélt. A műfüves pályán mini gyeplabdatornát rendeztek, és volt mesedélután Juhász Magdával, Babos Eszterrel, Tallós Andival. A Wekerlei Kultúrház játékos programokkal várta a gyerekeket, és bemutatkoztak a WTE klubjai: Körkötőkör, Bridzsklub, Játékklub, Esti mese, Bocsa Klub Petanque. Ezeken kívül több kézműves foglalkozás és a vásár is várta a piknikezőket.

Forrás: mti.hu

 
Monarchia-korabeli gránátot találtak Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2013. május 25. szombat, 07:35

Egy körülbelül százéves, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó puskagránátot találtak pénteken Budapest XIX. kerületében, egy családi ház kertjében - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Németh-Zsohár Agnieszka elmondta: a kispesti Vas Gereben utca környékén négy házból nyolc lakót telepítettek ki arra az időre, amíg a tűzszerészek a robbanószerkezetet elszállították a központi gyűjtőhelyre, ahol később hatástalanítják. A lakók mostanra visszatérhettek az otthonukba.

A robbanószerkezetet feltehetően az első világháború elején használhatták. A harci eszköz kettős rendeltetésű volt, azt puskagránátként vagy akár kézigránátként is használhattak. A gránátban gyújtószerkezet már nem volt, de lőport még tartalmazott. A körülbelül százéves robbanószerkezet a hatástalanítása után akár múzeumba is kerülhet.

Képünk illusztráció. Forrás: cserebere.hu

 


132. oldal / 195