Kispesti.hu
Jan 20

Mindennapok
1979-es évjáratú LADA 1300 típusú szgk. eladó. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2018. január 10. szerda, 10:43

Benzin – gáz üzemű, megkímélten, üzemképes állapotban első tulajdonostól keresi új gazdáját. 180 ezer kilométerrel, 2018 májusig műszakival, 250 ezer forintos irányáron.Tel:061-261-6050

 

 
Tájékoztató a fenyőfák kihelyezéséről és elszállításáról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: fkf.hu   
2018. január 05. péntek, 14:05

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően Társaságunk szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve hasznosításukat megoldanunk.
Tapasztalataink szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.


Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.


A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy az alább, kerületi bontásban felsorolt, több mint 10 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.


A kiszolgált tűlevelűeket először aprítjuk, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítunk fűtési gőzt, és villamos áramot.

XIX. kerület:

Bem u. - Klapka u. sarok
Teleki u. - Katica u. sarok
Templom tér
Rákóczi u. - József Attila u. sarok
Hunyadi u. - József Attila u. sarok
Széchenyi u. - József Attila u. sarok
Petőfi u. - József Attila u. sarok
Kossuth L. u. - József Attila u. sarok
Jáhn Ferenc u. - József Attila u. sarok
Városház tér
Bem u. - Vécsey u. sarok
Móricz Zsigmond u. - Csokonai u. sarok
Vak Bottyán u. - Lehel u. sarok
Zalaegerszeg u. - Pincér u. sarok
Kisfaludy u. (kutyafuttató)

 
Karbantartás az uszodában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispestiuszoda.hu   
2018. január 02. kedd, 13:49

Téli karbantartás kezdődött a Kispesti uszodában december 31-én. A munkálatok január 12-ig tartanak. A Kispesti uszoda január 13-án, szombaton reggel 7 órától várja a vendégeket.

 
BUÉK KISPEST PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2017. december 31. vasárnap, 11:30

 

Minden kedves olvasónknak boldog, sikerekben, egészségben és szerencsében gazdag új esztendőt kívánunk.

Kép forrása: internet

 
Tűzoltók, rendőrök, mentők és tűzszerészek a nyugodt szilveszterért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2017. december 31. vasárnap, 11:09

Az év végéhez közeledve a tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott közös sajtótájékoztatót december 27-én a katasztrófavédelem, a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata.


„Aki tavaly is a szabályoknak megfelelően használta a pirotechnikai termékeket, annak semmit nem kell máshogy csinálnia” – így fogalmazott Cserényi József rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályának szakembere, felhívva a figyelmet arra, hogy a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos előírások nem változtak. Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek,  azokat16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat. Az alezredes elmondta, hogy a rendőrség engedélyezi a tűzijátékokat árusító helyek tevékenységét. Budapesten 70, országosan közel 700 ilyen árusítóhelyet engedélyezett a rendőrség. Kiemelte, petárdázni változatlanul tilos, még szilveszterkor is. A petárda birtoklása is szabálysértésnek minősül, ami akár 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után. Cserényi József elmondta, 2016-ban 280 személy ellen indult ilyen eljárás, 220 embert el is marasztaltak, nekik összesen csaknem ötmillió forintnyi bírságot kellett befizetniük. Idén már eddig 227 személy ellen indult eljárás, közülük 150-et marasztaltak el, összesen több mint 3 millió forint bírságot kell fizetniük. Végezetül az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok mindegyike CE jelzéssel van ellátva, célszerű ezeket keresni.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására. A tábornok arról tájékoztatott, a tűzijátékot árusító helyek esetében a katasztrófavédelem azt vizsgálja, hogy a helyszín biztonsági szempontból alkalmas-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitér arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve azt is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Ellenőrzik, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltógépjárművel megközelíthető-e.

Szilveszter éjjel átlagosan negyven-ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat, amelyet pirotechnikai eszköz szabálytalan használata okozott. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy szoba ablakán jut be, tüzet okozva ott. Tűzijátékok miatt általában kisebb, egy-két négyzetméteres tüzek keletkeznek, de szinte minden évben van két-három nagyobb, milliós kárt okozó tűzeset is.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója elmondta, hogy szilveszter éjjel körülbelül háromezer helyre riasztják a mentőket, tavaly ezek közül 17-szer tűzijáték okozta balesethez kellett menniük. Hozzátette azt is, négy sérülésből három a fejet, vagy a kezet érinti. Minden évben előfordul súlyosabb, amputálással végződő baleset is, de 2009-ben halálos áldozatot is szedett egy tűzijáték.

dr. Huszák András tűzszerész elmondta, nem cél bárkit is lebeszélni a tűzijátékok használatáról, annál fontosabb azonban a figyelmet felhívni a használati szabályok betartására. Úgy fogalmazott, minimálisra csökkenthető a baleset, tűzeset kialakulásának az esélye azzal, ha legális árusítóhelyen szerezzük be a pirotechnikai terméket és a használati utasításokat betartjuk. A szakember is azt hangsúlyozta, nem szabad tűzijátékot piacon, vagy csomagtartóból vásárolni. A nem ellenőrzött körülmények között előállított, tárolt, vagy szállított termékek ugyanis veszélyesek lehetnek, pára érhette őket és átnedvesedhettek. Az ilyen eszközt még akkor sem szabad használni, ha kiszáradt, hiszen felgyorsul a működésük és balesetveszélyessé válnak. A tűzszerész ismertette, hogy miként kell december 31-ig tárolni a pirotechnikai termékeket: semmiképpen nem szabad tűzveszélyes anyagok közelébe helyezni, és a gyerekektől is gondosan el kell őket zárni. A tűzijátékot a felhasználás során soha ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, épületekre. Még a szabályos használat esetén is előfordulhat, hogy némelyik nem megfelelően működik, ezért úgy kell elhelyezni őket, hogy még hibás működés esetén se okozhassanak kárt. Ne feledkezzünk meg a háziállatokról sem – fejezte be tájékoztatóját Huszák András.

Ha tűz keletkezik, próbáljuk a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani és hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

Az alábbi linken elérheti a pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmünket:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=45

 
Közlekedés Budapesten az év végi ünnepek idején és 2018 első napjain PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2017. december 29. péntek, 17:28

A BKK az év végi ünnepek idején az elmúlt években megszokott módon, ugyanakkor több vonalon kedvezőbb menetrenddel biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást. December 24-én a szokásos módon 15-16 óra után az éjszakai járatokkal lehet utazni a fővárosban, továbbá közlekedik a repülőteret kiszolgáló 100E és 200E autóbusz is. Az ünnepnapokon a közösségi közlekedési járatok munkaszüneti, illetve ünnepnapokon érvényes, a két ünnep között pedig az év végi menetrendjük szerint közlekednek. Szilveszter éjjel nemcsak a jelentősen sűrűbben közlekedő éjszakai járatokkal lehet utazni: az elmúlt évekhez képest változásként az M2-es, az M3-as és az M4-es metró üzemidejét meghosszabbítják, a szerelvények éjjel 1 órakor indulnak utoljára a végállomásokról. Ezáltal mindenki kényelmesen eljuthat úti céljához. Az M3-as metró, ahogy a BKK korábban közölte, december 23-tól január 2-ig minden nap a teljes üzemidőben a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között viszi az utasokat; január 3-tól azonban a metrópótlás korábbi rendje áll vissza. A BKK kéri a fővárosban közlekedőket, hogy szenteste indulás előtt tervezzék meg utazásukat a BKK FUTÁR utazástervezőjével, vagy használják a BKK honlapjának menetrendi oldalát. Ahogy az elmúlt években is, december 22-én 20 órától január 2-án 8 óráig díjmentesen lehet parkolni Budapest közterületi várakozási övezeteiben. A BKK minden ügyfelének békés, boldog ünnepeket kíván.


 
Műláb, madárpók, 8 millió forint: elképesztő, mi mindent hagytunk el idén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: penzcentrum.hu   
2017. december 27. szerda, 08:20

Több mint nyolcmillió forintot hagytak idén összesen az utasok a BKV járatain. Még megdöbbentőbb, hogy közel kétmillió forintért senki sem jelentkezett. Nem csak pénzt, de műlábat, műfogsort, sőt, egy madárpókot is felejtettek az emberek a buszokon, vonatokon, villamosokon, metrókon idén.

Kép: bkk.hu

 

8632150 forint. Ennyi pénzt hagytak az utasok idén, november 30-ig a BKV különböző járatain. Ami talán ennél is megdöbbentőbb, hogy ebből a pénzből mindössze 6709720 forint talált gazdára, vagyis 1922430 forintért nem jelentkezett a jogos tulajdonos - tudtuk meg a BKV sajtóosztályától. A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint a BKV 3 hónapig őrzi meg a járművökön talált tárgyakat - ez esetben a pénzt - és ha ezután sem jelentkezik érte senki, akkor azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kapja meg, vagyis az államé lesz.

Arra a kérdésre, melyek voltak a legemlékezetesebb tárgyak, amiket az utasok a járművön hagytak, a közlekedési társaság azt válaszolta, elég széles a paletta: volt, aki síléceket, gördeszkát, rollert, squashütőt, szaxofont, hegedűt, gitárt, fuvolát hagyott valamelyik járművön. De találtak közepes méretű hangfalat, mikrofont, komplett szerszámtáskát és kenyérpirítót is.

Arra a kérdésre, mi lesz a talált tárgyakkal, ha senki sem jelentkezik értük, a BKV közölte, a talált tárgyak 3 hónapos megőrzése után törvény lehetőséget biztosít azok értékesítésére. Ha valaki pedig az után jelentkezik, hogy a BKV már túladott az elveszett tárgyán, akkor az értékesítésből befolyt összeget kaphatja vissza. Ha senki nem jelentkezik, akkor a talált holmik értékesítéséből befolyt vételár a magyar államot illeti meg.

A BKV Zrt. az 1 éves időtartam lejártát követően az értéktelen és nem értékesíthető dolgokat leselejtezi. Azokért a hivatalos iratokért pedig, amiért nem jelentkeznek, a kiállító hatóságnak küldik el.

Lélegeztető készülék, műláb és tolókocsi a vonaton

Kistáska, iratok, okmányok, jegyzetek, könyvek - ezek a legáltalánosabb dolgok, amiket az utasok a vonatokon felejtenek - közölte a MÁV megkeresésünkre. E mellett sokszor találnak a jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok ruhaneműket, pénztárcákat, bankkártyákat, kulcsokat, bizsukat, esernyőket is.

Ugyanakkor találtak már 50 ezer forint értékű sportfelszerelést, hegedűt, íjfelszerelést, műlábat, lélegeztető készüléket, laptopot, tolókocsit, vagy épp húsz kötetes Révai lexikonsorozatot is.

Előfordult már olyan eset is, hogy valaki az egész nyugdíját hagyta a vonaton, de egy becsületes jegyvizsgálónak köszönhetően néhány óra múlva irataival együtt hiánytalanul átvehette.

A legemlékezetesebb esettel kapcsolatban elmesélték, hogy egy utas a Kőbánya-Kispest állomáson, a pénztárablakban felejtette a madárpókját. Az állatot viszont időben észre vették, így az utas kérésére a pókot melegen tartották, amíg a gazdája visszament érte. Felidézték azt is, hogy az egyik utas a műfogsorát felejtette a vonaton.

Azzal kapcsolatban, mi lesz a talált tárgyak sorsa, azt válaszolták, ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, NEAK stb.). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott szolgálati hely, állomás kijelölt helyiségében általában 90 napig őrzik az ott dolgozók. A tulajdonos csak úgy veheti át a vonaton felejtett holmiját, ha hitelt érdemlően be tud számolni arról, az általa elvesztett tárgy hogyan is nézett ki, milyen jellegzetes ismertetőjegye van.

Műanyag csontváz, motor gumi, mosógép a távolsági buszon

2017-ben összesen 370 talált tárgyat regisztrált a Volán, ennek 60 százalékát sikerült visszajuttatni a jogos tulajdonosának. A legextrémebb tárgyak közt említik a babakocsit, motor gumit, mankót, színes tévét, mosógépet, műanyag csontvázat. Idén egyébként 89485 forintot, 424,15 eurót (közel 133 ezer forint), 233 román lejt, 10 amerikai dollárt, 52 ukrán hryvnát és 61 cseh koronát találtak a buszokon.

 
Karácsony PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2017. december 25. hétfő, 00:50

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak.

 


1. oldal / 136