Kispesti.hu
Apr 25

Program
Tíz év után újra betekinthetünk a BKV Száva telephelyének életébe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: turizmus.com   
2024. április 17. szerda, 10:04

Forgalmi és nosztalgiajárművek, vezetett csarnoklátogatás és szakmai érdekességek is várják a közönséget szombaton a BKV idei első nyílt napján a Száva kocsiszínben, a budapesti Üllői úton.

A nagyközönség 10 év után újra bepillanthat a Száva telephely mozgalmas életébe - közölte a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV). A nyílt napon a látogatók a telephelyről üzemeltetett két járműtípus mellett közelebbről megtekinthetik a forgalomból jól ismert KCSV és T5C5 (Tátra) villamosokat, valamint a nosztalgiaflotta 611-es egyedi darabját és az ikonikus UV-villamost. Különleges bemutatóval is készülnek a kocsiszín dolgozói, daruval a levegőbe emelnek egy Tátra villamost - olvasható a tájékoztatóban.

A telephelyen két vezettet túra is várja a közönséget: a járműszerelő csarnokban egy CAF és egy Hannoveri járművet felülről, egy Hannoverit pedig a szerelőaknából alulnézetből is meg lehet majd tekinteni, a villamosok felsővezetékének áramellátásáért felelős áramátalakítóban pedig annak főbb egységeit és működésének technikai részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A közönség részt vehet a Tátra-szimulátor bemutatóján, és korlátozott számban kipróbálhatja a berendezést. A túravezetésekre és a szimulátorbemutatóra előzetes regisztráció szükséges, a regisztrációs linkek a program előtti napokban lesznek elérhetők a BKV honlapján - írták.
A gyerekeket duplacsuklós Játszóbusz várja, valamint a Muki teherszállító mozdony, amelyen a telephelyen belül lehet utazni. A gyűjtőknek lehetőségük nyílik BKV-s relikviák és ajándéktárgyak megvásárlására.

A rendezvény napján a Határ út és a Száva kocsiszín között R42-50-es számmal, normál díjszabással igénybe vehető Tátra és MUV-villamosok szállítják a látogatókat. A járatok a Határ útról a rendezvény időtartama alatt minden óra 00 és 30 perckor, a kocsiszínből pedig minden óra 27 és 57 perckor indulnak.

Budapesten a 19. század végén és a 20. század elején 24 villamos-kocsiszín épült. Mára, a fogaskerekű telephelyét is beleszámolva, tíz remíz működik. A Kőbánya és Kispest határán álló Száva kocsiszínben a fővárosi villamosflotta legfiatalabbjának számító CAF villamosokat és a TW 6000-es, népszerű nevén Hannoveri villamosokat tárolják, és javítják - áll a közleményben.

 

 

 
Wekerlei téltemető séta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wekerletelep.hu   
2024. február 23. péntek, 16:30

Téltemető sétánkkal összetett, tartalmas délutáni programot kínálunk az egész családnak! Helytörténeti sétánkon megismerjük Wekerletelep múltját: vajon hogyan, milyen céllal jött létre ez az európai mércével is egyedülálló település?

A séta végén csatlakozunk a telep egyik legnépszerűbb és leglátványosabb hagyományőrző rendezvényéhez, a Téltemetéshez. A családok különféle zajkeltő eszközökkel érkeznek a térre, magukkal hozva a közös munkával elkészült óriási kiszebábot, s gondjaikat, melyektől végül közösen szabadulhatunk meg, melyeket közösen égetünk el.

 

Kép: illusztráció

 

 
AUTÓMODELL BÖRZE 2024 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2024. február 09. péntek, 08:36

Hobbija a modellgyűjtés, de nem tudja, honnan szerezhetné be a legszuperebb járgányokat Budapesten? Akkor Kispesten, a KMO Autómodell Börze & Találkozót Önnek találták ki! A havonta megrendezett vásáron egyenesen a magyar gyűjtők krémjétől veheti át a kisebb-nagyobb autócsodákat.

Olyan sokszínű a választék, hogy minden korosztály kincsekre bukkanhat, a kicsiktől kezdve a régi motorosokig.  A börze 2024-ben folytatódik, minden hónapban egyszer, 09.00 és 13.00 óra között nyitja meg kapuit – készen áll?

2024-es időpontok:

01.13.
I SZO I 09.00-13.00
02.11. I V I 09.00-13.00
03.24. | V | 09.00-13.00 
04.20. | V | 09.00-13.00 
05.12. | V | 09.00-13.00

Kínálat

Ha böngészte már a netet ritkaságok után kutatva, akkor pontosan tudhatja, hogy mennyire hosszadalmas, sok esetben frusztráló feladat megtalálni álmai modelljét. Ráadásul nem is biztos, hogy sikerrel jár: ha a szín vagy a méretarány nem stimmel, akkor kárba veszett az időd. Szerencsére most megspórolhatja magadnak a több órányi képernyő-bámulást – a KMO Művelődési Központ és Könyvtár ingyenes autómodell börzéjén több ezernyi termék közül válogathat!

Matchboxokban utazik? Vagy inkább az AutoArt művei mellett teszi le a voksot? Esetleg egy olyan autómodellt keres, ami már rég kifutott? Gond egy szál se: a KMO Autómodell Börze & Találkozó kínálatában az 1:87-es méretaránytól az 1:12-ig mindenféle járművet megtalál. És ha ez nem lenne elég, autós kiegészítőket és rengeteg fajta mütyürt is árusítanak az esemény alatt.

Jelentkezés és bővebb információ:
email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 
KMO Társasajáték klub 2024 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2024. február 03. szombat, 21:24

Gyere el, ha szeretsz játszani és egy jó hangulatú közösséghez tartozni, vagy csak kipróbálnál egy-egy újdonságot! Az elmúlt években ez a műfaj reneszánszát éli, sőt olyan modern és teljesen új stratégiai ötletekkel megvalósított játékok között válogathatsz, melyek között segítünk a neked legmegfelelőbbet megtalálni! Minden alkalommal lesz egyéni és családi verseny is, melyeken társasjátékot/kártyajátékot lehet nyerni!

Előzetes regisztráció esetén ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. több mint 2000 stratégiai, party- és kártyajátékból válogathatsz! Ha van kedvenc társasod, hozd magaddal!

KMO Társasjáték klub a Társas Központ Egyesülettel
…ahol a játék élménnyé válik

Időpontjai:


02.09. I P I 17.00-22.00
03.08. I P I 17.00-22.00
04.12.
I P I 17.00-22.00
05.10.
I P I 17.00-22.00

Belépődíj: 500,- Ft/fő, családi jegy 800,- Ft

További információ:
Sz. Urbán Szilvia, tel.: 282-9752/0107 m., email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A KMO Társasjáték klub a Társas Központ Egyesület közreműködésével valósul meg!

 

 

 

 
A magyar kultúra napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2024. január 22. hétfő, 21:27

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek és nemzeti tudatunk erősítésének.
Ezen jeles nap alkalmából a január 22-ei héten naponta megajándékozzuk a verskedvelőket egy-egy gyönyörű magyar verssel, idézettel a könyvtár honlapján és Facebook oldalán.
„Csak az a nép tud tisztelni más népeket - azok szokásait, hagyományait - amely a sajátját is megbecsüli.” Illyés Gyula

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

Időpont: 2024. 01. 22-28. hétfő-vasárnap
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

 

 
DECEMBERI PROGRAMOK A KMO-BAN ÉS TAGINTÉZMÉNYEIBEN PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2023. december 07. csütörtök, 15:37

Decemberben is sok, különleges programmal várjuk vendégeinket a KMO-ba és tagintézményeinkbe. A programkínálatunkban filmvetítés, zenés-táncos estek, börzék, színházi előadások, felnőtt koncertek, számtalan gyermek- és családi program és ismeretterjesztő előadások is szerepelnek. Karácsony közeletdével ünnepváró, adventi programokban sem lesz hiány.

 

Részletek a képre kattintva olvashatók

 
Szupererő - önismereti tanfolyam gyerekeknek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2023. december 01. péntek, 13:48

Vajon mennyi minden megelőzhető lett volna, ha az iskolában a száraz tényeken túl tanulunk önismeretről, érzelmi intelligencia fejlesztéséről, meditációról, elengedés-technikákról, tiszta kommunikációról, vagy arról, hogyan kezeljük a stresszt?

A Németi Roland által létrehozott Tudatosság Tantárgy alapján a gyerekek 5 modulon keresztül önismereti technikákat sajátíthatnak el.
Egy foglalkozás 2 órás. Kérjük, hogy minden alkalomra a gyerekek hozzanak magukkal váltóruhát!

Fontos tudnivalók még:

A program során, a nagyobb hatékonyság érdekében anyát és apát is bevonjuk, (ezt is előre egyeztetjük)

  • A tanfolyam csoportban zajlik, de igény szerint, előre egyeztetett időpontban lehetőség van egyéni gyerek facilitálásra, szintén a szülő bevonásával
  • Egy-egy alkalomra drámapedagógus, pszichológus, facilitátor, vagy pedagógus vendégtanárok is érkeznek majd a foglalkozásokra.

Ki vezeti a programot?

Németi Roland 1986-ban született Budapesten. 2019-ben alapította saját önfejlesztő platformját, az Énegyetemet, amely számos teltházas, több száz fős inspirációs estnek adott otthont.

37 éves, facilitátor, mindfulness tanár, jelenleg pszichológusnak készül. Az elmúlt években megfigyelte, hogy a gyerekek könnyen megnyílnak neki, és a jelenlétében képesek felszínre hozni és beazonosítani érzéseiket.

A tanfolyam 2022 szeptemberében indult, és 2023-ban iskolaidőben is folytatódik szeptember 9-től.

Kellő számú jelentkező esetén szerdai napon 16 órától is indul egy új csoport szeptember 6-tól!
Csatlakozás folyamatosan! Első óra kipróbáló óra ingyenes!

 

Miben más ez a tanfolyam mint a többi?

Számos hasonló innovatív képzés született az elmúlt években. A mi képzésünk  erőssége, hogy nem egy egy témát érint, hanem egy átfogó képet ad arról, mitől lesz egy ember igazán boldog és kiegyensúlyozott. Mindezekhez pedig, konkrét gyakorlatokat, eszközöket adunk az elméleteken túl.

Miben fejlődhet gyermeke a foglalkozások hatására?

  • Több önbizalom
  • Javuló társas készségek
  • Iskolai eredmények javulása
  • Még jobb kapcsolat a szülőkkel
  • Egészséges testtudat
  • Csökkent szorongás

Időpontja: minden szombaton 10.00-12.00 minden szerda 16.00-18.00

BEIRATKOZÁS

Részvételi díj: 16.000,- Ft /hó (4 alk.)
Vezeti: Németi Roland facilitátor, mindfulness tanár

További információ:
Németi Roland
Telefonszám: +36705697918
E-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Facebook: https://www.facebook.com/enegyetem/
Instagram: https://www.instagram.com/enegyetem/

 

 

 
VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2023. október 25. szerda, 15:37

Kiállítás, irányítható terepasztalok és vásár várja az érdeklődőket 2023.október 27. és 29. között a KMO-ban a Széchenyi Vasútmodellező Klub és a Élő Mini-Világ Környezetvédelmi Alapítvány jóvoltából.

A Széchenyi Vasútmodellező Klub azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legmagasabb színvonalon népszerűsítse a vasútmodellezést az érdeklődők körében, méghozzá nem is akármilyen formában! Egy Magyarországon teljesen új irányvonalat létrehozva városi vasút modellezésébe vágott. Így kezdődött meg egy modul rendszerű klubterepasztal építése, melynek fő motívuma: a villamos. Jelenleg Magyarországon eme klub büszkélkedhet a leghosszabb ilyen jellegű terepasztallal és a legváltozatosabb villamos járműállománnyal.

Klub másik fő tevékenysége a keskeny nyomközű vasút modellezése. Elsősorban a magyar gazdasági vasutak témájában vannak igazán szép alkotásaink, emléket állítva a 60-as és 70-es évek időszakának.

A vonalak folyamatosan bővülnek, újabb és újabb motívumokkal téve egyre érdekesebbé, szórakoztatóbbá a rendszert, melyet minden kiállításukon másképp építenek össze.

Klub a villamos és a H0e modulrendszere mellett számos kisebb-nagyobb terepasztallal is büszkélkedhet, melyek több építési nagyságban előfordulnak – mint például a méltán népszerű LGB. Ezek egy része a klub tagjainak saját munkája, amelyek azonban ugyanúgy részt vesznek kiállításaikon, akárcsak moduljaik.

A terepasztalok egy része interaktív, azaz a látogató kezében van az irányítás, jellemzően gombnyomásra – elsősorban a gyermekek örömére.

Időpontjai:

 

Belépődíj:

2.000,- Ft (felnőtt)
1.500,- Ft (gyerek)
5.000,- Ft (családi - 3 fő)
900,- Ft (kedvezményes jegy óvodai, iskolai csoportoknak)

Csoportos jelentkezés és további információ:
Sz. Urbán Szilvia, tel.: 282-9752/0107 m, email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 


1. oldal / 123