Kispesti.hu
May 17

Megnyílt a Kert PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Lechner Gábor   
2012. május 11. péntek, 07:35

26 parcella, 4 komposztáló, egy közösségi rész, valamint több, gyermekek által, a felújított zöld kerítés mellé ültetett kis növény került be a főváros első közösségi kertjébe, melybe már 26 család ültette el parcelláiba kis növényeit, hogy a jövőben gondoskodhassanak a rájuk bízott kis résszel.

Az ünnepi megnyitón Gajda Péter arról beszélt, hogy a kerület által is támogatott projekt a 2006 óta elindított zöld programjaiknak az egyik kis darabja. Az Irányi Dániel és a Bem utca sarkán elhagyott kis terület felújítása 3 millió forintba került az önkormányzatnak, de ahogy a polgármester fogalmazott, a pénz a legjobb helyre került.

Rosta Gábor, a kerületi mintakert fontosságáról beszélt, aki a "minta" szót emelte ki, hisz, a kispestiek fogékonyak voltak ennek a Közösségi kertnek a létrejöttében, és ez a felfogás a többi 22 kerület számára példa is lehet.

Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője arról emlékezett meg szavaiban, hogy a korábbi rendszerben a városokba próbálták terelni az embereket, miközben a falukat pedig, a falusi életformát ellehetetleníteni. Most pedig a városokba a vidéki érzések jönnek be, akár így, egy közösségi tér formájában.

Az ünnepélyes szalagvágás után a három szónok, Gerhart Csaba, önkormányzati képviselővel együtt, aki sokat tett, hogy ez a Közösségi Kert most áll, és életet leheltek belé, egy almafa-csemetét ültetett a kert bejáratának közelében.

Az ünnepély végén a parcellák tulajdonosai egy-egy műanyag locsolókannát kaptak az önkormányzattól. A kertészkedők pedig viszont ajándékozták a polgármestert, aki egy fűszernövényekkel tele ültetett virágcserepet, valamint az első, fővárosi közösségi kert parcelláinak tulajdonosairól készült fényképet kapott.

Kép: Lechner Gábor