Kispesti.hu
May 2

Kizárólag saját nevelésű futballistával állt fel a Honvéd! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: sportal.hu   
2023. december 04. hétfő, 23:05

Noha csapatuk nem tudta legyőzni a BVSC-t, a kispesti szurkolóknak volt okuk a büszkeségre a lefújást követően: a Bp. Honvéd szerelését csak olyan futballista öltötte magára a vasárnapi meccsen, aki a klubban nevelkedett. A piros-feketék ezzel történelmet írtak!

Fotó: honvedfc.hu

 

Ha nem is mostanság éli fennállása legszebb időszakát a Bp. Honvéd, azért nem lehet olyan rossz kispesti szurkolónak lenni.

A minap írtunk arról, hogy bár az élvonaltól az előző idény végén búcsúzó piros-feketék nem remekelnek az NB II-ben sem (jelen állás szerint csak tizenkettedikek), azért van, amiben elsők a másodikban. Merthogy a Honvéd toronymagasan a legnépszerűbb csapat a másodosztályban, az átlagnézőszámot tekintve kenterbe veri a mezőnyt – akár hazai környezetben, akár idegenben játszik, a legtöbb néző a 14-szeres magyar bajnok meccsére vált jegyet.

Még ennél is büszkébbek lehetnek a XIX. kerületiek arra, ami vasárnap történt.

A Honvéd ugyanis történelmet írt!

No, nem azzal, hogy 1–1-re végzett a BVSC-vel, hanem azzal, hogy a klub immár 114 éve íródó históriájában még nem volt arra példa, ami 2023. december harmadikán megesett.

A kispestiek a Dúzs GellértEördögh András, Szabó Alex, Kocsis Gergely, Benczenleitner BarnaBocskay Bertalan, Nyitrai Bence, Lőrinczy Attila – Kocsis Dominik, Bobál Gergely, Krajcsovics Ábel összeállításban léptek pályára, amivel már helyet követeltek maguknak a történelemkönyvekben, tudniillik egytől egyig, jobban mondva, egytől tizenegyig saját nevelésű labdarúgó alkotta a kezdőcsapatot!

S ezt még tudták fokozni azzal, hogy a csereként beszálló Kerezsi Zalán, Kundrák Norbert, Simon Benedek hármas is a Magyar Futball Akadémián pallérozódott.

A légiósoktól, a jött-ment focistáktól hemzsegő (futball)világban nem árt hangsúlyozni: a Honvéd kizárólag saját nevelésű játékost szerepeltetett egy bajnoki mérkőzésen!

A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, nem arról van szó, hogy az említett tizennégy futballista mindegyike karrierje első percétől fogva Kispesten rúgja a labdát, van, aki ott kezdte, van, aki máshol. A Magyar Labdarúgó Szövetség produktivitási rendszere ugyanakkor „kimondja”: az számít saját nevelésnek, aki legalább három esztendőt eltöltött egy klubnál, mielőtt betöltötte volna 18. életévét. Márpedig ennek a kitételnek mindannyian megfelelnek, sőt többen is nyolc-kilenc éve vallhatják már magukat Honvéd-játékosnak.

Hogy idehaza megtörtént-e korábban, hogy egy csapat csupa saját nevelésű játékossal állt ki, azt talán csak a magyar labdarúgás legfanatikusabb statisztikusai tudják, mi odáig jutottunk, hogy 2015. május 31-én a Győr közel járt hozzá: a csődbe ment ETO számos fiatallal állt fel a Debrecen ellen az utolsó fordulóban, ám abból a gárdából ketten nem voltak saját nevelésűek.

Kaszás Kálmán, a kispestiek kiváló krónikása abban biztos, hogy bár hajdanán Olajkár Károlytól kezdve Bozsik Józsefen át Puskás Ferencig megannyi spíler kötődött ezernél is több szállal a klubhoz, az 1909-es alapítás óta egyszer sem fordult elő, hogy egy meccsen kizárólag Honvéd-nevelésű futballisták öltsenek szerelést – egészen 2023. december harmadikáig.

Lám, azért az NB II 12. helyezettjéről is sokan példát vehetnének…