Kispesti.hu
Mar 29

Bemutatta 30 négyzetméteres birodalmát: így él a kispesti nyugdíjasházban Nick Árpád PDF Nyomtatás E-mail
Írta: blikk.hu   
2018. február 27. kedd, 16:42

Erőemelőként világsikere volt, ma pedig a kispesti önkormányzat nyugdíjasházában él Nick Árpád (65), aki büszkén mutatta meg a Blikknek 30 négyzetméteres önálló lakrészét.

– Amikor minden héten kamionokat húztam szerte a világban, jól kerestem. Ehhez képest rangon alulinak tűnhet, hogy immár két éve ez az otthonom, de jól érzem magam.


A többszörös Guinness-rekorder, erőemelő magyar bajnok Nick Árpád két esztendeje él a kispesti nyugdíjasházban /Fotó: Járai László

Itt én vagyok a legfiatalabb lakó. Igyekeztem úgy berendezni, hogy minden falról a szeretteim nézzenek rám, és olyan szekrénysort vettem, hogy a kupák és az érmek is itt legyenek velem – mondta mosolyogva a 11-szeres magyar erőemelő bajnok, aki kényelmes, hangulatos otthont varázsolt az összkomfortos garzonból. – Ezek a díjak persze, arra is emlékeztetnek, hogy egykor úgy éltem, mint a tücsök, főleg Amerikában, de az is eszembe jut, hogy a tiszteletdíjakból a családomat is segítettem. Elsősorban a fiaméknak akartam megadni mindent. Autót vettem nekik, és a lakásukat is bebútoroztam. Örömmel tettem!

Elárulta, két évvel ezelőtt kellett szerényebb alapokra helyeznie az életét, amikor korábbi párkapcsolata véget ért.

– Nem akartam elmenni Kispestről, és lelkileg csak az viselt meg, amikor tavaly kórházba kerültem – mesélte a sportember, arra utalva, hogy tavaly áprilisban gerincsérvet kapott egy erőbemutató után. A honvédkórház orvosai és gyógytornászok tették rendbe. Egy hónapja, a 65. születésnapján tért vissza: egy 18 tonnás tűzoltóautót tolt el egy mellkasához szegezett karddal.

Azóta már befutott két felkérés, jól jönnek, mert a nyugdíjam csak havi 93 ezer forint, de nem panaszkodom. Dohányra, italra sose költöttem, de a rezsi és a szívgyógyszer olyan sokat visz el, hogy alig marad fehérjére. Persze, így sem érzem gyengének magam! – jelentette ki Nick Árpád, aki hetente ötször nyugdíjastornát is tart. – Két karitatív csoportban is ténykedem. Az egyikben embereknek segítünk, a másikban állatoknak – tette hozzá, és felsóhajtott. – Nekem az aktív élet az örömforrásom, és úgy vettem észre, a nyugdíjasház többi lakójára is jó hatással vagyok. Már ezért megérte ide költöznöm!

Öt világcsúcs máig az övé

Harmincöt évvel ezelőtt 245 kilóval állította be a fekvenyomás Európa-rekordját Nick Árpád, 94-ben pedig világbajnok lett szkanderezésben. Az első Guinness-rekordhoz 1997-ben egy 234 tonnás katamaránt húzott el, öt évvel később pedig egy 60 tonnás Boeing repülőgépet, majd 2004-ben egy 309 tonnás komphajó következett. 2013-ban, 60 esztendősen is felállított egy rekordot: egy kézzel húzott el egy 21 tonnás kamiont.