Kispesti.hu
Mar 29

Az ünnepi forgatagban sem mindenki jó szándékú! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer   
2017. december 19. kedd, 12:27

Mindannyian látjuk, érzékeljük mindennapjaink során, hogy megindult a „vásárlási láz”, feltartóztathatatlanul itt vannak a nyakunkon az ünnepek! Figyeljünk oda azonban, hiszen a tapasztalatok szerint az emberek többsége, amikor megrohamozza a kereskedelem sokasodó helyszíneit ajándékvásárlási vagy bevásárlási szándékkal, könnyen elfelejtkezik arról, hogy a zsebében ott lapul a szokásosnál nagyobb összegű készpénz, vagy éppen a bankkártya, illetve a táskáikban, esetleg a megvásárolt áruval telepakolt kocsi tetején lévő szatyrukban már jó előre ki van készítve a pénztárcájuk. Ezt bizony az éles szemű tolvajok is kifigyelhetik, és ne csodálkozzunk, ha a nem kellően leplezett értékünkre az első adandó alkalommal lecsapnak!
Sajnos mégsem fordítunk kellő figyelmet értékeink védelmére! Az elkövetőket pedig aktivizálja a vásárlási forgatag, és bizony ilyenkor is igaz a régi mondás: alkalom szüli a tolvajt! Ezt az alkalmat azonban az óvatlanságunkkal sokszor mi magunk teremtjük meg…
A statisztikák szerint a karácsonyi bevásárlások időszakában a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás, ami visszavezethető arra, hogy ilyenkor a bevásárló helyeken nagyobb a tömeg, a vásárlók a szokásosnál több pénzt tartanak maguknál, és a figyelmük is inkább a vásárlásra koncentrálódik, ezért könnyebb észrevétlenül eltulajdonítani értékeiket.
A zseblopások jellemző helyszínei tehát az ünnepi időszakban (is) elsősorban a zsúfolt helyek. Különösen veszélyeztetett területek a tömegközlekedési eszközök, – a metrók, a földalatti, a nagy személyforgalmat lebonyolító buszok és villamosok vonala – továbbá a mozgólépcsők, az aluljárók, a bevásárlóközpontok, a vásárcsarnokok, a bevásárló utcák és bolhapiacok, a nagyobb pályaudvarok környéke, vagyis ahol egy időben sok ember fordul meg.

Az elkövetési módszerek gyakorlatilag nem változtak, a zseblopások legnagyobb részét továbbra is a táskából, hátizsákból, illetve a zsebekből történő lopások teszik ki. Általában a táska nyitása a jellemző, ritkábban előfordul a táska, illetve a bevásárlószatyor valamilyen éles tárggyal történő metszése, vagy a táska vállszíjának levágása által történő eltulajdonítás. Az elkövetők legtöbbször a közlekedési körülményeket – elsősorban a fel-, és leszállásnál összetömörülő tömeget – kihasználva kerülnek közel a sértetthez, ritkábban valamilyen trükköt használnak annak érdekében, hogy az áldozat közelébe férkőzzenek.
Az elkövetés elsősorban változatlanul a pénztárca, vagy pénztárcának látszó tárgyak, illetve az abban lévő értékek, igazolványok, bankkártyák felé irányul. A zsebtolvajokra nem jellemző, hogy az eltulajdonított igazolványokkal visszaélnek, ezeket általában eldobják.

Lényegesen gyakoribb a bankkártyával történő visszaélés, a tettesek szinte minden esetben megkísérlik a pénzfelvételt, illetve a vásárlást. S mivel a sértettek egy jelentős része bankkártyája PIN-kódját a sorozatos figyelmeztetéseink ellenére még mindig a kártyájával együtt tárolja, így megkönnyítik az elkövetők dolgát, lehetővé teszik a visszaélést.
Gyakori a mobil- vagy okostelefonok zseblopás módszerével történő eltulajdonítása is, hiszen a sértett nyilvános helyen történő telefonáláskor önkéntelenül is felhívja magára, illetve készülékére a körülötte lévők figyelmét. A zsebtolvajok az értékesebb készülékkel rendelkezőket innentől titokban figyelni kezdik, és ha a sértett a beszélgetés végén telefonját óvatlanul zsebébe, vagy táskája valamely jól hozzáférhető részébe teszi el, a következő alkalmas pillanatban már meg is kísérlik a lopást.
A zseblopások kockázata a következő ajánlásaink megfogadásával jelentősen csökkenthető:
- Pénztárcáját, bankkártyáját tegye biztonságos helyre, például ruházata belső zsebébe, vagy kézitáskája belső részébe (nem biztonságos hely a farzseb, a külső kabátzsebek és a hátizsákok)!
- Ha teheti, ne tartson magánál sok készpénzt, illetve ha mégis, azt egyszerre több helyen tárolja, és ahol lehet, ott inkább bankkártyával fizessen!
- Használjon olyan, a kiskereskedelmi forgalomban kapható pénztárcát, amely egy kis lánccal az övhöz vagy a táskához rögzíthető!
- A bankkártyáját, és annak PIN-kódját soha ne tartsa egy helyen, pénzfelvétel esetén idegen személy ne lássa a beütött kódot, illetve azt, hogy mennyi pénzt vett fel, továbbá a bizonylatot se hagyja a helyszínen!
- Mobiltelefonját lehetőleg ne látható helyen viselje!
- Lakókörnyezetükben ne szálljanak be idegenekkel a liftbe!
- Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljenek környezetükre, kézi-, illetve válltáskájukat szorítsák a testükhöz!