Kispesti.hu
Apr 19

Még tervek sem készültek a 3-as metró akadálymentesítésére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: helyivalasz.hu   
2017. november 07. kedd, 06:26

Nem megoldás a részleges akadálymentesítést, mert ezzel a mozgássérült, idős, babakocsis utasok újabb évtizedekre szorulnak ki a metróból. Ezzel a BKV is egyetért, de pénzt nem tudnak rá szerezni.

Munkacsoportot kíván létrehozni a kormány, a főváros, a BKV, az érintett kerületek és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) bevonásával. A MEOSZ közleménye szerint a munkacsoport részletesen megvizsgálná milyen műszaki feltételek, költségek mellett lehet akadálymentesíteni az összes állomást.

A munkacsoportról szóló egyeztetésen részt vett Radnay Tibor, a BKV Zrt. metrófelújításért felelős projektigazgatója, Papp László, Terézváros alpolgármestere, Vinczek György, Kispest alpolgármestere, képviseltette magát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága, a XIII. kerületi önkormányzat, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. Jelezte részvételi szándékát dr. Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese.

A MEOSZ elfogadhatatlannak tartja a részleges akadálymentesítést, mert ezzel a mozgássérült, idős, babakocsis utasok újabb évtizedekre szorulnak ki a 3-as metróból.Az ügy túlmutat a fővároson, országos jelentőségű, hisz a mozgássérült emberek sok szolgáltatást csak itt tudnak igénybe venni.

A tervezési dokumentáció is bizonyítja: nem készültek részletes tervek a teljes vonal akadálymentesítésére, így a költségeket is csak becsülni lehet, ami elfogadhatatlan. A kimaradó állomásoknál egyenként meg kell vizsgálni, milyen műszaki feltételekkel lehet megoldani az akadálymentesítést, és meg kell határozni a pontos költségeket.