Kispesti.hu
Apr 25

Ne feledje: a hétvégén kezdődik az M3-as metró pótlása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2017. november 03. péntek, 21:13

A 2017. november 4-i hétvégétől megváltozik a közlekedés az M3-as metró vonalán, mert elkezdődik az előttünk álló évek legnagyobb fővárosi közlekedési beruházása, a vonal teljes felújítása. A következő egy évben pótlóbusz jár a metrószerelvények helyett: munkanapokon az első járatindulástól este 20:30-ig a Lehel tér és Újpest-Központ között, továbbá esténként, szombaton és vasárnap a teljes vonalon. A BKK a csúcsidőben 45 másodpercenként induló pótlóbuszokat közlekedtet, emellett metrópótló villamosok indulnak, továbbá bővül a lezárt vonalszakaszt elkerülő alternatív eljutási lehetőségek kínálata közvetlenül a belváros vagy a többi metróvonal felé. A BKK mindent megtesz, hogy mérsékelje a pótlás okozta kényelmetlenségeket, ennek ellenére – különösen csúcsidőben – mind a közösségi közlekedést használók, mind az egyénileg közlekedők utazási ideje megnövekedik majd. A Váci út közúti forgalomáteresztő képességének csökkenésével Észak-Budán és az M3-as autópálya bevezető szakaszán megjelenő többletforgalom gördülékenyebb haladása érdekében áthangolják az érintett közlekedési lámpákat. A www.bkk.hu/m3felujitas címen elérhető weboldalon mindenki megtervezheti, hogyan a legcélszerűbb elérni úti célját a rekonstrukció ideje alatt.


A felújításról és a metrópótlásról

Az M3-as metróvonal halaszthatatlan felújítása a következő évek legnagyobb fővárosi közlekedési beruházása, amely több ütemben mintegy három évig tart majd. Célja, hogy elkészültével kényelmesebben, modern, megújult állomásokon, korszerűsített vonalon keresztül, felújított metrószerelvényeken utazhassanak. A rekonstrukció első ütemeként várhatóan egy évre lezárják az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti vonalszakaszt.

A metrópótlás 2017. november 4-től (szombattól) kezdődik: ettől a naptól az M3-as metró munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20:30-ig rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik. Esténként, 20:30 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a metró helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti utazásra a BKK elsősorban a metrópótló autóbuszokat, a metrópótlásban is résztvevő, a Lehel térig közlekedő 12M és 14M villamost, valamint a metró egyes állomásait érintő, azonban a megnövekedő forgalmú Váci utat elkerülő buszjáratok igénybevételét ajánlja. A metró, valamint a metrópótló busz vagy a metrópótló villamos közötti átszállás esetén az utasoknak nem kell új jegyet érvényesítenie. A www.bkk.hu/m3felujitas oldalon a BKK térségekre bontva nyújt utazási ajánlatokat a belváros minél gyorsabb elérésére. A pótlás első napjain a BKK munkatársai a helyszínen is segítik az arra közlekedőket az eligazodásban.

Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek a lezárt metróállomásokat érintik. Egyes pótlóbuszokkal – az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében – nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig lehet utazni. A pótlóbuszok gyorsabb haladását, előnyben részesítését a teljes vonalon forgalomtechnikai módosítások – például buszsáv – segítik majd, továbbá egyes végállomásokon és fontosabb csomópontokban esetleges torlódások vagy járatsűrítési igények esetén forgalomba állítható tartalékbuszok is várakoznak majd. A pótlóbuszok a rendelkezésére álló közúti kapacitás maximális kihasználásával a csúcsidőben rendkívül gyakran, átlagosan 45 másodpercenként indulnak majd. Fontos tudni azonban, hogy forgalmukra a városi felszíni közlekedés sajátosságai is hatással lesznek, azaz menetidejük a metróéhoz képest megnövekszik.

Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek

A metrópótló buszok zavartalan közlekedése érdekében azokon nem lehet majd a járművezetőnél jegyet vásárolni, azonban a BKK a metrópótlás idején is biztosítja a kényelmes jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. A lezárt metróállomásoknál található jegy- és bérletkiadó automaták egy részét a metrópótló busz megállóiba telepítik át, másik részük az alternatív utazási irányokban, a jellemző átszállási pontokon gazdagítják majd a jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket, továbbá néhány helyszínen ideiglenes pénztárak nyílnak:

  • a Lehel téren hat automata várja jegyet, bérletet vásárolni szándékozókat, emellett ideiglenes pénztár nyílik;
  • a Forgách utca és a Gyöngyösi utca állomásnál az aluljáróból a felszínre helyezik át a jegy- és bérletautomatákat;
  • az Árpád üzletháztól induló M3-as pótlóbusz végállomási megállójába két automatát helyeznek ki;
  • az Árpád híd és az Újpest-Központ állomásnál ideiglenes jegy- és bérletpénztárak nyílnak;
  • a Dózsa György út, az Árpád híd, az Újpest-Városkapu állomásokon továbbra is a megszokott helyszíneken lesznek elérhetők az automaták.

A BKK értékesítési pontjai továbbra is megtalálhatók lesznek a www.bkk.hu/pontkereso oldalon, ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve könnyen, gyorsan megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata. Minden metrópótlóbusz-megállóban feltüntetjük a legközelebbi jegyvásárlási lehetőséget.

 

Kerékpárosok haladását segítő beavatkozások

Azokat, akik kerékpárra ülnek, célzott helyi forgalomtechnikai beavatkozások és helyszíni tájékoztatás segíti, hogy úti céljukat minél jobb körülmények között közelíthessék meg. A BKK egyeztetett a Magyar Kerékpárosklubbal az infrastruktúra további fejlesztéséről, hogy a kijelölt biciklis útvonalak a kerékpárosok számára vonzóbb, versenyképesebb alternatívát jelentsenek.

A MOL Bubi közbringarendszer a metrópótlás ideje alatt is várja a kerékpárosokat, a gyűjtőállomások pontos helyszíne a molbubi.bkk.hu oldalon található meg. A BKK vizsgálja a közbringarendszer bővítésére vonatkozó lehetőségeket is.

Közúti közlekedés

Az M3-as metró autóbuszos pótlása érdekében jelentős forgalomtechnikai módosítások bevezetése szükséges a IV. kerületi Árpád úton, valamint a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, továbbá a Lehel téren. Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányban, a gépkocsival közlekedőknek tehát csökkentett forgalmi kapacitásra kell számítani. Ezért aki úti célja megközelítésére nem tud más útvonalat választani, annak – különösen a forgalmasabb időszakokban – tanácsos a megszokottnál korábban elindulnia. A gépkocsival közlekedők további fontos információkat olvashatnak az őket érintő korlátozásokról a www.bkk.hu/m3felujitas aloldalon.

A Váci út forgalmi kapacitásának csökkenésével várhatóan többletforgalom jelenik meg Észak-Budán a Szentendrei úton, valamint az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán. Ezen útvonalakon a forgalom gördülékenyebb haladása érdekében november 6-tól áthangolják a közúti közlekedést irányító lámpákat:

  • A III. kerületben a Batthyány utca–Szentendrei út útvonalon a közlekedési lámpákat áthangolják, azok 90 másodperc helyett 120 másodpercenként váltanak. Ezzel az intézkedéssel 20 százalékkal több gépkocsi tud áthaladni főirányban az egyes csomópontokon. A forgalom gördülékenyebb haladását segíti, hogy Békásmegyeren a Batthyány utca–Pünkösdfürdő utca csomópontban minden munkanap reggel 6 és 9 óra között a Szentendre felől érkezők nem tudnak majd jobbra, a lakótelep hegy felőli oldala irányába kanyarodni, mert ezáltal érhető el az új lámpaprogram megfelelő hatékonysága. (A Szentendrei útba torkolló mellékirányok forgalmi áteresztőképessége nem változik, de az új lámpaprogram miatt a várakozási idő ezekből az irányokból növekedni fog.)
  • A kerületben a Szerencs utca és az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszának kereszteződésében a jelenlegi 100 másodperc helyett a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 150 és 180 másodpercenként váltanak a közlekedési lámpák. Az intézkedésnek köszönhetően lényegesen növekedhet majd az M3-as autópálya bevezető szakaszán áthaladó forgalom nagysága. Az új lámpaprogram miatt a Szerencs utca forgalmi kapacitása csökken, ezért helyette a BKK a Szentmihályi út és a Széchenyi út használatát ajánlja.

A II. kerületben a Császár-Komjádi Sportuszoda mögött egyirányúsítják a Frankel Leó út forgalmát: ezen az útszakaszon a gépjárművek nem – csak a mentőautók, a villamosok, a kerékpárosok, a motorkerékpárosok és a taxik – haladhatnak a belváros felé. A korlátozás a közúthálózat forgalomáteresztő képességére érdemi hatással nincs, ugyanakkor az intézkedésnek köszönhetően a budai fonódó villamoshálózaton közlekedő villamosok nagyobb közúti torlódások esetén is gördülékenyen haladhatnak. A Margit körút felé haladó forgalom a Frankel Leó út helyett már tavasz óta az Árpád fejedelem úti autóbuszsávon is haladhat; a Margit híd irányába közlekedőknek a BKK most is ezen alternatív útvonal használatát javasolja. (A Frankel Leó út most egyirányúsított szakaszán lévő intézmények az Üstökös utca felől változatlanul megközelíthetők, a Zsigmond tér irányából pedig minimális kerülővel, az Árpád fejedelem útján keresztül érhetők el.

Budapest, 2017. november 3.

Budapesti Közlekedési Központ