Kispesti.hu
Apr 19

Előzzük meg a cukorbetegséget! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.info   
2017. október 19. csütörtök, 09:14
Novemberben tartják a Diabétesz Világnapját, ezért a cukorbetegség megelőzéséről, kialakulásáról és kezeléséről tart előadást Huszák János, a Kispesti Diabétesz és Egészség Klub elnöke, valamint Soltész Erzsébet dietetikus a Társas Klubban november 2-án.

A cukorbetegség világszinten is népbetegség, minden 10. embernek volt már valamilyen gondja a vércukorszintjével. A Kispesti Társaskör rendezvényén az előadók nagy hangsúlyt fektetnek majd a helyes táplálkozásra, amellyel megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. A Társas Klub meghívott vendégei igyekeznek minden kérdésre kimerítően válaszolni.

Huszák János, a Kispesti Diabétesz és Egészség Klub elnöke maga is enyhe fokú cukorbetegséggel küzd, amely gyógyszerrel és helyes táplálkozással szinten tartható.

- Nem én alapítottam, csak örököltem a Diabétesz Klubot. Nagyon sokáig véradó voltam, de az egyik laborvizsgálaton kiderült, hogy a vércukorszintem már nem az igazi. Kaptam rá gyógyszert, és az étkezésemen is változtatni kellett. A gyógyszeres kezelés miatt már nem adhattam vért – mondta el lapunknak Huszák János, aki elvégzett egy természetgyógyász tanfolyamot is, amikor kiderült, hogy bajok vannak a cukrával, és onnantól egészségnapokat is szervezett.

- Nyolc éve vettem át a klubot, akkor változtatattam meg a nevét Kispesti Diabétesz és Egészség Klubra. Oda nemcsak cukorbetegek járnak, hanem olyanok is, akik törődnek az egészségükkel. Az előadásaink nemcsak betegségről, hanem életmódról és táplálkozásról szólnak, prevenciós célzattal. Aki egészségtudatosan akar élni, annak ott a helye! – magyarázta a Diabétesz Klub elnöke, aki a Kispesti Társaskör rendezvényére meghívta Soltész Erzsébet dietetikust, aki az Egy Csepp Alapítványnál kiváló munkát végez.

- Az 1-es típusú cukorbetegséggel semmit sem lehet tenni, általában veleszületett betegség, de sajnos bizonyos esetekben ki is alakulhat. Tudunk olyanról, hogy ételmérgezés során lett valaki 1-es típusú beteg.  Ami nagyon szomorú tény, hogy ma már a megszerezhető 2-es típusú betegség sem feltétlenül időskorban jelentkezik, hanem egyre gyakoribb 30 alatti fiataloknál, akik rendszertelenül táplálkoznak – hívta fel a figyelmet a problémára Huszák János.

A Kispesti Társaskör minden kedves érdeklődőt vár az ingyenes előadásra november 2-án, 17 órai kezdettel a Kispesti Kaszinóba (Fő utca 42.).

Képtalálat a következőre: „vércukor mérés”

Kép illusztráció