Kispesti.hu
Apr 19

Új tűzoltóautót kapott a kispesti tűzoltóság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2017. szeptember 23. szombat, 05:32

Huszonöt új tűzoltóautóval bővült a katasztrófavédelem járműparkja, ezek Budapestre és 16 megyébe kerülnek, összértékük meghaladja a hárommilliárd forintot. A XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság is kap a hazai gyártású Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő járműből.

Pintér Sándor belügyminiszter a járművek ünnepélyes átadásakor emlékeztetett a járművek beszerzésénél elsősorban a gyakorlati igényeket vették figyelembe, vizsgálták a legeredményesebben használható technikát, a magyar építkezési szokásokat, továbbá a leggyakrabban előforduló megoldásra váró katasztrófahelyzeteket. Ezen elvárásokat figyelembe véve készült a Renault, a Rába és a BM Heros Zrt. együttműködésében tervezett és gyártott tűzoltóautó, és annak teljes felszerelése. A belügyminiszter kitért arra is, hogy a fővárosban 1999 óta „nem volt ilyen léptékű fejlesztése” a tűzoltóságnak.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a tűzoltói tevékenység nagy múltra tekint vissza a fővárosban: 1870 óta működik – Európában is az elsők között – hivatásos tűzoltóság. A most átadott tűzoltóautók közül hét a főváros védelmét szolgálja.

(fotó: Jóri András - OKF)

Közölte, 2016-ban több mint 6000 tűzesethez és mintegy 7500 műszaki mentéshez, 2017-ben eddig 4000-et meghaladó tűzesethez és 6000 fölötti műszaki mentéshez kaptak riasztást a fővárosi tűzoltók.

A 25 új tűzoltóautó Budapest II., IV., XI., XIII., XVII., XIX., XX. kerületébe, valamint Debrecenbe, Győrbe, Keszthelyre, Kiskőrösre, Komáromba, Makóra, Monorra, Nyíregyházára, Pétervására városába, Pétfürdőre, Salgótarjánba, Siklósra, Siófokra, Szarvasra, Szekszárdra, Szentesre, Szigetszentmiklósra és Szolnokra kerül.