Kispesti.hu
Apr 18

Egy napig ismét ingyen látogatható Kőbánya hatalmas víztározója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: travelo.hu   
2017. szeptember 12. kedd, 12:34

A Fővárosi Vízművek szeptember 16-án, szombaton ismét megnyitja az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencéjét a látogatók előtt. Tavasszal több százan álltak sorba az Ihász utcai intézmény egyébként gyönyörű parkja előtt a nyílt napon, hátha most azok is bejutnak, akiknek akkor nem sikerült.

Fotó: Fővárosi Vízművek

A most szombati eseményen 10 és 16 óra között fogadják a látogatókat, akik ezen a napon önállóan barangolhatnak a létesítményben. Márciusban szintén megnyitották két napra a víztározót, a program pedig annyira népszerű volt, hogy sokan - amikor meglátták az Ihász utcában a több száz méteres sort tekeregni - inkább visszafordultak. A vízművek által szervezett esemény Facebook-oldalán azt írják, hogy most sem lehet előre regisztrálni az eseményre, így aztán érdemes lehet a kora délelőtti órákban érkezni, hátha akkor még sikerül bejutni a kapun. Mert egyébként a tározó épülete tényleg izgalmas, és a parkja is gyönyörű.

"Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémjükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban" - írja oldalán a Fővárosi Vízművek a vízellátás legrégebbi, még ma is működő Ihász utca 29. szám alatt található létesítményéről. A medencének helyet adó terület az ősfáival és növényritkaságaival együtt egy arborétum benyomását kelti.

A szervezők most is azt ajánlják a látogatóknak, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el. A látogatásra vonatkozó tudnivalókat a vízművek itt gyűjtötte össze.