Kispesti.hu
Apr 26

Hien apja szökésben, nélküle tárgyalták az embercsempész banda ügyét Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: pestisracok.hu   
2017. május 26. péntek, 07:18
Bűnszervezetben elkövetett folytatólagos embercsempészés bűntette miatt emeltek vádat a Megasztárban feltűnt énekesnő, Hien édesapja ellen. A PestiSrácok.hu birtokába került vádirat szerint az ügyben huszonnégy embert vádolnak azzal, hogy éveken keresztül segítették vietnami állampolgárok Magyarországra jutását hamis papírokkal. Az embercsempészet mellett közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása is szerepel a banda bűnlajstromán, akik attól sem riadtak vissza, hogy nejlonba csavarva csempésszék be az országba a vietnamiakat, természetesen borsos ár ellenében. Hien édesapja az ügy első rendű vádlottja, akit már az Interpol is köröz. A bizonyítási eljárás két év után zárult le, szerdán pedig vádbeszédekkel folytatódott az ügy tárgyalása a Kispesti Bíróságon. Ítélethirdetés várhatóan októberben lesz az ügyben.


A bűnszervezet 2009 márciusától összehangolt munkával játszotta ki a hatóságokat és segítette a schengeni határokon való átjutást 9-10000 euró ellenében. A vád szerint Hien édesapja – akit a szervezetben mindenki csak Ton-ként emlegetett – és társai konzulátusi kapcsolataikat is kihasználva hamis vízumokat és meghívóleveleket gyártottak. A vietnamiakat először Magyarországra utaztatták, innen vitték őket tovább Nagy-Britanniába, ahol illegális marihuána-ültetvényeken kellett dolgozniuk. A banda a legkülönfélébb módszerekkel verte át a hatóságokat és játszotta ki őket.

Kreativitásból nem szűkölködtek, ha átverésről volt szó

A vádirat szerint az embercsempészek módszerei rendkívül széles skálán mozogtak, előfordult, hogy egy utazási irodával kötöttek megállapodást, akikkel különféle magyarországi programokat szerveztettek meg vietnámiak részére, majd a “turistacsoport” a lefoglalt szállást elhagyta egy városnézés után. Így alakilag ugyan valós, de tartalmilag valótlan vízumot szerezve juttattak ki Vietnámból embereket, akik letelepedési szándékkal érkeztek Európába.

A bűnszervezet tagjai a legkülönfélébb módszerrel csaltak ki magyarországi cégektől meghívókat, hogy azokat továbbítsák a Hanoi Magyar Konzulátusra. Egyebek mellett továbbképzés, előadás, orvosi konferencia és kiállításon való részvételi szándék szerepelt a meghívókon. A magyar cégeket busásan megfizették, persze ez nem jelentett gondot számukra, hiszen az embercsempészetért akár tízezer eurót is elkértek fejenként.

 

Repülővel, busszal szállították a vietnamiakat rabszolgának

A jól menő vállalkozás egy év alatt közel egymilliárd forintnyi bevételt hozhatott Hien apjának, aki a bűnszervezetet irányította. Úgy tűnt, hogy a jól kitalált koncepciónak köszönhetően egyre több embert tudnak becsempészni Európába, akiket repülővel vagy busszal utaztattak át a kontinensen a célországba. Azonban 2010 februárjában a német rendőrség lekapcsolta az egyik vietnamiakkal telepakolt buszt, amin két magyar férfi is tartózkodott. Ellenük eljárást indítottak, de ez sem késztette óvatosságra a bűnszervezet többi tagját, akik rendületlenül folytatták a migránsok turistaként való utaztatását. Azonban néhány hónap múlva a magyar, német, francia és brit rendőrség összehangolt akciójában felszámolták a nemzetközi embercsempész-hálózatot. 2010 júliusában öt embert tartóztattak le embercsempészet vádjával, köztük Hien apját is. Magyarországon tíz embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint több száz, vietnami embernek hamis meghívólevelek alapján adtak vízumot, majd Nagy Britanniába utaztatták őket, ahol marihuána ültetvényeken dolgoztatták őket, gyakorlatilag rabszolgaként. A vádirat szerint a bandatagok között akadt, aki kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott, de volt, akit tiltott pornográf felvétel birtoklásával is meggyanúsítottak.

 

Nguyen Tuan Anh-t 2010-ben tartóztatták le, később előzetesbe helyezték. A férfinak így még legalább tíz évig bujkálnia kell, hogy elévüljön a büntetése és az elfogatóparancsot is visszavonják ellene.

Meglépett a felelősségre vonás elől a bandavezér

A családfő egy évet ült előzetes letartóztatásban, ezután került házi őrizetbe, amit később lakhely elhagyási tilalomra módosított a bíróság. A férfi a per első tárgyalásán már nem jelent meg, évek óta szökésben van. Hien édesapját az Interpol is körözi, egyelőre azonban eredménytelenül próbáltak a nyomára bukkanni. Nguyen Tuan Anh-nak még közel tíz évig bujkálnia kell, hogy elévüljön a büntetése és az elfogatóparancsot is visszavonják ellene.

Teljes cikk a képre kattintva olvasható.

Hien azonban nem csak édesapja, hanem édesanyja és testvére miatt is aggódhatott akkoriban, akik szintén gyanúba keveredtek a gigantikus embercsempész perben, őket azonban már csak tanúként említi a portálunk birtokába jutott vádirat. A bűnszervezet vezetője pedig akár Vietnamban is élheti mindennapjait, a férfi szülőhazájában ugyanis nem számít bűncselekménynek az embercsempészet.