Kispesti.hu
Mar 28

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2017. május 25. csütörtök, 06:59

16 budapesti kerület 12 biciklis beruházásában 112 négyzetkilométeren hamarosan 8,39 milliárd forintnyi EU-s forrást költenek el. A tavaly szeptemberben beadott, majd télen elbírált pályázatok után május végéig utcarészletességű Kerékpárforgalmi Hálózati Tervet készítenek az egyes projektterületekre. A következő fázis ősszel várható, amikor a részletes engedélyezési tervek készülnek.

A Magyar Kerékpárosklub is aktívan részt vesz a kerületi tervek előkészítésében, javaslatokat tettek annak érdekében, hogy beruházásoktól jobb legyen kerékpározni, többen és olyanok is bringára üljenek, akik még nem tették.

Szerintük olyan fejlesztésekre van szükség, melyeknek köszönhetően bárki el tud tekerni munkába, iskolába, szórakozni, vagy kikapcsolódni. Kerékpársávok építése mellett számtalan kisebb vagy nagyobb eszközzel segíthető a kerékpározás, hogy élhetőbb városunk legyen. Fontos szempont, hogy a helyszín igényei alapján, a meglévő hálózathoz csatlakozó létesítmények készüljenek, és a főbb úticélok megközelíthetőségét új kerékpárparkolók segítsék.

Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztésekre a XIX. kerület 350 millió forintot nyert. Nézzük a Kerékpárosklub kerületünkre vonatkozó javaslatait.

A projekt elsősorban a kerület Wekerletelepen kívüli részeinek területi alapú komplex kerékpárosbarát fejlesztését javasolja a szomszédos kerületek és a belváros felé vezető kerékpáros kapcsolatok megkönnyítésével.

A fejlesztések főleg az Üllői útra, a Hunyadi utcára és a Katona József utca környékére koncentrálódnak, de a főbb utak közé eső részeken is várható forgalomcsillapítás, autóknak történő egyirányúsítás. A lakótelepi kerékpártárolás problémái miatt a projekt része 2-3 helyszínen egyenként zárható lakossági biciklitároló is.

A Kerékpárosklub több fő- és fontos útvonal fejlesztését is javasolta. Ezek az Üllői út, Hunyadi utca (a felüljárón kerékpársáv lesz), Ady Endre utca, Vas Gereben utca a Köki felé, Mészáros Lőrinc utca, Puskás Ferenc utca, József Attila utca, Távíró utca. Emellett egyirányú utcák kerékpáros kétirányúsítására tettek javaslatot.

Kisebb csomóponti beavatkozásokat, vasúti átjárások rendezését, a rossz típusú kerékpárparkolók és az elavult, gyalogosokkal közös kerékpárutak fejlesztését is szorgalmazza a Kerékpárosklub.

Fotó: kispesti.hu archívum