Kispesti.hu
Apr 19

Hideg, viharos idő várható PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2017. április 19. szerda, 06:44

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az ország nyugati részén erős, akár 90 kilométer/órát is meghaladó széllökések várhatóak, az Alföldön és az ország keleti részén felhőszakadás várható, helyenként havas eső, havazás is lehet. Az ilyen erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, amelyek közlekedési akadályokat képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztása életbe lép, zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Erős szél esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

A meteorológiai előrejelzések szerint nemcsak eső, hanem helyenként havas eső, vagy hó is eshet, ezért az elkövetkező napokban megváltozott útviszonyokra lehet számítani. A hideg időjárás miatt a fűtési időszak is kitolódik, sok háztartásban fűtenek még. Ahol nyílt égésterű fűtőberendezés üzemel, ott a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében gondoskodjanak a rendszeres szellőztetésről.