Kispesti.hu
Apr 26

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: cafeblog.hu   
2017. április 15. szombat, 09:57

Kispesten éltem évekig. Minden egyes nap lementem a piacra és frissen beszereztem azt, amire szükségem lesz aznap. Legyen szó zöldségről, gyümölcsről, húsokról. Rengeteg árus, jobbnál-jobb terméke közül válogathattam. Sajnos már nem élek ott. De a Facebookon, azóta is követem az ottani eseményeket, híreket. Így bukkantam rá egy gyöngyszemre, ami remekül összefoglalja azt, amit a sonkáról tudni érdemes!

Nincs húsvét sonka nélkül!

 

Szinte mindenkinek fontos, hogy igazán finom sonka kerüljön az ünnepi asztalra! Íme egy remek összefoglaló és egy hatalmas segítség ahhoz, hogy hogyan is lesz tökéletes a húsvéti sonka!

 

Hol vegyünk jó sonkát?

A legjobban akkor járunk, ha nem hiperben vásárolunk húsvéti sonkának mondott gyors érlelt, gyors pácolt készítményeket, hanem a kistermelőktől, piacon vagy kistermelői boltokban. Ők ugyanis időben elkezdték a különféle sonkák érlelését, mely hagyományosan sóval tartósítást, bükkfán füstölést, majd szárítást jelent. A lényeg: sose vegyünk gyors pácolt, fóliázott sonkát. Nyugodtan gyanakodhatunk, ha a kínált sonka túl olcsó. A sonka nem lehet olcsóbb, mint a disznóhús!


SONKAFAJTÁK

Vehetünk füstölt csülköt, darabban füstölt combot (esetleg szalonnával), tarját, kötözött combot vagy lapockát aszerint, hogy a szaftosabbat vagy a szárazabbat kedveljük. Egyre többen részesítik előnyben a parasztsonkát is. Az egész parasztsonkát minden hentes darabolja, hiszen kevés embernek van szüksége többkilós sonkára.

 

 

HOGYAN FŐZZÜK MEG A HÚSVÉTI SONKÁT?


ELŐKÉSZÍTÉS


Ha van rá mód, kóstoljuk meg a sonkát, és a sósságától függően áztassunk. Jó sonka esetében az áztatásnak nem kell túl hosszú ideig tartania, és ki is válthatjuk, ha hideg vízbe tesszük fel főni lassan, és az első felforrás után a vizet elöntjük.

 

 

HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSE


Ha áztattuk a sonkát, a vizet öntsük le róla, majd tiszta, hideg vízben tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük: vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó is kerülhet a főzővízbe.


Kilónként 35-40 perces főzési idővel kell számolni, alacsony lángon. A sonka fajtájától függően azonban lehetnek eltérések, ezért időnként ellenőrizzük hústűvel a sonkát.

A főzés közben elpárolgott vizet pótoljuk, de csak annyi vízzel, ami épphogy ellepi a sonkát. Ha kész, a főzőlevében hagyjuk kihűlni, majd fóliába csomagolva mehet a hűtőbe.
Ha kötözött sonkát főztünk, a kötöző anyagot szeletelés előtt fejtsük le a sonkáról.
Mindig a már kihűlt sonkát szeleteljük.


HÚSVÉTI SONKA FŐZŐVIZE

Még véletlenül se öntsük ki! Megfőzhetünk benne egy kis szárazkolbászt is, és a tojásokat. Ha tojást főzünk benne, azokat ne hűtő hidegen tegyük a vízbe, mert megrepedhetnek.
A sonkaléből le is fagyaszthatunk, és ételek ízesítőjeként elővehetjük a későbbiekben, pl. bableveshez, káposztás ételekhez.

 

 

HÚSVÉTI FŐTT SONKA MELLÉ
HÁZI TORMA


A natúr torma mellett almás, céklás, mézes, fokhagymás, mustármagos és chilis torma a pikánsabb ízek kedvelőinek: a húsvéti sonka mellé a legfinomabb a házi torma.


A tálalásnál a torma mellett főtt tojást, kenyeret, kalácsot, hónapos retket, újhagymát, paprikát, uborkát szoktunk a sonka köré rakni.