Kispesti.hu
Mar 29

Piarista kezdeményezésre megalakult a Diáklabor Szövetség PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarkurir   
2017. március 13. hétfő, 03:33

A Kispesti Deák Ferenc Gimnáziumban megalakult március 7-én a Diáklabor Szövetség – Magyarországi Diáklaborok Egyesülete – tájékoztatta szerkesztőségünket Szathmáry Melinda, a Piarista Rend Magyar Tartományának kommunikációs vezetője.

A szövetség létrehozását a kecskeméti Piarista Iskolában működő Öveges Diáklabor kezdeményezte, nem utolsósorban a német diáklaborokban és a németországi laborszövetséggel való kapcsolat során szerzett tapasztalatok felhasználásával.

A kezdeményezésre válaszként 28 diáklabor jelezte csatlakozási szándékát. Az alakuló ülésen 22 csatlakozó tag volt jelen. Az egyes diáklaborokon túl, a laborokhoz kötődő munkatársaknak, támogató szervezeteknek és személyeknek is lehetőségük adódik az egyesületbe való belépésre.

Az Egyesület Mikulás Domonkost, a kecskeméti Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettesét (Öveges Diáklabor, Kecskemét) választotta elnökének; alelnöknek Vámosi Lászlót, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Természettudományos Laborjának vezetőjét választották, titkárnak pedig Csiszár Imrét, a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklabor vezetőjét.

A megalakulást követően a diáklaborok képviselői műhelymunkákon vettek részt, amelyek a laborokat érintő fontos témákkal kapcsolatos ötletek és impulzusok gyűjtését célozták, így a forrásbevonást, a tudásmegosztást, együttműködések kialakítását, valamint a laborok sokféleségében rejlő lehetőségeket.

A szakmai programot követően hozzászólások hangzottak el, melyek részben az egyes szekciók összefoglalásai voltak, részben a laborok és a laborszövetség fontos együttműködési területeiről szóltak. Beszélt az együttműködésről Vinczek György, Kispest alpolgármestere, Bak Ferenc, a Külső-Pesti Tankerület vezetője, Bihari Péter, a Puskás Ferenc Általános Iskola igazgatója, akik elsősorban a laborok közvetlen használói és fenntartói szempontjait mutatták be. Bodó Jánosné, a Pécsi Egyetem laborjának képviselője a felsőoktatással való szorosabb kapcsolat lehetőségeiről beszélt. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője, Bársony István a pályaorientáció területén való közös munka lehetőségeiről, Szunyogh Gábor, a Wessling Kft. marketingvezetője az iparral való kapcsolat kihasználásáról és a Laborkaland nevű programjukról adott rövid összefoglalást. A program záróakkordjaként a megalakult Diáklabor Szövetség céljainak és legfontosabb teendőinek ismertetése hangzott el.

Az utóbbi években országszerte számos korszerű természettudományos diáklabor jött létre. A március 7-én megalakult szervezet célja, hogy ezek a diáklaborok a leghatékonyabban szolgálják a természettudományos oktatást.

A diáklaborok olyan laboratóriumok, amelyek a matematika, informatika, természettudományok és a technológia területén kínálnak diákoknak vagy diákcsoportoknak saját intézményükön kívül is olyan tanulási lehetőséget, amelyek elsősorban a diákok saját tevékenységére, kísérletezésére épülnek.

A Diáklabor Szövetség céljai:
– a magyarországi diáklaborok összefogása
– azon való munkálkodás, hogy a diáklaborok hatékony és elismert eszközei legyenek a természettudományos oktatásnak, a környezettudatos szemléletformálásnak, a pályaorientációnak a tudományos gondolkodás terjesztésének és a tehetséggondozásnak
– a laborok hatékonyságának növeléséért közös lépések megtétele
– a laborok közti tudásmegosztás segítése
– a laborhálózat bővítése
– források felkutatása és bevonása
– együttműködések kialakítása, közös projektek indítása

Mikulás Domonkos szerint mindezeket az alábbi tevékenységek által kívánja a Szövetség elérni: „Támogatjuk a diáklaborok munkáját információkkal, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, tudásmegosztó hálózat kialakításával, működtetésével, forrásszervezéssel, projektekkel. Emellett képviseljük a diáklaborok ügyét a gazdaság, a felsőoktatás, a kutatóhelyek, a szakmai közigazgatási és politikai döntéshozók felé. Törekszünk források bevonására a diáklaborok számára, közös projekteket indítunk a diáklaborok fejlesztésére. Fontosnak tartjuk szakmai fórumok létrehozását, például konferencia, s évente legalább egy közös diáklabor-találkozó megszervezésének formájában. Segítünk a diáklaboroknak abban, hogy projektjeiknek kellő szintű nyilvánosság juthasson.”

További információ: www.diaklabor.hu

Szakmai kapcsolat:
Mikulás Domonkos
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: +36 30 6190 986


Fotó: Király Gellért

Magyar Kurír