Kispesti.hu
Apr 26

A Gulág áldozatainak állít emlékművet a Kispesti Társaskör PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nemzeti.net   
2017. február 24. péntek, 03:42

A szovjet kényszermunkatáborokba elhurcolt mintegy 800 ezer honfitársunk tiszteletére állít emlékművet Kispest egyik legrégebbi civil szervezete, a Kispesti Társaskör. Az idén fennállásának 27. évfordulóját ünneplő egyesület a Málenkij robotra elhurcoltak tiszteletére is ajánlja emlékművét, amely Hermann Zsolt szobrászművész és Vénusz Gergely keze munkáját dicséri.

 

Fotó: Templom téren található háborús emlékmű

A Kispesti Társaskör egyik alapítója, Fóris Kálmán mindössze 20 éves volt, amikor kárpátaljai szülőfalujából málenkij robotra hurcolták: megjárta Szolyvát, Szanokot és Sztarij Szambort, így az emlékmű – több százezer honfitárssal együtt – az ő meghurcoltatásának is emléket állít.

Fóris Kálmán személyesen is jelen lesz az emlékmű avatóünnepségén, amelyre 2017. február 24-én 16 órakor kerül sor a Budapest XIX. kerületi Templom téren. Az emlékmű állítására az egyesület a kormány által meghirdetett Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve keretében kiírt pályázaton nyert forrást. Az emlékmű állítását kispesti lakosok téglajegy megvásárlásával támogatták, az alap elkészítését Kispest Önkormányzata vállalta.

A Kispesti Társaskör minden év február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján megemlékezést fog tartani az emlékműnél. Az avató ünnepséget követően a Templom téren található Kispesti Kaszinóban lehetőség nyílik a Veritas Történetkutató Intézet Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállításának megtekintésére is.