Kispesti.hu
Apr 23

Székelyország tündérkertjét hozta létre PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szekelyhon.ro   
2016. augusztus 15. hétfő, 03:19

Magyarország nemzeti ünnepe alkalmából marosszéki sokadalmat szerveznek Budapesten. A Kispesten kialakított Székelyország Tündérkertje Látványparkban megrendezendő esemény fővédnöke Bölöni László.

Bacsó András (balra) javában szervezi a nemzeti ünnepre tervezett bemutatkozást

A kispesti látványparkban idén kezdődik a székely székeket bemutató programsorozat, amelynek első állomásaként Marosszéket ismerhetik meg közelebbről az anyaországi magyarok és az ott élő erdélyiek – tudtuk meg Bacsó Andrástól, a látványpark megálmodójától és megteremtőjétől, aki a nemzeti egység ünnepére változatos programot állított össze a látogatók számára.

Augusztus 20-án délben nyitja meg kapuját a látványpark, az érkezők szórakoztatására népdalénekesek, előadóművészek, zenészek lépnek fel, ugyanakkor Gligor Attila Csaba budaörsi fotós Marosvásárhelyt és Nyárádszeredát bemutató fényképeiből, illetve természetfotóiból mutat be válogatást. A rendezvényen budapesti személyiségek is részt vesznek, a nap fővédnöke és díszvendége a Maros megyei születésű Bölöni László labdarúgóedző lesz, aki a délután folyamán előadást is tart. Ezután szentelik meg a székely kenyeret, majd a nemzeti összetartozás és a megmaradás jelképeként fáklyát is gyújtanak. A program idején marosszéki „tokányt”, helyben sütött kürtős kalácsot és székely sört lehet fogyasztani, jelképes áron sorsjegyeket lehet vásárolni, amellyel székely termékek nyerhetők. A gyerekeket kézműves alkotóházban foglalkoztatják, de az íjászattal is megismerkedhetnek és a mászófalat is kipróbálhatják.

A Székelyország Tündérkertje Látványparkot a kispesti Bujdosó Székely éttermet működtető, Székelyföldről elszármazott Bacsó András hozta létre, és idén májusban avatták fel Böjte Csaba atya részvételével, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára szervezett jótékonysági nap keretében. A látványparkban megismerhetjük a székely székeket, székelyföldi ásványvizeket, hagyományos eszközöket, találkozhatunk a medvével és a hargitai rengetegben maradt Ábellel, ott láthatjuk a tizenkét székely apostolt és Marosvásárhely egy részletét is, de van Csíksomlyóra „vezető” imahely, Márton Áron-kultúrcsűr és Erőss Zsolt tiszteletére állított mászófal is.

Bacsó tervei szerint szeptember 10-én Csíkszéket mutatják be a látványparkban, október folyamán valószínűleg Gyergyószék is sorra kerül, majd jövő év tavaszán folytatják a sorozatot, hiszen nemcsak az egykori székeket, hanem azok fiúszékeit is szeretnék majd megmutatni a magyar fővárosban.

Forrás: szekelyhon.ro