Kispesti.hu
Apr 20

A jövő lelkes építész nemzedéke PDF Nyomtatás E-mail
Írta: epiteszforum.hu   
2016. július 20. szerda, 18:15

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata 4 db virágárusító pavilon elhelyezésére írt ki ötletpályázatot. A tervpályázatot a Bíráló Bizottság eredményesnek ítélte, a pályaművek több olyan innovatív megoldást tartalmaztak, melyek ötvözték a forma, a környezet és a funkció egységét.

Kép forrása: epiteszforum.hu

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata a Budapest, XIX. kerület Temető közben 4 db virágárusító pavilon elhelyezésére, építészeti megjelenésének módjára, környezetének kialakítására hallgatói ötletpályázatot írt ki 2015 év decemberében. A tervpályázaton részt vehetett Magyarország valamennyi felsőfokú építészképző oktatási intézményének hallgatója. A pályázat célja olyan tervek, ötletek összegyűjtése volt, melyek a tervezett új pavilonok tervezésénél, építésénél felhasználásra kerülhetnek.

A meghirdetett pályázat nagy érdeklődésre tett szert, összesen 54 hallgató, csoport jelezte regisztrációja útján a pályázaton való részvételi szándékát. A benyújtási határidő 2016. február 22-e volt, melyre összesen 20 db pályamű érkezett.

A szakmai Bíráló Bizottság a kiírt hallgatói ötletpályázatot eredményesnek ítélte, a pályaművek több olyan innovatív megoldást tartalmaztak, melyek ötvözték a forma, a környezet és a funkció egységét. A pályaművek alapján pontosan kirajzolódtak azok a lehetőségek, melyekkel a feladat a legjobban teljesíthető lesz.

A Bíráló Bizottság a kiírásban foglalt szempontrendszer alapján a következőket vizsgálta:

  • Karakteres arculat, átalakuló környezethez méltó építészeti minőség tekintetében szempont volt az új Bozsik Stadionhoz, annak tervezett egyedi környezetéhez illeszkedő, modern és innovatív megjelenésű pavilon tervezése.

  • Flexibilitás, szerelhetőség és szállíthatóság szempontjából elvárás volt, hogy 1-1 virágbolt 15 m2 hasznos alapterületű legyen, mindegyik rendelkezzen – a virágok kihelyezésére szolgáló – lefedett résszel. Külön-külön is megépíthető legyen a megadott közterületen, de az igények jelentkezésével – sorolható legyen, végső állapotában összesen 4 db-ból álljon. Továbbá szempont volt, hogy az alkalmazott anyagok, szerkezetek lehetőséget biztosítsanak – speciális helyzet esetén – egy egységnek az eltávolítására, elszállítására is.

  • Az egyszerű, innovatív megoldások szerkezetben és anyaghasználatban, tartósság, ellenállóság körében szempont volt, hogy könnyen megépíthető, összeszerelhető egységekből álljon össze a pavilon, intenzív használat, forgalom mellett is sokáig jó állapotú maradjon. Az esetleges helyszínváltozás során viselje el az újrafelállítással járó beavatkozásokat.

  • Gazdaságosság (gyártás, üzemeltetés, karbantartás költségei) tekintetében fontos szempont volt, hogy az építményrészek kivitelezhetősége gazdaságos legyen, továbbá szempont volt még hogy az anyagok és a szerkezetek valamennyi köztéri igénybevételnek, különös tekintettel az esetleges rongálással szemben a legnagyobb mértékben ellenálljon, valamint gondolni kellett a takaríthatóság, a karbantarthatóság, a tűzvédelem kérdéseinek teljesíthetőségére.

Mindezek tükrében a Bíráló Bizottság a 2016. február 26-i döntése alapján az alábbi díjak kerültek átadásra.

 

Hallgatói ötletpályázatok díjazottjai:

I. díj:
8. számú ötletpályázat – Pop-up flowershop
A pályázat tervezői: Nagy Márton (Pécsi Tudományegyetem)

II. díj:
20. számú ötletpályázat – Cikk-cakk
A pályázat tervezői: Bagoly Zsófia Judith, Damásdi Fruzsina Eszter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

III. díj:
5. számú ötletpályázat – Liliomfolyosó
Az pályázat tervezői: Bélafi Károly, Botta László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

Különdíjasok:

2. számú ötletpályázat – Vitorlavirág
A pályázat tervezői: Pomázi Renáta, Szodfridt Marcell, Szabó Áron (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

11. számú ötletpályázat – Pixelart
A pályázat tervezői: Schrempf Ádám, Gálosi Bettina, Pintér Noémi (Pécsi Tudományegyetem)

13. számú ötletpályázat – Powerpop
A pályázat tervezői: Barta Zsanett, Tordai Luca (Budapesti Műszaki Egyetem)


Bíráló Bizottság tagjai:

  • Elnök: Berencz Ibolya Kispest főépítésze
  • Titkár: Ringbauer Katalin Főépítészi Iroda – városrendezési ügyintéző
  • Varga Tamás DLA egyetemi docens, Budapesti Műszaki Egyetem
  • Dr. Kiss Gyula dékánhelyettes, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar
  • Burits Oktávián építészmérnök, Budapesti Építész Kamara
  • Zöldi Anna építészmérnök, www.epiteszforum.hu
  • Plájer János építészmérnök, Óbuda Építész Stúdió Kft

    Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata részéről:
  • Dr. Béja Julianna aljegyző
  • Dr. Bernát Péter polgármesteri kabinetfőnök
  • Brázainé Bierbauer Ágnes Tácia Zöldprogram Iroda


Berencz Ibolya
Kispest Főépítésze