Kispesti.hu
Apr 26

Kispestiek a rangsor élén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: utanpotlassport.hu   
2016. június 23. csütörtök, 05:45

Az MLSZ a Budapest Honvéd akadémiáját az elmúlt öt év legeredményesebb utánpótlás-nevelő műhelyének rangsorolta. A Magyar Futball Akadémia csapatai a nemrég befejeződött szezont is kiemelkedően zárták, az U15-ös együttesük bajnoki címet, másik három korosztályos csapatuk ezüstérmet szerzett. Az akadémia képzéséről annak általános igazgatójával, Herczeg Vincével beszélgettünk.

Az akadémia U15-ös bajnokcsapata  •  Forrás: honvedfc.hu


Majer Dániel Elismerésre méltó szezonon van túl a Magyar Futball Akadémia. A Honvéd utánpótláscsapatai kibérelték a dobogót a kiemelt korosztályos bajnokságokban, az U15-ösben arany, az U16-ostól az U19-esig ezüstérmet szereztek. Ez a teljesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy az MLSZ a klub akadémiáját az elmúlt öt év legeredményesebb műhelyeinek sorában az első helyre rangsorolta.

„A nálunk fejlettebb futballkultúrával bíró országok képzési rendszerét követjük, holland szakmai igazgatóval dolgozunk. Célunk, hogy minden játékosunk magas technikai képzést kapjon, mindkét lábát megfelelően használja. Addig gyakoroltatunk egy-egy technikai elemet, amíg nem lesz tökéletes. Hangsúlyt helyezünk az életkori sajátosságokra, és az is fontos, hogy jó hangulatú, vidám, mégis dolgos edzések sorával tegyük” – mondta Herczeg Vince, az akadémia általános igazgatója, aki hozzátette: a modern technikai eszközök használata sem idegen tőlük.

A klubban eddig az U7-estől az U19-es korosztályig folyt a képzés, de ma már óvodás csoportokkal is foglalkoznak. „Természetesen ebben a korban még nem válogatunk a gyerekek között, itt inkább kiválasztódás zajlik. A cél, hogy minél több gyereket megfertőzzünk a sport szeretetével. Aztán hogy kiből mi lesz, atléta, kézilabdázó, öttusázó, vagy labdarúgó, lényegében majdnem mindegy, mi azért a saját sportágunkat preferáljuk.”

De hogy maradjunk a futballnál, a klub utánpótlásrendszerébe kerülő gyerekeket nagyjából 7-8 éves koruktól kezdik felkészíteni arra, hogy később a labdarúgást válasszák., a 10-12 éves korosztály számára regionális megfigyelő rendszert hoztak létre. „Mi főként a délpesti régiót tartjuk szemmel, partnerhálózatot alakítottunk ki különböző egyesületekkel, mint a Gloriett SE, ESMTK, Csepel Halászi Focisuli, de partnernek mondhatjuk Jászberényt és Orosházát is. Folyamatos kapcsolatban vagyunk, szakmai képzéseket tartunk, és tornákat rendezünk. A legjobbjaikból létrehozott partneregyesületi válogatott a Honvéd csapatával mérkőzhet meg.”

A MLSZ határozatának értelmében a jövőben regionális hálózatokra épül az ország utánpótlás-nevelése, 12 központ kialakításáról döntött a szövetség. A rendszernek az a célja, hogy lehetőleg egy tehetséges gyerek se vesszen el, folyamatos legyen a felfelé áramlás, a kijelölt centrumok pedig, megfelelő szakmai munkával, minél több játékost neveljenek a felnőtt labdarúgásnak. Budapesten négy központ alakul, azok egyike a Honvéd akadémiája. Cél továbbá, hogy országos lefedettség jöjjön létre, fehér foltok nélkül. Az akadémiák ne egymástól raboljanak játékosokat, hanem valódi játékosmegfigyelés és tudatos kiszemelés történjen. Forrás: utanpotlassport.hu