Kispesti.hu
Apr 19

Nyelvtanulási lehetőséggel bővült a testvérvárosi kapcsolat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. május 10. kedd, 12:27

A Budapesti Török Kulturális Központban ünnepélyesen is aláírták pénteken azt az együttműködési megállapodást a török Yunus Emre Intézet és Pendik, valamint Kispest Önkormányzata között, amely a meglévő testvérvárosi megállapodás kiegészítése, és a török nyelv tanulását segíti Budapesten.

Kispesti Önkormányzat hat éve, 2010 májusában kötött a törökországi Pendik (Isztambul egyik kerülete) önkormányzatával testvérvárosi megállapodást. Az elmúlt hat év során a két önkormányzat számos kulturális, oktatási és gazdasági programot szervezett közösen. Az elmúlt években 5 kispesti iskolából 120-an utaztak Törökországba, és ugyanennyi török diák és kísérő tanár látogatott Kispestre – összegezte az elmúlt évek testvérvárosi kapcsolatát számokban is Gajda Péter polgármester, aki az ünnepélyes aláírási ceremónián örömét fejezte ki, hogy már ennyi ideje tart a két város közötti barátság. Mint mondta, Kispest legintenzívebb kapcsolata a törökországi, annak ellenére, hogy Pendik van a legmesszebb a testvérvárosok közül. Gajda Péter hangsúlyozta, ez a kapcsolat is segíthet abban, hogy a manapság honos, az idegenektől, a más nemzetektől, népektől való félelem a kultúra megismerésével, az emberi, a baráti kapcsolatokon keresztül enyhíthető, megszüntethető.

Pendik polgármestere, Kenan Şahin, aki most járt harmadik alkalommal Magyarországon, szintén elismerőn szólt a két kerület kapcsolatáról, valamint arról, hogy mindig úgy érzi, mintha hazajönne.

A Pendik és Kispest polgármesterei, valamint Yakup Gült, a budapesti Török Kulturális Központ vezetője által most aláírt együttműködési megállapodás a Yunus Emre Intézet, Pendik és Kispest Önkormányzata között a már meglévő testvérvárosi megállapodás kiegészítése. A megállapodás tárgya a török nyelv, kultúra, a művészet és sport területén történő további, háromoldalú együttműködési lehetőségek biztosítása (programok, műhelymunkák, találkozók és rendezvények szervezése).

Az eseményen jelen volt Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili, Vinczek György alpolgármester, Teknős Ferenc és Varga Attila önkormányzati képviselők, valamint a pendiki testvériskolákkal évek óta kiváló kapcsolatot ápoló Bolyai és Kós iskolák tanulói.