Kispesti.hu
Mar 29

Egy különleges porcelánkiállítás a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: vgyke.com   
2016. április 28. csütörtök, 13:04

Áprilisi programunkon egy különleges porcelángyújtemény megtekintésére hívtuk klubtagjainkat. A kiállítást nagy érdeklődés övezte. Több Lámpás klub is csatlakozott hozzánk a klubtagjaikkal.

Meglepetésben volt részünk, mert nem Mohay Orsolya, hanem Siklós Zsuzsanna gyűjteményvezető fogadta a társaságot, és Kispest történetével ismertetett meg bennünket.

Megtudtuk azt is, kik azok a művészek, építészek, akik a kerületben éltek, dolgoztak. A gyűjteményben fellelhetőek a Kispest történetére vonatkozó legfontosabb forrásmunkák, korabeli újságok, aprónyomtatványok, levelezőlapok, fényképek, térképek, képzőművészeti, iparművészeti alkotások. Nem szűkölködik a gyűjtemény olyan emlékekben sem, melyek az életmódkutatást segítik.

Akadálymentes része is volt a kiállításnak. Nemlátó klubtagjaink egy dolgozószoba berendezését, valamint egy fogorvosi széket “nézhettek meg” tapintás útján.

Ezután mentünk át abba a terembe, ahol a porcelánok voltak kiállítva. Sebők Judit magángyűjtő, kutató figurális porcelángyűjteménye mutatkozott be a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény „Gyűjtők és gyűjtemények” című kamarakiállítás-sorozatának negyedik állomásán, amely az 1960 és 1980 közötti magyar porcelángyártás történetét, jellegzetes figuráit és tervezőit mutatta be. Itt már Mohay Orsolya volt a tárlatvezetőnk. A kiállított porcelánfigurák bemutatása után lehetőség nyilt pár darab megtapintására, klubtagjaink örömére.

Kicsit nosztalgiáztunk, és mindenki mosollyal arcán nézte a különleges porcelánokat. Tartalmas és kellemes délután volt. Köszönet érte Siklós Zsuzsannának és Mohay Orsolyának!