Kispesti.hu
Apr 24

A festő, aki Kispestet is megszépíti PDF Nyomtatás E-mail
Írta: lokal.hu   
2016. január 17. vasárnap, 21:09

A Bolyai iskola oldalát és az Ady Endre úti tűzfalat hatalmas festmények díszítik. Tudta, hogy ezeket a helyi Rupaszov Dániel készítette? Ez nem ám egyszerű graffiti, ez street art, utcai művészet! Az alkotót újabb munkákra kérték fel, Csehországban és Angliában is felfigyeltek alkotásaira.

– A falfestéseimet igyekszem a természetvédelemhez kötni – vitt egy kicsit közelebb alkotásainak céljához Rupaszov Dániel. Hét éve kezdett ezzel a fajta művészettel foglalkozni, grafikát ugyan tanult, de nincs kimondott festészeti végzettsége.

– Tetszik, hogy úgy lehet közölni fontos gondolatokat, hogy az emberek ezt látják jártukban-keltükben, és még szavak sem kellenek hozzá, hogy kifejezzem az érzéseimet.

Korábban volt már festménye a Kökinél meg a Nagykőrösi felüljárónál, majd jött az önkormányzat felkérése. A Bolyai suli falán egy fácán látható, csőrében egy órával.

– 2015 volt az az év, amit a klímaváltozás szempontjából fontosnak tartottak. Ez a madár egy sokszor hobbiból vadászott állat. A fácán a színeivel reprezentálja azokat az állatokat, melyeknek szenvedniük kell az ember ténykedése miatt. Az óra öt perccel éjfél előtt áll, szimbolizálva egyfajta visszaszámlálást, hangsúlyozva, nem sok időnk maradt, de még van lehetőség változtatni – magyarázta a fiatal művész.

Az utcai falak festésének szépségét szeretné megismertetni az emberekkel, hiszen ez egyáltalán nem vandalizmus, mint az sokaknak eszébe jut, ha valaki falra kezd festeni.

– Az emberekben az a kép él, aki falat fest, az az éj leple alatt odaoson, majd otthagyja a nyomát. A graffiti és a street art nem ugyanaz! Előbbi sokkal inkább szól egy hovatartozásról, csapatról, míg az utóbbiban az alkotó ki akar fejezni egy gondolatot, feldolgoz egy témát. Én nappal dolgozom, hogy mindenki lássa. Becsöngetek az emberekhez, elmondom, milyen ötleteim vannak, beszélgetek velük. Családi házból volt a legtöbb munkám, innen ered a legtöbb kapcsolatom.

Van már megrendelése 2016-ra is, főleg külföldről.

– Cseh és angol rendezvények kerestek meg eddig. Ahogy elkezdték a neten megosztani a munkáimat, úgy jöttek egymás után a megrendelések. Szeretnék főállásban utcaművész és falfestő lenni, de ebből egyelőre nem lehet megélni.

Dániel alkotásai FLOEK néven megtalálhatóak a legnagyobb közösségi oldalon is. Forrás: lokal.hu