Kispesti.hu
Apr 16

Megújult a Vass iskola tornatermi világítása is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. november 19. csütörtök, 10:31

A Bolyai, a Puskás és az Eötvös iskola után a Vassban folytatódott a kerületi oktatási intézmények tornatermeinek világításkorszerűsítési programja.

 

 

 

A Vass iskolában az elavult hagyományos fénycsöves lámpatestek helyére mintegy 60 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel a felújítás során. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben mintegy 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem. Nagy előnye még a rendszernek az is, hogy az alacsony energiafogyasztás miatt alacsony a hő- és CO2-kibocsátás is, és jóval egyszerűbb a karbantartása is.

Kispest polgármestere Kránitz Krisztián önkormányzati képviselővel és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatóval és Ertelné Csák Judit igazgatóval együtt tekintette meg az elkészült világítást a Vass Iskolában. Gajda Péter elmondta: a gyerekek egészségét is szolgáló program keretében a nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében az önkormányzat digitális mágneses indukciós világításra cseréltette a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a lakótelepi iskolák tornatermeiben. Ez a korszerűsítés mintegy 3,5 millió forintba került.

Számítások szerint a felújításra költött összeg alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár együtt.

A kerületi oktatási intézmények tornatermeinek világításkorszerűsítési programja a Bolyai iskolában kezdődött tavaly szeptemberben. Áprilisban új lámpatestek kerültek fel a Puskás tornatermének mennyezetére is, szeptembertől pedig már az Eötvös iskolában is korszerű világítás várja a gyerekeket a tornateremben. Most a Vass iskola került sorra.