Kispesti.hu
Apr 25

Mióta szerencsétlen péntek 13-a? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: alfahir.hu   
2015. november 14. szombat, 09:21

A világ legelterjedtebb babonája a péntek tizenháromtól való félelem. Nem is gondolnánk, hogy ez a hiedelem csak egy évszázada létezik.

Csak A 20. században kezdték el hirdetni, hogy péntek 13-a szerencsétlen nap.

Nincs előzménye

1898-ban a hiedelmekkel foglalkozó „Brewers Dictionary of Phrase and Fable” című enciklopédiában nyomát sem találjuk enek a babonának. A vaskos kötet értekezett külön a pénteki babonákról, illetve megemlítette a tizenhármas számhoz fűződő baljós hiedelmeket is. Minden bizonnyal a 20. századi angolszász szenzációhajhász világ kapcsolta össze a két elemet és ezáltal kialakult az év legrettegettebb napja: péntek 13.

Régi szokások

Péntek a keresztény hagyományban böjti nap, amikor a hívek Jézus kereszthalálára emlékeznek. Ezt a napot a 6. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hitterjesztők, ez volt az általuk üldözött ősi istenségek titkos imádásának a napja. A péntek azért vált a keresztények gyásznapjává, mert Jézust nagypénteken feszítették keresztre. A középkorban általában pénteki napon voltak a kivégzések, ami borzongással tölthette el az embereket. A tizenhármas szám azért lett baljós, mert nagycsütörtök éjszakáján, az utolsó vacsorán 13-an ültek az asztalnál, 12 apostol és Jézus. Ebből született az a babona, hogy nem jó, ha az asztalnál 13 fő ül. Közrejátszott a babona kialakulásában az is, hogy a bűbájosok és az ezoterikusok által gyakran forgatott tarot kártyában a 13 a halál jelképe.

A nap babonái

A szerencsepatkó és a négylevelű lóhere jó szolgálatot tesz azoknak, akik félnek a babonától. Van, aki nyúllábat hordoz magánál. Előfordulnak olyanok, akik baljós félelmeiktől úgy szabadulnak meg, hogy azokat lekopogják a falon. Aki tart a babonáktól, az induláskor a jobb cipőjét húzza fel, vagy szórjon sót a háta mögé, hogy elejét vegye a szerencsétlenségeknek.