Kispesti.hu
Mar 29

Vajdasági pedagógusok látogatása Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sajtóiroda   
2015. október 08. csütörtök, 08:41

A testvérvárosi kapcsolatok újabb állomásaként vajdasági pedagógusok látogattak el Kispestre, illetve néztek meg nevezetességeket a fővárosban, illetve Visegrádon és Komáromban. Kispest és a szerbiai Zombor között hosszú évek óta tart az együttműködés a kultúra, a gazdaság, az oktatás-nevelés területén.


Kispest önkormányzata 13 éve kezdte el kialakítani testvérvárosi kapcsolatait. Zomborral 2002 júniusában írták alá az együttműködési megállapodást ez volt Kispest első testvérvárosi kapcsolata. A zombori kapcsolat célja - ugyanúgy, mint a többi testvérváros esetében - a két település közötti együttműködés elősegítése a kultúra, a sport és a gazdaság, az oktatás területén. Az elmúlt években számos program, kölcsönös látogatás, csereüdültetés zajlott ennek jegyében.

2015 októberében 11 vajdasági pedagógust látott vendégül Kispest. A tanárok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy miként emlékeznek a diákok iskolai kereteken belül a 13 aradi vértanúra, az akkori történelmi eseményekre. A pedagógusok a Vass Lajos általános iskolában nézték meg az évfordulóra készített megemlékező műsort, bent voltak bemutatóórán, majd megtekintették a Délvidéki magyarok című kiállítást az Atatürk téren. Látogatás tettek a Székelyország Tündérkertje elnevezésű, nemrég megnyílt parkban, és megnézték a Helytörténeti Gyűjteményt.

A vendégek ellátogattak a Parlamentbe is, ahol Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője fogadta őket. Végigjárták Budapest nevezetességeit, elutaztak Visegrádra a fellegvárba, és megnézték Komáromban a Monostori erődöt.

A látogatás keretében a vajdasági pedagógusok találkoztak Vinczek György alpolgármesterrel, és Kispest önkormányzatának vezetőivel, szakértőivel is.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1 000 000 Ft-os támogatásából valósulhatott meg. Forrás: Sajtoiroda