Kispesti.hu
Apr 18

Bérlakásba költözhetnek az egykori servúdi kunyhólakók PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nol.hu   
2015. szeptember 25. péntek, 21:28

A kispesti önkormányzat a hajléktalanok kriminalizálása helyett más utat választott. A képviselő-testület megszavazta, hogy két egykori kunyhólakó család – akiknek történetét lapunk végigkísérte – szociális bérlakásba költözhet.Csorba János és felesége, illetve a négy gyereket nevelő Horváth Sándorné új esélyt kap. A két rossz állapotban lévő lakást, amelybe a kispesti önkormányzat döntése nyomán beköltözhetnek, az Utcáról Lakásba Egyesület hozza lakható állapotba. A szerződést már meg is kötötték A Város Mindenkié Csoport égisze alatt működő szervezettel.

Kép forrása: nol.hu

Néhány napon belül a villanyt és a gázt is visszakapcsolják az Attila utcai ingatlanokban, és arra is megvan az esély, hogy Csorba János, akiről már többször írtunk, munkát kapjon, és lehetősége legyen arra, hogy egykori erdőlakóként visszatérjen a társadalomba. A férfi abban bízik, takarítói állást kaphat az önkormányzat cégénél.

A közgyűlésen egyhangú döntés született. Az eredményt óriási taps fogadta, a hallgatóság soraiban helyet foglaló aktivisták azt skandálták: „Csak így tovább! Bérlakást!" A megsegítettek könnyes szemmel mondtak köszönetet Gajda Péter MSZP-s polgármesternek és a képviselőknek. Akik végül egy másfél évig tartó tárgyalássorozat végén jutottak arra, hogy semmilyen anyagi kockázatot sem viselve szerződést kössenek a hajléktalanok mögött felsorakozó civilekkel. Fekete-Nagy Miklós, az AVM aktivistája arról beszélt, hogy hosszú ideje harcolnak ezért a lehetőségért, jövőre talán meglesz a harmadik lakás is, és céljuk az, hogy az egykori hajléktalanokat munkához juttassák, anélkül ugyanis nem lehet lakást fenntartani.

A képviselők a döntés előtt több olyan javaslattal álltak elő, amelyekkel segíthetik Csorbáék új életkezdését. Egy-egy millió forinttal hozzájárulnak a lakásfelújítás költségéhez, amit megelőlegeznek. A többi pénzt a civilek teremtik elő.

– Nagyon örülünk. Köszönjük, hogy a polgármester úr betartotta az ígéretét – mondta Csorba János, aki párjával a Gyömrői úti munkásszállón húzza meg magát, amióta a nyáron kitessékelték őket a Ferihegyi út melletti erdőből. – Jobb volt az erdőben – tette hozzá –, most tele van a szobánk poloskával, és 68 ezer forintot fizetünk az ott lakásért. A Máltai Szeretetszolgálattól kapunk segítséget, így tudunk csak ott maradni. Ha meglesz a lakás, mindenképpen dolgozni szeretnék, ott a köztakarító vállalat, jelentkezni fogok mindenhová. Meglátjuk, mi sül ki belőle. Azon leszünk, hogy összejöjjön.

A 45 éves, szabolcsi származású Csorba János tizenegy évet húzott le a KöKi Terminálhoz közeli, a hajléktalanok által Servúdnak nevezett területen. Sokáig nem volt hajlandó szállóra menni, szabadságszerető hajléktalannak vallotta magát.

A nyár végén megbüntették a Ferihegyi út menti kiserdőben lakó hajléktalanokat, az erdészeti hatóság eljárást indított ellenük, ezután kellett elhagyniuk az otthonukat jelentő nejlonnal letakart kalyibát.

A testületi ülésen elhangoztak olyan aggályok, hogy a több száz kispesti hajléktalan megorrolhat az önkormányzatra azért, mert két családnak kedveztek. Erre Vinczek Gábor alpolgármester úgy reagált, az a lényeg, hogy két bajbajutott családnak lakást adnak.