Kispesti.hu
Apr 18

Kispesti segítség az elveszett kutyáknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. július 03. péntek, 09:26

Kispesten is mikrochip-leolvasó segíti az elveszett kutyák hazajutását: a 20. fővárosi eszközt a kutyabarát Halásztanya étteremben helyezte el a Vigyél Haza Alapítvány.


Korábban is sokan keresték az alapítványt, amikor gazdátlan kutyust találtak az utcán, így jutottunk el a legjobbnak tűnő megoldáshoz, amivel a lehető leghamarabb haza tudjuk juttatni a kedvenceket – mesélte el a mikrochip-leolvasó ötletének eredetét a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársa, Schwartz Noémi, aki Yodával, a szálkásszőrű tacskóval érkezett a mai tájékoztatóra, a Halásztanya étterembe.

Az alapítvány kutyabarát éttermek bevonásával, ingyenes mikrochip leolvasási lehetőséggel segíti az elkóborolt kutyák hazajutását. Megtudtuk, hogy a kispesti a 20. mikrochip-leolvasó a fővárosban, és az eszköz segítségével már eddig is több mint tíz kutyát juttattak vissza gazdáikhoz. A rendszer egyszerűen működik. A leolvasóval ellátott éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse az elkóborolt vagy elveszett kutyáját. Ha a megtalált kutyában nincsen mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, amely intézkedik az állat biztonságos elszállításáról és a gazda további kereséséről honlapjukon.

Nemrégiben alakult meg az állatvédelmi járőrszolgálat, így a legjobbkor jött az alapítvány megkeresése és az étterem fogadókészsége – mondta el lapunknak Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője, akitől megtudtuk, hogy várhatóan reggeltől délig az önkormányzat épületében, déltől záróráig pedig az étteremben lesz elérhető a leolvasó készülék.

Az alapítvány munkatársa elmondta, szeretnék lefedni Budapest egész területét, ezért 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó. Ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is, amelyet bevezetése óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben. Forrás: kispest.hu

Az alkalmazás letölthető a Google Playről:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telenor.hu.vigyelhaza,
elérhető interneten is: www.w-ebkereso.hu
bővebb információ a Vigyél Haza Alapítványról: www.vigyelhaza.hu