Kispesti.hu
Apr 24

Cseh kézben a Budapesti Erőmű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nol.hu   
2015. július 02. csütörtök, 16:27
A prágai székhelyű EP Energy-csoport a francia EDF cégtől megvette a részvények 95,5 százalékát - közölte az IHNED című cseh gazdasági hírportál kedden este.
Az EP Energy tulajdonosa Daniel Kretinsky cseh multimilliomos. Az IHNED közlése szerint a tranzakciót a magyar versenyhivatalnak, valamint a francia gazdasági minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

A Budapesti Erőmű Zrt. biztosítja a magyar főváros távhőellátásának 60 százalékát. A társasághoz tartozó kelenföldi, újpesti, kispesti erőművek ugyanakkor a magyar áramtermelés 3 százalékát állítják elő.

Az EP Energy Csehország legnagyobb hőtermelője, ugyanakkor a villanyáram-termelésben a Cseh Energetikai Művek (CEZ) után a második helyen van. A cseh piac mellett eddig Szlovákiában és Németországban volt aktív a cég. Az EP Energy kezeli az Energeticky a prumyslovy holding (EPH) energetikai tevékenységének jelentős részét. Az EPH tulajdonosa Kretinsky mellett Patrik Tkác és a J&T pénzügyi csoport.

Az EPH keretein belül jelenleg mintegy negyven cseh, szlovák, német és lengyel energetikai cég működik. Ezek a szénbányászat, áramtermelés, hőtermelés, áramelosztás, valamint a villanyáram- és gázkereskedelem területén aktívak. Forrás: nol.hu

 

Kép forrása : Kispesti.hu archívum