Kispesti.hu
Apr 26

Sünszerelem PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szabadföld.hu   
2015. január 30. péntek, 12:53

Harminchat sün. Most épp ennyi aprócska állattal osztja meg kispesti lakótelepi otthonát Szabóné Fási Vivien és családja. S ha lúd, legyen kövér: társul melléjük még néhány süntanrek is. Hogy mi is az a süntanrek? Nos, számomra összetéveszthetően hasonlítanak a sünökre, bár állítólag közük sincs egymáshoz, ugyanis a tenyérnyi szúrós állatka az elefántokkal áll rokonságban…

Kép: szabadföld.hu

Vivien örül a sünök iránti érdeklődésemnek, hiszen ahogy mondja, a sünök számára valóságos szerelmet jelentenek. A gyermekkorát Zuglóban töltötte, jutalomnak számított, ha néhány napra beengedhetett a lakásba egy-egy sünt. Ezek azonban hosszabb benntartásra alkalmatlan, úgynevezett keleti sünök, amelyekkel gyakran találkozhatunk a kertekben.

Az afrikai fehér hasú törpesün alapvetően magányos állat, ezért a kicsinyeit a szoptatás befejezését követően el kell választani az anyától. Attól azonban nem kell tartanunk, hogy unatkoznának egyedül, így hálásak, ha játékokat, például csöveket teszünk a ketrecükbe. Legjobban azonban talán a mókuskereket szeretik. A lépésszámláló tanúsága szerint egyetlen éjszaka akár nyolc-tíz kilométert is képesek lefutni.

A nagy fordulat Vivien életében néhány éve kezdődött, amikor megtudta, hogy Amerikában, Németországban, Ausztriában egyre nagyobb a kultusza az úgynevezett afrikai fehér hasú törpesünnek. Ezek hobbiállatként jól tarthatóak, és a hörcsögökkel ellentétben akár 6-8 évig is élnek. Beszerzett hát néhány példányt, s miután alaposan kiismerte a természetüket, elkezdte őket szaporítani.

A süntartáshoz különösen jól jöttek Vivien egészségügyi ismeretei, mivel tapasztalja, hogy az állatorvosok közül kevesen értenek a kis szúrós állat gyógyításához. Ez azért is fontos, mert a sünök ugyancsak szerethető, törődést, foglalkozást igénylő állatkák, melyek gyógyításában maga is részt vesz. Amúgy pedig hordja őket szépségversenyre, tanácsokat ad a tartásukra, sőt már megalakította a süntenyésztők egyesületét is. Forrás: szabadfold.hu