Kispesti.hu
Apr 26

Szabadtéri helytörténeti kiállítás a kispesti Helikocka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magazinlapok.hu   
2015. január 17. szombat, 11:37

A magyar kultúra napja programjaihoz kapcsolódva adták át az Üllői út‭ ‬-‭ ‬Simonyi Zsigmond utca sarkán‭ felállított‭ Helikocka ‬fantázianevű térinstallációt, amely olyan kispesti utcaneveket dolgoz fel, amelyek kötődnek a helytörténethez, vagy kevésbé ismert személyekről nevezték el. A közterületi alkotást a Nemzeti Kulturális Alap‭ ‬4,5‭ ‬millió forinttal támogatta.

A Helikocka története 2013-ban kezdődött azzal a pályázattal, amelyen a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület 12 képzőművészének elképzelése támogatást nyert – emlékezett az ünnepélyes átadón Gajda Péter polgármester, aki megköszönte az egyesület művészeinek hosszú és kitartó munkáját a műalkotás létrejöttéig. Beszédében a polgármester hangsúlyozta, hogy a 12, teljesen más képzőművészeti irányzatot követő, más technikákkal dolgozó alkotó, akiket az egyesület és a kispesti lét köt össze, remek munkát végzett. A nagy megmérettetés pedig majd az lesz, hogy a kispestiek mit szólnak majd, elfogadják-e, megszeretik-e a Helikockát, megértik-e az üzeneteit – tette hozzá a polgármester.

Az ötlet ez egyesület tagjaié, akik mindvégig megőrizték, megőrizhették önállóságukat, alkotói szabadságukat a Helikocka elkészítésében – emelte ki Vinczek György alpolgármester, aki talán a legtöbb támogatást, segítséget adta a térinstalláció létrehozáshoz. Vinczek György a nyertes pályázatról elmondta, hogy annak elsődleges célja a hagyományápolás volt, és egy olyan mű létrahozása, amely kapcsolódik a város történetéhez,‭ ‬valamint olyan személyeket mutat be, akik kötődnek Kispesthez, vagy kevésbé ismertek. De a Helikocka segít majd jobban megismerni a kispesti művészeket és munkásságukat.

Az átadó ünnepségen Skoda Éva, a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület elnöke személyenként mutatta be közös munkában résztvevőket, és a Helikockán szereplő alkotásaikat. Skoda Éva érdekességképpen elmesélte, hogy a Feszty Árpádnak emléket állító műalkotás azért is került az installációra, mert a Feszty körképet is 12 művész készíttette csakúgy, mint a Helikockát

Kép: kispesti.hu

Schlosser Kornélia grafikusművész – Komjáti (Wanyerka Gyula) utca

Janich Kornélia keramikus – Tóth Árpád utca

Nazilin Natália grafikusművész – Simonyi Zsigmond utca

Bereczky Ildikó grafikusművész – Dobó Katica utca

Ruttkay Sándor grafikusművész – Feszty Árpád utca

Tényi Sarolta keramikusművész – Fadrusz János utca

Skoda Éva festőművész – Mészáros Lőrinc utca

Homoki Anikó üvegművész – Somlyó Zoltán utca

Duffek Tivadar belsőépítész – Hofherr Albert utca

Lach Sándor grafikusművész – Varjú Kálmán utca

Pál Csaba grafikusművész – Jahn Ferenc utca

Raj Csaba belsőépítész – Endresz György utca