Kispesti.hu
Mar 28

A legjobb fűszerek gyulladások ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: webbeteg.hu   
2014. november 23. vasárnap, 08:35

A Georgiai Egyetem laboratóriumi kutatásai szerint

a leggyakrabban használt szárított gyógynövények

és fűszerek blokkolhatják a gyulladást,

mely diabéteszt és egyéb krónikus betegségeket okozhat.

A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak,

s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő

antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is

gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk

inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.

 

A kutatás során azt tapasztalták, hogy a szegfűszeg tartalmazza

a legtöbb gyulladáscsökkentő polifenolt.Második helyen a fahéj áll,

ám mivel sokkal gyakrabban és nagyobb mennyiségben használjuk,

mint a szegfűszeget, egészségre gyakorolt pozitív hatása is jelentősebb.

A tesztelt gyógynövények közül az oregano, a majoranna és a

zsálya tartalmazta a legtöbb polifenolt, majd a kakukkfű, tárkony,

menta és rozmaring következik a sorban. A feketebors tartalmaz a

legalacsonyabb mennyiségben polifenolokat. Hogyan használjuk a fűszereket?

A friss fűszernövények polifenoltartalma magasabb, mint a szárítotté,

ezért hatásfoka is jobb. A szakértők hangsúlyozzák azt is, hogy

lehetőleg ne egy fűszerre vagy gyógynövényre koncentráljunk,

hanem használjuk őket bátran, sokoldalúan társítva, ezáltal

duplázva vagy triplázva az elfogyasztott étel egészségvédő hatását.

Forrás: webbeteg.hu

A kutatók 24 általánosan használt gyógynövény- és fűszerkivonatot vizsgáltak, s legtöbbjük magas koncentrációban tartalmazott gyulladáscsökkentő antioxidánsokat, polifenolokat. Szakemberek már korábban is gyakran hangoztatták, hogy só és bors helyett használjunk inkább gyógy- és zöld fűszernövényeket, ezt a mostani kutatás is megerősítette.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2077/a-legjobb-fuszerek-gyulladasos-betegsegek-ellen