Kispesti.hu
Mar 29

Nyolc éve hunyt el Puskás Ferenc PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2014. november 18. kedd, 03:42

Ma nyolc éve annak, hogy elhunyt Puskás Ferenc, minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, világszerte a mai napig az egyik legismertebb magyar.

Kép: alfahir.hu

A mostani füves edzőpályánk helyén álltak egykor azok a „városi házak”, ahonnan a két jó barát, Puskás Öcsi és Bozsik Cucu elindult a világhírnév felé. Az akkoriban még KAC néven szereplő csapat pályájának közvetlen szomszédságában állt a Lipták gyár grundja, ahol a kispesti srácok szinte egész nap kergették a többnyire rongyokból és rossz harisnyákból készített labdát. Öcsi édesapja - az „öreg Purczeld”- a negyvenes évek elején került a felnőtt csapat élére, és hamarosan már játéklehetőséget is adott a két tizenéves srácnak, akik maximálisan meghálálták a bizalmat.

Puskás fényes pályafutását és kimagasló eredményeit talán nem is kellene külön bemutatni, de azért álljon itt egy rövidke összegzés, hiszen van mire büszkének lennünk: Öcsi bácsi 85 alkalommal viselhette a magyar válogatott mezét, ezeken a találkozókon 84 gólt szerzett. A későbbiek során még négyszer spanyol válogatott is volt. Egész pályafutása során csak két klubcsapatban, a KAC-ban (majd jogutódjában, a Budapesti Honvédban) és a Real Madridban szerepelt. Kispesten 1943 és 1956 között 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett. A Real Madridban 1958 és 1967 között összesen 372 alkalommal lépett pályára, és 324 alkalommal volt eredményes. Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa Kupa győztes, Világkupa győztes, hatszoros spanyol és ötszörös magyar bajnok, mindkét országban négyszeres gólkirály. Háromszoros BEK győztes, kétszeres spanyol kupagyőztes. Az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója. Forrás: honvedfc.hu