Kispesti.hu
Apr 26

Rendkívül kellemetlen élősködő terjed a lakásokban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hirado.hu   
2014. november 15. szombat, 08:12

Az ágyi poloska barna színű rovar 5-7 milliméter hosszú, vérrel táplálkozik, éjszaka csíp.

Kép: patkányfogo.blog.hu

Kecskemét után már az ország északi és keleti részén is mind jobban szaporodnak. Debrecenben is feltűntek, az egyik lakótelepen szó szerint szenvednek a csípéseiktől.

Befőttes üvegbe gyűjti az ágyi poloskákat a Ma reggelnek nyilatkozó Huszti Norbert. A Fényesudvarban élő fiatal férfi azt mondja, a vérszívók miatt már nem mer a saját ágyában aludni. „Már több mint egy hónapja tart a poloskaállapot. Éjszaka jönnek általában elő, ezért már napok óta a földön alszom, saját ágyamon nem merek aludni” – mondta Huszti Norbert.

Az ágyi poloska barna színű rovar 5-7 milliméter hosszú, vérrel táplálkozik, éjszaka csíp. A sebek kezelése elhúzódó. Míg nem irtják ki teljesen a lakásból a vérszívót, újra megjelenhetnek a tünetek. „Éjszakai órákban a szabadon fekvő bőrterületeken szúnyogcsípéshez hasonló tüneteket hoz létre, ami rendkívül viszket, és a viszketés hatására, a vakarás mentén, akár egy bakteriális gyulladás, ótvar is ki tud alakulni” – mondta Dr. Bálint Ágnes bőrgyógyász.

A szakember szerint házi módszerekkel szinte lehetetlen megszabadulni a vérszívótól. Az irtás egy átlagos 50 négyzetméteres lakásban 10-15 ezer forintba kerül. „Két irtással mindenhol meg lehet tőle szabadulni, speciális módszereket kell alkalmazni” – közölte Horváth András kártevőirtó szakember.

Az ágyi poloska gyakran előfordul a panelházakban. Kiirtásához az egész szobát és lakást alaposan át kell vizsgálni. Az összes lehetséges búvóhelyet meg kell keresni, és a vegyszeres kezelés mellett az ágyneműt és a ruhákat is ki kell mosni. Forrás: hirado.hu