Kispesti.hu
Apr 23

Ettek, ittak, bringáztak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: tema.hu   
2014. október 14. kedd, 20:18

Évek óta működik a Bringázz a munkába kampány (Bam!), melynek célja, hogy minél több embert vegyenek rá a kétkerekű használatára. Az idei ősz sem kivétel, Kispesten pedig ismét sokan összejöttek, mikor a Magyar Kerékpárosklub szervezésében október második szerdáján reggelivel várták a bicikliseket.

Szép számmal éreztek kerékpárosok az idei Bam! kispesti figyelemfelkeltő reggelijére. Volt, aki munkába menet állt meg bekapni pár falatot, akadt, aki népes családjával látogatott ki a rendezvényre.
– Minden reggel bicikilivel járok dolgozni, amíg az időjárás engedi. Az Üllői út kispesti szakaszától a Széll Kálmán térig megyek. Ez naponta nagyjából harminc kilométert jelent, gyorsabb bármilyen egyéb közlekedési eszköznél – mondta lapunknak Ákos, miután megitta a Határ úti központban kapott teáját. – Errefelé könnyebben mozgunk, a belvárosban azért jobban oda kell figyelnünk. Ott idegesebbek az emberek tapasztalatom szerint. Mindkét fél részéről intelligensebb és nyugodtabb viselkedési kultúra szükségeltetne, és akkor kevesebb konfliktus lenne az utakon.
Ancsi és Ádám hosszú perceket töltött el a kitelepülés helyszínén. A fiatal pár rendszeresen tesz meg hosszú távokat a fővárosban, igaz nem volt ez mindig így.
– Ádám miatt ültem nyeregbe nagyjából fél évvel ezelőtt. Ő régóta kerekezik, és rávett engem is az utazás ezen módjára. Nem bántam meg, egyre magabiztosabban közlekedek én is, igaz a belváros tartogat izgalmakat, de szoktam vinni a kutyámat magammal, és legalább nem vagyok egyedül – mondta Ancsi széles mosoly kíséretében.
– Külvárosi srácként mindenhova bringával megyek, gyakran járok Óbudára a nagymamámhoz is – vette át a szót Ádám.
– Nem mondom, hogy nincsenek veszélyes pillanatok, de nem raknám le. Az autósok még nem figyelnek ránk úgy, mint mondjuk egy másik kocsira, de nekünk is kell változtatni például a szabályok betartásán, hiszen sok kerékpáros semmibe veszi például a lámpákat. Szerencsére sok a jó példa mindkét oldalon.
Elli három gyermekével állt meg a Határ úton, hogy a család megreggelizzen.
– Férjem szoktatott rá minket a kerékpározásra, ő komoly távokat teljesít, mi az iskolába, boltba vonulók csoportját erősítjük – avatott be a részletekbe Elli, míg legkisebb lánya a szendvicset majszolta. – A Wekerlén lakunk, ahol az emberek megszokták a sok biciklist, és körültekintőbben közlekednek.


MA