Kispesti.hu
Apr 26

Hivatalosan is átadták a Kispesti Rendészeti Központot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2014. szeptember 19. péntek, 11:34

Átadták ma a Kispesti Rendészeti Központot (KRK) az Eötvös utcában. A Polgármesteri Hivatal új irodájának elsősorban nem a büntetés, hanem a megelőzés lesz a feladata. A legfontosabb cél pedig a kispestiek számára is érezhető közterületi jelenlét. A 300 négyzetméteres iroda kialakítására 18 millió forintot költött az önkormányzat. Gajda Péter polgármester és Plánk Róbert rendőrkapitány mellett Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, Lázár Tamás, Fekete László, Bogó Józsefné, Kránitz Krisztián, Szathury Kolos, Fekete Márk, Lazányi Ferenc és Mihály András önkormányzati képviselők is részt vettek az ünnepélyes irodaátadón.

 

Köszöntőjében Kispest polgármestere emlékeztette a megjelenteket, hogy a képviselő-testület teljes egyetértéssel döntött arról tavaly, hogy Kispesti Rendészeti Központ elnevezéssel új, a Polgármesteri Hivatal irodájaként működő, közterület-felügyeleti feladatokat is ellátó önálló szervezetet hoz létre. Azokkal a problémákkal tud foglalkozni, amelyekre nincs ideje, kapacitása a rendőrségnek, kisebb súlyúak, de zavarják a kispestieket. Gajda Péter elmondta, a közterület-felügyeletnél szélesebb feladatkörű irodának elsősorban nem a büntetés, hanem a megelőzés a feladata. Mint mondta, reméli, jó helyre kerül a működésre elkülönített 60 millió forint, és a tervek szerint létszámbővítés is lehet jövőre, és ezzel tovább javul majd a kispestiek biztonságérzete. Beszéde végén a polgármester külön megköszönte a képviselő-testület tagjainak, hogy egyet értettek a központ létrahozásában.

A rendőrkapitány arról beszélt, hogy bővült azoknak a szervezeteknek a köre, amelyek a rendészeti munkát végzik Kispesten. Plánk Róbert együttműködést ajánlott a közrend javítása érdekében, és mint mondta a közös feladatellátásnak lesz olyan területe, ahol a központ hatékonyabban működhet a rendőrségnél is. A köszöntők végeztével Gajda Péter polgármester, Plánk Róbert rendőrkapitány és Lázár Tamás közbiztonsági tanácsnok együtt vágta át a létesítmény átadását jelképező nemzeti színű szalagot.

Az évi 60 millió forintos bér- és működési költségkerettel dolgozó központban, amely a kerületi rendőrkapitánysággal szoros szakmai együttműködésben látja majd el feladatait, 10 egyenruhás, úgynevezett önkormányzati rendész dolgozik, akik valamennyien közterületi vizsgával rendelkeznek. A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságával a feladatok megosztásáról, az együttműködésről - például közös járőrözés -, és a közterület-felügyeleti feladatok átadásáról, átvételéről is megállapodott a kispesti önkormányzat. A kispestiekkel való közvetlen kapcsolattartás érdekében az iroda ügyfélszolgálatot is működtet majd.

A KRK önkormányzati rendészeinek feladata lesz többek között a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott, engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenységek szabályszerűségének ellenőrzése, a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó, jogszabályok által tiltott tevékenység megelőzése, a rendbontás és csendháborítás megakadályozása, illetve szankcionálása, az illegális szemétlerakás, a tilosban parkolás, és a járművek behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulásainak ellenőrzése.  Forrás:kispest.hu