Kispesti.hu
Apr 25

Újabb rendszámfelismerő kamerát adtak át PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2014. július 19. szombat, 07:01

Biztonságos Kispestért Program keretében, a kerületi rendőrkapitányság szakembereivel egyeztetett helyszínen, az Üllői út - Vas Gereben utca kereszteződésénél új rendszámfelismerő kamerát szereltek fel a közelmúltban. Hivatalosan ma adták át a rendszert. Az Ady Endre út elején a Határ út irányába korábban felszerelt rendszámfelismerővel együtt így már két ilyen kamera működik Kispesten.

Fotó: kispesti.hu

 

Az Ady Endre úti kamerát 2012-ben szerelték fel próba jelleggel, majd a kedvező tapasztalatok után 2013-ban döntött úgy a képviselő-testület, hogy 3 millió forintot fordít a rendszámfelismerő kamerák telepítésére Kispesten. A rendőrség szakembereivel közösen választották ki a fixen beállított „Pannon Pajzs” rendszámfelismerő kamera helyszíneit: az Ady Endre úti megvolt, a másikat az Üllői úton a Vas Gereben utcai kereszteződésnél helyezték el. Egy-egy egység (kamera + tartozékok) közel nettó 1 millió forintba került.

Az önkormányzat a jövőben szeretné tovább bővíteni a hálózatot, ennek érdekében pályázott, több lehetséges helyszínre tett javaslatot. A kamerák üzemeltetését a kerületi rendőrkapitányság munkatársai végzik – mondta el Gajda Péter polgármester, aki Ékes Gábor alpolgármester, valamint Fekete László és Mihály András önkormányzati képviselők jelenlétében ma hivatalosan is átadta az újabb rendszámfigyelőt.

A kispestihez hasonlóan csak a csepeli önkormányzat üzemeltet még rendszámfelismerő rendszert a fővárosban, ahol napi 24 órában kísérik figyelemmel a város főútjának forgalmát, és rendszám alapján szűrik ki a keresett – hamisított vagy lejárt rendszámú, lopott, illetve egyéb okokból (pl. átírási kötelezettség elmulasztása, kötelező biztosítás hiánya, lejárt forgalmi engedély) a forgalomból kivont – autókat. Kispesten azonban bonyolultabb a város szerkezete, több kamerára lenne szükség a teljes monitorozáshoz – tudtuk meg Plánk Róbert rendőrkapitánytól, aki hangsúlyozta: a rendszer meglétének nemcsak az autók elfogásában, hanem a megelőzésben is fontos szerepe lesz, hiszen az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a bűnelkövetők ma már inkább elkerülik a kispesti főutakat.