Kispesti.hu
Apr 26

Ha nem vesznek össze, nyolc kerületben nyerhet a baloldal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hazafi Zsolt   
2014. július 11. péntek, 21:58

Megpróbáljuk felvázolni azt a problémahalmazt, amit a baloldali ellenzéknek meg kellene oldania, hogy legyen jövője Budapesten.

Papíron egész jó helyzetben van a baloldal a fővárosban, hiszen az országgyűlési választásokon csak kevéssel kaptak ki a Fidesztől. Az Orbán Viktor vezette listára 354 ezren (38,5 százalék), míg a MSZP-Együtt-DK-PM-MLP listára 338 ezren (37 százalék) szavaztak Budapesten. A gondot ellenzéki forrásaink szerint az jelenti, hogy számos fővárosi fideszes politikus – és nemcsak Tarlós István főpolgármester – népszerűbb, mint a pártja. Az ellenzéki stratégák azzal a helyzettel találták magukat szemben, hogy azok a jobboldali polgármesterek, akiknek nem voltak ellentmondásos pénzügyi ügyei, vagy nem csináltak valami „tahóságot” (luxus-wc, luxusautó és hivalkodó szokások, „bunkó” nyilatkozatok), vagy egész egyszerűen csak szürkék voltak, szóval azok 5-10 százalékos többlettel rendelkezhetnek a Fidesz listához képest. Még olyan városrészekben is, ahol szociológiai szempontból inkább a baloldalnak lejt a pálya. Egyik forrásunk ilyen példaként említette Óbudán Bús Balázst, Józsefvárosban Kocsis Mátét és a Rákosmentén Ríz Leventét.

Horváth Csaba Forrás: atv.hu

A vitatott négyes csomag

A „mátrixban” egy újabb probléma, hogy Budapesten az európai parlamenti választásokon közel azonos szavazatmennyiséget kapott az MSZP, a DK és az Együtt-PM.  A DK és az Együtt is 68-68 ezer, míg az MSZP 60 ezer voksot söpört be májusban. Ez tehát azt jelenti, hogy közel három azonos erősségű pártnak kell megegyeznie, úgy, mindannyian jól járjanak, miközben négy éve két párt (a DK és az Együtt) nem is létezett, akkor csak az MSZP-nek voltak fővárosi és kerületi politikusai.

Jelenleg három szocialista polgármester dolgozik, ezért Angyalföld, Kispest és Pesterzsébet eleve MSZP-sként szerepel az alkuban. Ha a 23 kerületből levonják azokat, amelyek nem nyerhetőek (például az I., a XII., az V., a XVI.), illetve a billegőket, (egyebek mellett Terézváros, Óbuda, Józsefváros), akkor összesen nyolc kerület marad a biztosan nyerhető halmazban.

Ha ebből a nyolcból három (Angyalföld, Kispest és Pesterzsébet) eleve az MSZP-é, akkor érthető a konfliktus, hiszen a DK és az Együtt is szeretne a pártépítés szempontjából biztosnak tűnő, hasonló számú polgármesteri széket.

Igen ám, de az MSZP-ben is vannak további – a helyi politikusaik szempontjából nem jogtalan – igények. Adott tehát négy „kerület”, (Erzsébetváros, Újpest, Pestszentlőrinc és Csepel) melyekről a pártok országos vezetőinek egy csomagban kell megegyezniük. Forrás: atv.hu