Hiba
Kispesti.hu
May 20
péntek, 14 december 2012 19:32

Világhíres orvos, aki visszatért Kispestre

Written by 
Rate this item
(0 votes)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti tagkönyvtárában tegnap délután dr. Iffy László, szülészprofesszor hozta el bemutatni könyvét, mely egyszerűen csak a "Magyar orvos a nagyvilágban" címet kapta.

A kerületben nevelkedett, ma már 87 éves író-orvost és kötetét jó barátja, dr. Papp Zoltán, szülész, valamint a könyvet kiadó társaság, a Semmelweis Kiadó vezetője, és egyben szintén orvos, Tánczos László méltatta. Mindketten kiemelték az író tudását, a nyugati világban elért sikereit. Papp Zoltán úgy fogalmazott, az idegen világokban is a professzor Úr mindig is magyar maradt, és ezt a magyarságát követte külföldi munkássága során is. Semmelweis Ignác amerikai misszionárusának tartotta magát, és ott is hű maradt nagy elődje, Semmelweis Ignác doktrinájához, az asepsis, a kórházi, műtői steril környezet filozófiájához.

A szerző, Papp Zoltán szavaihoz csak annyit fűzött, hogy nem a bölcsességnek köszönhetően jutott el idáig az életben, hanem pont a saját "esetlensége" miatt. Majd a kispesti évekről is beszélt. Elmondta, hogy először 3 évesen került Kispestre, majd 6 évesen hosszabb időt töltött el a kerületben. Itt is kezdte el a gimnáziumot, ahol 60 osztálytársával együtt talán a legnagyobb összeesküvést vitték véghez. - A tanáraink az egyik legrosszabb osztálynak tituláltak minket, pedig nem voltunk azok. Számos esetben megkeserítették azt, hogy a legjobb tudásunk szerint tanulhassunk. Aztán a 6. osztály végén nagy titokban 41-en úgy döntöttünk, hogy máshol fejezzük be a gimnáziumot, és érettségizünk le. Ha ezt az igazgató megtudta volna, akkor egyből akadályokat gördített volna elénk, hogy ezt megtegyük. Így a nyári szünet alatt véghez vittük a legnagyobb összeesküvést, melyben 19, ott maradt pajtásunk is társ maradt. Az új iskolában jelessel érettségiztem, ami talán a kispesti gimnáziumban nem sikerülhetett volna, ahol engem az egyik legnagyobb  bomlasztónak tartottak - fogalmazott az idős professzor. Ez is belekerült a könyvbe, mint ahogy Bajor Nagy Ernővel, a 2010-ben elhunyt, Pulitzer emlék-díjas újságíróval kötött barátsága, de az is, hogy az akkoriban már ismert és elismert Puskás Öcsi bácsival edzett, a kézilabdapályán, ahova a Száguldó Őrnagy is szívesen lejárt.

Beszélt - és a könyvében is megemlíti - az 56-os emigrációt, azt, hogy Bécsben milyen becsben fogadták és tartották őket, valamint arról is, hogy az amerikai New Yersey-i kórház Szülészeti vezetőjeként, 86 évesen eljött nyugdíjba (az USA-ban nincs nyugdíj-korhatár).

Élettörténete elmesélése közben válaszolgatott a közönség kérdéseire. így véleményt nyilvánított többek között az otthonszülésről, valamint a császármetszésekről is. Előbbiről negatív véleményt fogalmazott meg, azt mondta, hogy mint minden másnak, ennek is van negatív és pozitív oldala. De a kórházaknak kell egy családias, otthonos környezetet kialakítani a kismamák számára, hogy meg se forduljon a fejükbe az otthonszülés.

Utóbbiról pedig azt mondta, hogy meglátása szerint 15% körülire kellene csökkenteni a császármetszések számát, és csak akkor beavatkozni müvileg a szülésbe, ha már súlyosra fordul a helyzet. Papp Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ma Magyarországon számos statisztika kering ebben a témában, van olyan kórház, ahol a nők fele kéri a beavatkozás ilyen formáját. Ezzel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a vajúdó kismamák érzülete, kívánsága és a kisbaba sikeres megszületése az elsődleges, még akkor is, ha ráhatással és ész érvekkel se tudják az anyukákat megszólítani.

 

A délután végén a könyvtár dolgozói egy ajándékot is átnyújtottak a professzor Úrnak, a díjkiosztóról megérkezett hegedűművész, Csonka Gábor személyében, aki a z író tiszteletére két darabbal is érkezett. A kiadó vezetője, Tánczos László is ajándékkal válaszolt, így a jelenlévő vendégek mindegyike ingyen kapott a hivatalosan csak a mai napon bemutatott könyvből, melyet a szerző a helyszínen dedikált is.

Read 853 times