Kispesti.hu
May 20
kedd, 27 december 2011 17:47

Elfogadták az új választási törvényt: Kispest megszűnt

Written by 
Rate this item
(0 votes)

December 23-án nagy többséggel fogadta el az új választási törvényt az országgyűlés. Az új törvény értelmében a parlamenti képviselők létszáma 386-ról 199-re csökken: a 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, míg a területi listák megszűnnek. Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától.

Az új választási törvény átrajzolta az eddigi körzethatárokat is, mert a képviselők számának csökkenése miatt a jövőben kevesebb választókerületre lesz szükség. Az átalakítás érintette Kispest választókerületét, amely eddig önállóan alkotott egyetlen választókerületet.

Az új törvény értelmében Kispest megszűnik önálló választási körzet lenni. A kerület egyik része a Kőbánya központú 9. számú választókerülethez, míg a másik a Pesterzsébet központú 16. választókerülethez került. Az országgyűlésben így a jövőben nem lesz olyan képviselő, aki tisztán Kispestet képviselné.

A térképre kattintva tekintheti meg a két új kispesti választási körzet határait nagyobb méretben:

A 9. és 16. választási körzet - Budapest teljes méretben EZEN a linken tekinthető meg! A térkép forrása: Origo.hu

Read 892 times Last modified on kedd, 27 december 2011 18:17