Kispesti.hu
May 20
csütörtök, 01 szeptember 2011 16:29

Hangosbemondók váltják a szirénákat Featured

Written by  mti.hu
Rate this item
(0 votes)

Korszerű, a XXI. század igényeinek megfelelő hangosbemondó riasztórendszerre cseréli a korábbi motoros szirénákat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kispesten. Harmincegy riasztóegység kiépítését tervezik. Az önkormányzati büdzsét nem terheli a fejlesztés, viszont jelentősen növeli a lakosság biztonságérzetét.

Az új helyszíneket akusztikai terv alapján jelölték ki, amelynek elsődleges szempontja volt, hogy az érintett kerületrészekben mindenhol hallható legyen a közvetített információ – bár remélhetőleg nem lesz rá szükség. A készülékek többségét közintézmények – pl. rendőrség, tűzoltóság, iskolák – tetején szerelik fel, ha viszont az akusztikai viszonyok megkívánják, társasházakra is kerülhet új riasztóberendezés. Ehhez kérni fogják az érintett lakóház beleegyezését – tájékoztatta a kispest.hu-t a kerületi polgári védelmi kirendeltség.

Megtudtuk, telepítés előtt a társasház lakói megtekinthetik a statikai, rögzítési terveket, észrevételeiket a telepítő cég figyelembe tudja venni. Ahol a motoros szirénákat cserélik le, jelentősen csökken a tetőre ható terhelés, az új berendezés ugyanis könnyebb a réginél. A rögzítési pontok felújítását, beázás elleni védelmét, szigetelését a telepítő cég elvégzi. Fontos szempont lehet az is a döntés meghozatalakor, hogy a jelzőnek nincs egészségkárosító hatása. Részletes információ a XIX. kerületi polgári védelmi kirendeltségtől kérhető (1192 Bp. Ady Endre út 7., tel.: 347-4625, 347-4614)

Read 761 times